Review: Swarovski NL Pure 8×42 verrekijker

Pas vroeg iemand me wat mijn ‘ultieme’ verrekijker is. Ik pleeg het antwoord op dat soort vragen meestal te omzeilen, omdat ik niet wil uitstralen dat vogels kijken een peperdure investering zou vergen. Dat hoeft beslist niet. Maar mijn ‘ultieme’ verrekijker (die ik niet bezit) is vrijwel zeker de Swarovski NL Pure. Ik vermoed dat ik zou kiezen voor het model 10×42 omdat ik nu hecht eenmaal aan een iets sterkere vergroting. Maar de Rotterdamse vestiging van CameraNu had alleen de Swarovski NL Pure 8×42 verrekijker in de vitrinekast staan en toen ik die winkel deze week bezocht nam ik mijn kans waar. Ook even deze verrekijker uitgebreid aan een test onderwerpen…

De Swarovski NL Pure 8×42 verrekijker is het nieuwste model van Swarovski, dé aanbieder van verrekijkers in de categorie ‘absolute top’. Dan weet je ook meteen dat je behoorlijk diep in je buidel moet tasten (afhankelijk van de grootte van je buidel uiteraard), maar werkelijk waar, dan heb je ook iets. Dat ‘diep in de buidel tasten’ kun je trouwens ook relativeren, zo bleek uit een gesprek tussen vogelaars dat ik dit voorjaar opving. De aanschafwaarde is één, de restwaarde is een ander. En, zo betoogde één van de vogelaars, een Swarovski behoudt altijd zijn waarde. En ik ben het met die stelling wel eens. Een verrekijker in een goedkopere prijsklasse is vrijwel niets meer waard na een aantal jaar intensief gebruik… Let op: die goedkopere verrekijker hoeft dus beslist niet slecht te zijn, zo blijf ik benadrukken. Het is alleen een andere benadering.

Mijn kijkervaring

Dan over naar mijn kijkervaring daar in Rotterdam. De klasse van de Swarovski NL Pure 8×42 verrekijker bleek al meteen bij het vast houden. De handligging is werkelijk fenomenaal en in vergelijking met een kunststof verrekijker van Bynolyt voelt de NL Pure aan als één brok handzame degelijkheid. Het slanke model werkt daar ook aan mee. Mijn zijn 840 gram is het natuurlijk niet de lichtste verrekijker, maar door die fantastische handligging voelt dit model helemaal niet zwaar aan. Ik moest denken aan de Zeiss Victory 8×42 T*SF verrekijker waarvoor ook geldt dat die heerlijk in de hand ligt. Bij beide modellen heeft dat met de verdeling van het gewicht te maken. Het zwaartepunt van beide verrekijkers ligt bij het oculair en dat pakt dus verrassend goed uit. Eerlijk is eerlijk: zou ik moeten kiezen tussen de NL Pure en de Zeiss Victory dan zou ik kiezen voor de NL Pure.

Eenmaal buiten zette ik de verrekijker aan de ogen. Hoewel het een donkere dag was, was het beeld buitengewoon licht en helder. De lichttransmissie is met 91% dan ook onovertroffen. Dat betekent trouwens ook dat je toch in de schemering met deze kijker aan de slag kunt. Swarovski heeft kosten noch moeiten bespaard bij de ontwikkeling van dit nieuwe model. Niet alleen de uitmuntende beeldkwaliteit valt op, ook het buitengewoon brede gezichtsveld (159 meter op 1.000 meter) is fenomenaal. Het resultaat is een ongelooflijk rustig beeld. De randen zijn haarscherp, het contrast erg hoog. De minimale scherpstelafstand is met 2 meter niet spectaculair, maar voor vogels kijken natuurlijk zonder meer uitstekend. Je zult het waarschijnlijk niet vaak meemaken dat er op minder dan twee meter van je vandaan een vogel neerploft.

review swarovski nl pure 8 x 42

Wat moet ik nog meer over de Swarovski NL Pure 8×42 schrijven? Ik zou moeiteloos een opsomming van technische kwalificaties kunnen opsommen, maar dat ga ik niet doen. Reken maar dat dit model uit de meest hoogwaardige materialen is samengesteld. En dat de vormgeving en afwerking zeer fijnzinnig zijn. Dit is pure vakmanschap, één brok hoogwaardige kwaliteit. Als je in de gelegenheid bent, zou ik hem zeker even uittesten, ook al ben je niet op zoek naar een nieuwe verrekijker.

Voor extra stabiliteit kun je ook een voorhoofdsteun aanschaffen die je aan de verrekijker bevestigd. Voor de 8×42 niet nodig denk ik, maar voor wie moeite heeft om een 10×42 verrekijker stabiel te houden kan dit een goed hulpmiddel zijn.

De keerzijde van de introductie van de Swarovski NL Pure is overigens dat de fabrikant besloten heeft het vorige topmodel, de Swarovski EL iets aan te passen. De belangrijkste aanpassing is dat de minimale scherpstelafstand bij de EL is aangepast naar 3 meter. Er moet immers verschil zijn tussen absolute top en absolute absolute top, moet de fabrikant hebben gedacht. Een kwestie van positionering en marketing dus. Echter, daar zit ook een positieve kant aan: de prijs van de EL is met ongeveer € 500 verlaagd.

Conclusie

Wie op zoek is naar het beste van het beste, die adviseer ik de Swarovski NL Pure in de hand te nemen. Voor mij is dit de ultieme verrekijker. Test hem en verbaas je over de kwaliteit. De NL Pure is dus ook verkrijgbaar in de uitvoering 10×42 en ook in een aantal andere vergrotingen. Mijn voorkeur geniet de 10×42, een iets sterkere vergroting vind ik heel prettig, hoewel ik toegeef dat een vergroting van 8 keer een iets stabieler en rustiger beeld oplevert.

Mijn kijkervaring in één zin samenvattend tijdens de test: ‘Het is net alsof ik geen verrekijker voor mijn ogen hou, maar alsof dit simpelweg mijn ogen zijn.

Vergelijk de prijzen van de Swarovski NL Pure op: