Review: Swarovski NL Pure 8×42 verrekijker

Swarovski introduceerde dit jaar een nieuwe topkijker: de Swarovski NL Pure. Ik had er al veel over gelezen, maar dit model nog niet in handen gehad. Tot ik mijn nieuwe camera ging ophalen bij CameraNu. Van die gelegenheid maakte ik gebruik om ook even deze nieuwe topper te testen. Dat ik deze verrekijker een nieuwe topper noem, zegt al genoeg, denk ik.

Wat mij opviel toen ik de Swarovski NL Pure 8×42 in handen gedrukt kreeg, was de heerlijke handligging. Toch het eerste dat je opmerkt wanneer je een verrekijker oppakt. Mijn zijn 840 gram is het natuurlijk niet de lichtste verrekijker, maar door die fantastische handligging voelt dit model helemaal niet zwaar aan. Ik moest denken aan de Zeiss Victory 8×42 T*SF verrekijker waarvoor ook geldt dat die heerlijk in de hand ligt. Bij beide modellen heeft dat met de verdeling van het gewicht te maken. Het zwaartepunt van beide verrekijkers ligt bij het oculair en dat pakt dus verrassend goed uit.

Eenmaal buiten zette ik de verrekijker aan de ogen. Hoewel het een donkere dag was, was het beeld buitengewoon licht en helder. De lichttransmissie is met 91% dan ook onovertroffen. Dat betekent trouwens ook dat je toch in de schemering met deze kijker aan de slag kunt. Swarovski heeft kosten noch moeiten bespaard bij de ontwikkeling van dit nieuwe model. Niet alleen de uitmuntende beeldkwaliteit valt op, ook het buitengewoon brede gezichtsveld (159 meter op 1.000 meter) is fenomenaal. De minimale scherpstelafstand is met 2 meter niet spectaculair, maar voor vogels kijken natuurlijk zonder meer uitstekend. Je zult het waarschijnlijk niet vaak meemaken dat er op minder dan twee meter van je vandaan een vogel neerploft.

review swarovski nl pure 8 x 42

Wat moet ik nog meer over de Swarovski NL Pure 8×42 schrijven? Ik zou moeiteloos een opsomming van technische kwalificaties kunnen opsommen, maar dat ga ik niet doen. Reken maar dat dit model uit de meest hoogwaardige materialen is samengesteld. Dit is pure vakmanschap, één brok hoogwaardige kwaliteit. Waar natuurlijk wel een aardig prijskaartje aan hangt.

De keerzijde van de introductie van de Swarovski NL Pure is overigens dat de fabrikant besloten heeft het vorige topmodel, de Swarovski EL iets aan te passen. De belangrijkste aanpassing is dat de minimale scherpstelafstand bij de EL is aangepast naar 3 meter. Er moet immers verschil zijn tussen absolute top en absolute absolute top, moet de fabrikant hebben gedacht. Een kwestie van positionering en marketing dus. Echter, daar zit ook een positieve kant aan: de prijs van de EL is met ongeveer € 500 verlaagd.

Wie op zoek is naar het beste van het beste, die adviseer ik de Swarovski NL Pure in de hand te nemen. Test hem en verbaas je over de kwaliteit. Overigens is de NL Pure ook verkrijgbaar in de uitvoering 10×42, een uitvoering die eerlijk gezegd mijn voorkeur geniet. Een iets sterkere vergroting vind ik heel prettig, hoewel ik toegeef dat een vergroting van 8 keer een iets stabieler en rustiger beeld oplevert.

Vergelijk de prijzen van de Swarovski NL Pure op:

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)