Review: Swarovski SLC 10×42 verrekijker

De Swarovski SLC 10×42 verrekijker wordt alom geprezen als een uitstekende allround verrekijker waarmee het heerlijk vogels kijken is. Ben je op zoek naar een verrekijker in de topklasse, maar heb je niet het budget voor de absolute top, dan is dit een prima alternatief. Ik was benieuwd naar dit model en nam hem maar eens ter hand. In deze review beschrijf ik mijn bevindingen.

Swarovski SLC 8x42 W B verrekijker

Allereerst: de Swarovski SLC 10×42 verrekijker is een stoer model. De stevige magnesium behuizing voelt prettig aan. Door de uitgekiende vormgeving ligt hij heel prettig in de hand, hoewel het niet de lichtste verrekijker is met zijn 790 gram. De kijker is waterdicht tot een diepte van vier meter. Nou ja, hopelijk zie je jouw verrekijker nooit in het water wegglijden. In elk geval is een waterdichte verrekijker een garantie dat hij ook stofdicht is. Dat is in kurkdroge tijden op de zandgronden van behoorlijk belang.

De Swarovski SLC 10×42 is geschikt voor brildragers. Ik moet je wel eerlijk bekennen dat ik een bril maar een hinderlijk ding vindt tijdens het kijken door een verrekijker. Ik haal mijn bril liever van mijn neus af als ik door een verrekijker ga kijken.

Een minpuntje vind ik de minimale scherpstelafstand. Die ligt op iets meer dan 3 meter. Dat vind ik voor zo’n dure verrekijker best ver. Als je nooit naar bloemen of insecten kijkt door een verrekijker, dan speelt dit eigenlijk geen rol. Maar doe je dat wel, dan schiet deze verrekijker te kort. De Swarovski EL 10×42 verrekijker doet het met een minimale scherpstelafstand van 1,5 meter een stuk beter. Maar goed, die is dan ook bijna duizend euro duurder.

De scherpstelknop draait soepel, evenals alle draaibare elementen. De knop is gemaakt van plastic, dat had van mij ook een wat hoogwaardiger materiaal mogen zijn voor de prijs. Het afstellen van de verrekijker op beide ogen doe je met de scherpstelknop. Dat is een heel prettig mechaniek. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 110 meter. Dat is voor een verrekijker van 10×42 een normale waarde.

Het beeld van de Swarovski SLC is kraakhelder. De verrekijker is voorzien van extra-low dispersion glass dat voorzien is van Swarobright prismacoating. De verrekijker kent geen randonscherpte. De lichtgevoelige lenzen zijn voorzien van fluoride en dat levert het genoemde kraakheldere en natuurgetrouwe beeld op. De lenzen zijn voorzien van de meest hoogwaardige coatings.

Mijn conclusie is dat de Swarovski SLC 10×42 een verrekijker in de absolute topklasse is. De beeldkwaliteit is uitmuntend, de afwerking van de verrekijker is prima. De minimale scherpstelafstand van 3,2 meter vind ik het minder sterke punt van de SLC. Ik las in andere reviews dat de SLC een prima alternatief is voor de EL, maar dan honderden euro’s goedkoper. Gezien de hoogwaardige beeldkwaliteit ben ik het daar mee eens.

De Swarovski SLC 10×42 is ook verkrijgbaar in andere vergrotingen en lensdiameters.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!