Review: Swarovski BTX 30×85 telescoop

Dit weekend bezocht ik het Vogelfestival in de Oostvaardersplassen. Onze uitgeverij had er een boekenstand en het is altijd leuk om even een collega gezelschap te houden. Kan hij ook zijn rondje doen… Wat een bezoek ook leuk maakt zijn de activiteiten voor kinderen (boomklimmen, een nestkastje timmeren en meer) en voor mezelf: de stands met verrekijkers en telescopen. Mensen van Zeiss demonstreerden hun fraaie modellen. En natuurlijk was ook Swarovski present om haar topmodellen te presenteren. En daar stond hij dan te fonkelen op een stevig statief: de Swarovski BTX 30×85 telescoop. Wat een fantastische telescoop is dit!

Swarovski BTX

Swarovski kent iedereen als aanbieder van superieure verrekijkers en telescopen. Zit ik er ver naast wanneer ik beweer dat de spullen van Swarovski onovertroffen zijn? En ondertussen vernieuwt deze aanbieder ook nog eens vrolijk door. Stond ik laatst weer eens versteld vanwege de beeldkwaliteit van de Swarovski ATX, nu had ik weer zo’n kijkervaring maar dan nog machtiger. Maak je dus op voor een ronkend artikel, maar dat had je vast al begrepen. De nieuwste serie Swarovski-telescopen heeft namelijk niet één oculair, maar twee! En zou je denken, wat koop ik daar nu voor, dan luidt het antwoord: heel veel rust aan je ogen. Je kijkt als het ware door een verrekijker, maar dan met een vaste vergroting van 30 of 35 keer. De hoogwaardige lenzen garanderen een super helder beeld. Maar de korte tijd dat ik een telescoop met één oculair vergeleek met de Swarovski BTX, maakte mij direct duidelijk dat mijn ogen zich veel minder hoefden in te spannen. Ik sprak een vogelaar die aan zeetrektellen doet en die gaf dat ook aan. Lang achter elkaar door een Swarovski BTX turen is veel minder vermoeiend, of zeg maar gerust: niet of nauwelijks vermoeiend.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

Ideaal voor wie met een oogblessure te kampen heeft

De Swarovski BTX is ideaal voor wie met een blijvende oogblessure te kampen heeft. Ik kwam in contact met iemand die een oogziekte had aan één van zijn ogen. Precies het oog waarmee hij door de telescoop kijkt. Het inkomende licht verblindde dat oog echter, waardoor hij niet meer door zijn ATX65 kon kijken. Met zijn andere oog kijken, lukte niet. Probeer het zelf maar eens en je zult zien hoe lastig dat is. Toen kreeg hij het advies om de BTX aan te schaffen. Zo gezegd, zo gedaan. Vanaf dat moment kon hij weer genietem met beide ogen!

Sterkere vergroting

Natuurlijk stelde ik de vraag of de Swarovski BTX ook verkrijgbaar komt met oculairs die sterker vergroten. Dat uitzicht is er nog niet, maar monteer je een Swarovski ME 1.7x Extender, dan heb je opeens een vaste vergroting van 51 keer. Realiseer je dan wel dat het gebied dat je in beeld krijgt een stuk kleiner is dan het basismodel met een vergroting van 30 of 35 keer. Overigens: monteer je die Swarovski ME 1.7x Extender op een ‘gewone’ telescoop, dan spreek je opeens over vergroting tot 100 en zelfs 120 keer! Dat is waanzinnig veel! De BTX-en stellen al heel dichtbij scherp: van 3,8 meter tot 5 meter. Jammer dat vlinders zo beweeglijk zijn, maar heb je het geluk dat een vlinder lang stil blijft zitten, dan maar eens op zo’n insect richten.

Ondertussen heb ik me tijdens het Vogelfestival lekker vergaapt aan de Swarovski BTX. Er stonden meerdere exemplaren, dus wilde iemand anders het model beproeven, dan verkaste ik even naar een ander demomodel. Overigens testte ik deze telescoop (najaar 2023) ook in het Zwin waar een vogelgids me aanraadde om de bonte strandlopers voor de gluurmuur eens door deze telescoop te bekijken. De herinnering aan het Vogelfestival in de Oostvaardersplassen kwamen weer direct terug in mijn geheugen. Wat een fonkelende vogelpracht had ik weer in beeld!

Prijzen Swarovski BTX serie
Dan is natuurlijk wel de vraag: wat kosten de modellen in de Swarovski BTX serie? Het zal niet verbazen dat de paradepaardjes van Swarovski een lieve duit kosten. Het goedkoopste model, de Swarovski BTX 30×65 kost iets meer dan € 3.000. Het duurste model in de BTX ‘doet’ op het moment van schrijven ruim € 4.000. Of je deze investering wilt doen, moet je natuurlijk zelf bepalen. Dat zal mede, of vooral, worden bepaald in hoeverre je het kijkgenot van de BTX-serie beter vindt dan een gewone telescoop. En van het investeringskapitaal dat je voorhanden hebt.

Dat laatste ontbreekt er bij mij helaas aan. Maar de vraag hoe het kijkgenot van de BTX zich verhoudt tot dat van een gewone telescoop, is voor mij niet lastig meer te beantwoorden. Die is enorm beter. Die twee oculairs op een telescoop zijn echt een revolutie. Ze geven het vogels kijken een heel nieuwe dimensie. Beter krijg je het op dit moment niet. Topkwaliteit oftewel: het neusje van de zalm.

Ga voor meer informatie naar: Swarovski BTX

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!