Review: Vortex Bantam HD 6.5×32 verrekijker

Misschien kijk je wel een beetje vreemd op: een verrekijker met een vergroting van slechts 6,5 keer? Inderdaad, je leest het goed. Dit is geen verrekijker voor volwassenen, maar wel voor kinderen. Jonge kinderen en tieners voor wie het stilhouden van een verrekijker niet eenvoudig is. Laat staan het kijken door een verrekijker! Het bekende Amerikaanse merk Vortex ontwikkelde speciaal voor de jongsten onder ons de Vortex Bantam HD 6.5×32 verrekijker. Wat heeft deze verrekijker ons te bieden?

Een blik op de Vortex Bantam HD 6.5×32 verrekijker

Evenals alle andere verrekijkers van Vortex is ook de Bantam compact en redelijk stoer. Met zijn 408 grammen is het een lichte verrekijker die de meeste kinderen met enig oefenen zonder al te veel trillingen voor hun ogen kunnen houden. De vergroting van 6,5 keer zorgt er voor dat het beeld stabiel is. Trillingen door je hand worden immers niet sterk uitvergroot. En doordat de voorste lenzen een diameter hebben van 32 millimeter is het formaat van deze verrekijker lekker compact. Ook een voordeel voor kinderen.

Het gezichtsveld op 1.000 meter is 133 meter. Ook dat draagt bij aan een rustig beeld. Enig nadeel is de close-focus van 3,6 meter. Dat is best veel. Liefst scherp je al op minimaal 2 meter scherp, maar goed. Ik vind dit eigenlijk het enige minpuntje aan deze verrekijker.

Het beeld is rustig, de kleuren zijn natuurgetrouw. Ook een voordeel: de Vortex Bantam HD 6.5×32 verrekijker is waterdicht. De rubberen bekleding zorgt ervoor dat de verrekijker goed in de hand ligt. Hij voelt niet glad aan. En het dikke rubber beschermt de verrekijker ook nog eens tegen stoten of vallen.

Niet alleen door het uitgekiende ontwerp is de Vortex Bantam HD 6.5×32 verrekijker een ideale verrekijker voor kinderen, ook de prijs werkt mee. De verrekijker is aangenaam geprijsd en dat maakt hem tot een mooi cadeau voor kinderen die graag vogels gaan kijken.

Vortex Bantam HD 6.5x32 verrekijker

Alternatief van Swarovski

Ook het gerenommeerde merk Swarovski bracht twee verrekijkers op de markt voor kinderen: de Swarovski My Junior 7×28. Deze verrekijker is verkrijgbaar in de kleuren groen en blauw. Vreemd genoeg is deze kijker iets zwaarder dan het model van Vortex en is de close-focus nóg groter: 4 meter. Natuurlijk, de materialen waaruit de Swarovski My Junior is samengesteld zullen hoogwaardiger zijn dan de Vortex kijker, maar ik vermoed dat kinderen het verschil nauwelijks zullen merken. Het prijsverschil is echter behoorlijk groot.

Conclusie

De Vortex Bantam HD 6.5×32 verrekijker is een prettig geprijsde verrekijker die ideaal lijkt voor kinderen, zeker jonge tieners die nog moeite hebben om een verrekijker stil te houden. Prettig geprijsd, dus een prima eerste verrekijker die, mits zuinig bewaard, lang mee zal gaan.

Vergelijk de prijzen op: