Review Urikan U-Trail 8x42 Legergroen Verrekijker

Review: Urikan U-Trail 8×42 Verrekijker

Laatst kreeg ik een telefoontje van Sjaak: ‘Ik heb voor mijn vrijwilligerswerk een nieuwe verrekijker gekregen. Van een onbekend merk, die moeten we binnenkort eens gaan testen.’ Even later stuurde hij me een afbeelding toe en bleek het te gaan om een Urikan U-Trail 8×42 Verrekijker in de kleur legergroen. Dit merk zei mij niets, dus ook ik was benieuwd naar de prestaties. Vanmorgen testten wij de verrekijker tijdens een vogeltocht over Goeree-Overflakkee.

Eerst over de omstandigheden tijdens de test. Daar kan ik even helder over zijn als het weer was: het was een zonovergoten dag in mei. We hebben getest in het open veld en vanuit vogelkijkhut De Zwartkopmeeuw in de Hellegatsplaten.

Het eerste wat opvalt aan de Urikan U-Trail 8×42 Verrekijker is dat hij lekker in de hand ligt. Met een slank ontwerp dat in de verte doet denken aan dat van een Swarovski en een relatief laag gewicht van ruim 600 gram licht deze verrekijker lekker in de hand. Een prima handligging, en dus minder kans op nare trillingen.

De scherpstelknoppen lopen soepel. De oogschelpen kun je trapsgewijs verstellen waardoor ze altijd gelijk staan. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 124 meter en dat is alleszins redelijk. De close-focus is 2,5 meter. Daarmee is het geen ideale verrekijker om insecten te bekijken. Om insecten te kunnen kijken, wil je immers op heel korte afstand kunnen scherp stellen, liefst op minder dan twee meter.

Het beeld is helder, maar eerlijk is eerlijk: de weersomstandigheden waren ideaal. Aangezien de kwaliteit van het glaswerk niet vergeleken kan worden met modellen uit de absolute top, laat dit model het in de (beginnende) schemering afweten. De verrekijker is waterbestendig. Een spatje regen kan hij wel verduren en een scheut water ook (proefondervindelijk getest toen Sjaak tijdens het drinken water morste in één van de kleine lenzen). Maar laat hem niet in het water vallen! Dat raad ik trouwens bij geen enkele verrekijker aan.

Inderdaad, het beeld is helder, maar de rand vertoont duidelijk onscherpte. Dat was wel te verwachten, gezien de prijsstelling. Die is namelijk met een prijs van nog geen € 160,00 behoorlijk laag. Over de garantie bestaat wat onduidelijkheid. Ik lees op de ene site dat de garantie twee jaar is en op een andere vijf jaar. Vergeleken met gerenommeerde merken is dit een relatief korte garantieperiode.

Eindconclusie: de Urikan U-Trail 8×42 Verrekijker moet je beschouwen als een scherp geprijsd instapmodel voor de beginnende vogelaar of voor een tiener. Stel je (iets) hogere eisen, kijk dan naar een model in een hogere (prijs)klasse of overweeg een model van een gerespecteerd merk. Hieronder vind je een paar opties.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot € 250,00:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Het meest populaire model van dit moment onder beginnende vogelaars. De kwaliteit is uitstekend, de prijs aantrekkelijk.

Compact ontwerp.

Relatief licht: nog geen 600 gram.

Lenzen zijn voorzien van meerdere coatings, dus een helder beeld.

Het goedkoopste model in dit overzicht. Het ultieme instapmodel voor de beginnende vogelaar.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Een verrekijker die ook in verschillende testen komt bovendrijven als beste in zijn prijsklasse. 

Heel gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Een van de goedkopere modellen in dit overzicht. Het ultieme instapmodel.

De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings en leveren daarmee een helder beeld.

30 jaar fabrieksgarantie.

Een niveautje hoger door de nog betere coatings op de lenzen.

Waterdicht en stikstofgevuld (tegen condensvorming).

Eenvoudig en nauwkeurig scherpstellen.

Een hoogwaardig model van een gerespecteerd fabrikant. 

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Met een prijs van net boven de € 200 is dit een kwalitatief goede verrekijker tegen een heel aantrekkelijke prijs. 


Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Door de high-definition een uitzonderlijk natuurgetrouwe en kleurrijke weergave tegen een redelijke prijs.

Dit model gaat een stapje verder dan het basismodel van de Vortex Diamondback (zie nummer 3 in dit overzicht).

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Echt een klasse beter dan de modellen hierboven. En daarmee ook een paar honderd euro duurder. Ook een geweldig model van Bynolyt.

Zeer hoge beeldkwaliteit en scherp stellen op 2 meter.

Dit model kan tegen een stootje en een regenbui.

In dit overzicht van de beste verrekijkers voor beginnende vogelaars is dit ook een klasse-model. Valt in een hogere prijsklasse, maar daar krijg je een hoogwaardige verrekijker voor die een levenlang meegaat.