Review: Vanguard Endeavor ED II 8×42 verrekijker

De Vanguard Endeavor ED II serie is de topserie van Vanguard, een relatief jonge fabrikant van verrekijkers en telescopen. Ze zijn sinds 1986 actief en hebben in relatief korte tijd een uitstekende reputatie opgebouwd. De Endeavor ED II – serie is een upgrade van de voorgangers. Eén van de belangrijkste nieuwe elementen is de toepassing van hoogwaardig glas waardoor scherpte en helderheid van het beeld zijn verbeterd. In deze review ga ik nader in de op Vanguard Endeavor ED II 8×42 verrekijker. De meeste aspecten gaan ook op voor de 10×42 variant in deze serie. Waar nodig zal ik de afwijkende details vermelden.

De Vanguard Endeavor ED II 8×42 verrekijker heeft een open en slanke vormgeving door het open-brugontwerp. Ik vind dat zelf altijd prettig. Het maakt verrekijkers lichter, of althans, dat zou het moeten doen. Want met 770 gram is het gewicht van dit model gemiddeld. Niet heel licht, maar ook niet heel zwaar. De bekleding van de verrekijker voelt fijn aan; die biedt voldoende grip. De kijker is gevuld met stikstof waardoor de verrekijker lucht- en waterdicht is. Dat mag je ook wel verwachten van een verrekijker in deze prijsklasse.

Het spreekt vanzelf dat de verrekijker ingesteld kan worden op beide ogen. Een slimmigheidje hierbij is dat de dioptrie-ring (waarmee je de lenzen instelt op beide ogen) kunt vergrendelen. Het model is bovendien ook prettig voor brildragers. De oogschelpen zijn van rubber en zullen brilglazen niet beschadigen en de afstand tot de ogen is 18 millimeter. Dat is prettig ver en zorgt ervoor dat ook brildragers het hele veld kunnen zien. Het gezichtsveld op 1.000 meter is met 126 meter gewoon goed, maar niet heel bijzonder breed. De 10×42 variant heeft een gezichtsveld van 114 meter en dat is gebruikelijk voor een vergroting van 10 keer. De close-focus ligt bij beide varianten op 2 meter. Je kunt er dus ook prima insecten mee kijken.

Voor wie het belangrijk vindt: je kunt de Vanguard Endeavor ED II 8×42 verrekijker ook op een statief plaatsen. Nu ja, dat heb ik in al die jaren eigenlijk nog nooit iemand zien doen.

Alle draaibare elementen van deze verrekijker lopen heel soepel. Het scherpstellen gaat dus van een leien dakje. De Vanguard Endeavor ED II verrekijkers zijn voorzien van hoogwaardige BaK-4 prisma’s waardoor er nauwelijks sprake is van chromatische aberraties. Oftewel: het beeld is kleurgetrouw. De lenzen zijn voorzien van tal van hoogwaardige coatings die ook bijdragen aan een helder, contrastrijk en scherp beeld. Het ED in de naam staat voor extra-low-dispersion glas en dat is het meest hoogwaardige glaswerk dat er is. Drie keer hoogwaardig kort achter elkaar, dat zegt wel iets. Toepassing van dit type glas in een verrekijker die rond de vierhonderd euro kost, vind ik heel sterk. De randonscherpte is ook een graadmeter voor de kwaliteit. Welnu, die ontbreekt nagenoeg. Het is beeld is letterlijk en figuurlijk heel fijn.

Conclusie

Ter voorbereiding en controle van deze review las ik een aantal reviews van de Vanguard Endeavour ED II 8×42. Die stemmen allemaal overeen met mijn conclusie: dit is een geavanceerde verrekijker voor niet te veel geld. Helderheid, contrastwerking en kleurechtheid staan op een hoog niveau. Ben je op zoek naar een goede verrekijker voor een heel redelijke prijs, dan is de Vanguard Endeavour ED II 8×42 een uitstekende optie. Geef je voorkeur aan een iets sterkere vergroting, kies dan voor de 10×42. De technische kenmerken zijn identiek aan de 8×42, alleen wijken de prestaties op punten als gezichtsveld en trillingsgevoeligheid iets af. Voor wie niet meer dan € 500,00 wil uitgeven is de Vanguard Endeavor een uitstekende optie.

Handige prijsvergelijker:

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!