Review: Swarovski CL Companion 8×30 en 10×30 verrekijker

Regelmatig vragen mensen me wat een goede lichtgewicht verrekijker is. Een verrekijker van achthonderd gram ga je op den duur wel voelen aan je nek. En vooral oudere mensen geven dan de voorkeur aan een lichtgewicht. Ook wie veel reist hecht vaak aan een lager gewicht. Maar ja, je weet wat het nadeel is van lichtgewicht: de lenzen zijn minder lichtsterk dus bij weinig licht geven ze al snel niet thuis. Dat weten de meesters van Swarovski natuurlijk allang. Ze gaven daarom onlangs een facelift aan de lichtgewicht verrekijkers in de serie CL Companion. Zowel de 8×30 en de 10×30 zijn vernieuwd. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid en daarom dus een review over de Swarovski CL Companion modellen.

De serie Swarovski CL Companion is al een aantal jaar op de markt, maar was aan verbetering toe. Dit model had alles waarvoor het ontwikkeld was: compact, lichtgewicht en een formidabel beeld. En voor wie hecht aan een fraai ontwerp: laat dat ook maar aan Swarovski over. Een prachtig slank ontwerp.

Toch konden er nog zaken worden verbeterd: het comfort voor brildragers en, niet minder belangrijk voor een verrekijker in de hogere prijsklasse, de randscherpte.

Om met de oculairs te beginnen: de lenzen die je tegen je ogen aan houdt zijn heerlijk groot. En dat levert het formidabele beeld op. Verder is de kijker heerlijk licht en ligt hij prettig in de hand. Beide modellen (de 8×30 en de 10×30) wegen rond de 500 gram. Het beeld is trouwens uitstekend. Of de randscherpte veel is verbeterd, kan ik niet beoordelen, want ik heb het oude model nooit in mijn handen gehad. Maar ik ga ervan uit dat dit het geval is.

Verder is alles aan de CL Companion zoals je van een Swarovski mag verwachten. Zoals gezegd, een fraai model, een focusknop die soepel draait en voorzien is van een dioptrie instelling. Voor mensen met en zonder bril uiterst comfortabel. Op dit punt is de nieuwe uitvoering van de CL Companion zeker een verbetering. Je kunt de bril 1,6 centimeter van je ogen vandaag houden zonder dat het zichtveld smaller wordt. Hou je bril dus gewoon op tijdens het kijken!

Review Swarovski CL Companion
beste cadeaus voor vogelaars swarovski cl companion

Het zichtveld is bij beide modellen niet spectaculair breed, maar zeker voldoende voor een lichtgewicht kijken. Ruim 130 meter bij de 8×30 en bijna 110 meter bij de 10×30. Het model 8×30 is iets minder gevoelig voor trillingen en levert dus een ontzettend rustig beeld op. De CL Companion stelt op 3 meter scherp. Dat had ik ook wel verbeterd willen zien. Een lichtgewicht verrekijker is juist ook zo ideaal om insecten mee te kijken. Dan is een scherpstelling op minder dan 2 meter te prefereren. Maar voor vogelaars voldoet de Swarovski CL Companion uiteraard uitstekend.

Wat moet ik verder nog vermelden? Het draagsysteem misschien? Speciaal ontwikkeld door Swarovski, vandaar die knoppen aan de zijkant. En dat je de CL Companion verrekijkers verkrijgbaar zijn met een draagtas naar keuze waarbij de kleuren afwijken. Nu ja, dat vind ik zelf het minst belangrijk zo niet nauwelijks van belang.

jako van gorsel met verrekijker

De Swarovski CL Companion is een topkijker in zijn gewichtsklasse. Het schijnt zelfs de lichtste kijker te zijn onder de lichtgewicht modellen van de topmerken. Ben je op zoek naar een verrekijker die minder zwaar aan je nek hangt of een geweldige reiskijker, dan is de Swarovski CL Companion één van de beste opties.

N.a.v. Swarovski CL Companion / verkrijgbaar als 8×30 en 10×30

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)