Review: Swarovski ATC 17-40×56 telescoop

Het gerenommeerde merk Swarovski introduceerde nog niet eens zo heel lang geleden de Swarovski ATC 17-40×56 telescoop, een lichtgewicht telescoop voor mensen die liefst niet te veel gewicht mee willen zeulen. Je kunt ook zeggen: dit is een mini-telescoop. Hij past haast in je hand. Swarovski pretendeert zelfs dat je deze telescoop in je hand kunt houden, maar dat vind ik wat overdreven. Aan de aanschaf van een statief zul je ook met de Swarovski ATC 17-40×56 telescoop niet ontkomen, maar je snapt: dat hoeft niet het zwaarste statief te zijn. Ik kwam in de Nieuwe Driemanspolder een vogelaar tegen met deze mini-telescoop en dat stelde me in staat om deze eens te testen.

De weersomstandigheden om de Swarovski ATC 17-40×56 telescoop te testen waren uitstekend. Het was zonnig weer en er stond een aardige bries, tot windkracht vier. Om vogels te kijken is zo’n bries niet ideaal, maar om een telescoop te testen dan weer wel. Hoe gevoelig is de telescoop voor trillingen bijvoorbeeld?

Heerlijk licht

Het eerste wat opvalt is dat de Swarovski ATC 17-40×56 telescoop heerlijk licht is. En dan doel ik op het gewicht. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het compacte formaat, want dit model is werkelijk ontzettend klein. Laten we zeggen het formaat van een melkpak. Je steekt hem dus makkelijk in een rugzak. En het dragen kost geen enkele moeite. Dit doet werkelijk weldadig aan.

Ook in een ander opzicht is de Swarovski ATC 17-40×56 telescoop opvallend licht en dat is wat beeld betreft. De kleinste vergroting is 17 keer en de grootste 40 keer. Zeker wanneer je tussen 17 en 30 keer vergroot blijft het beeld helder en scherp. Laten we eerlijk zijn: in de meeste gevallen heb je geen sterkere vergroting nodig. Vaak zitten vogels toch redelijk dichtbij. Het beeld blijft bij deze telescoop natuurlijk ook nog bij 40 keer helder, maar dan is het beeld toch net iets minder helder dan bij een groot model telescoop. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk: door een lens van 56 millimeter valt immers veel minder licht dan door een lens van 65 millimeter en meer. Zou je een telescoop zoeken voor ‘de lange baan’, dan raad ik je een grote telescoop aan. Je kunt hier mijn overzicht van de beste telescopen van dit moment bekijken.

Ondanks het lichte gewicht, lukte het me niet om vanuit de hand door de telescoop te kijken. Natuurlijk, ik kon er wel doorheen kijken, maar het beeld was verre van stabiel. Dat kan ook niet met een vergroting vanaf 17 keer. Je zult de telescoop dus altijd moeten stabiliseren door hem op een statief of rijstzak te zetten. Om comfortabel vanuit de auto te kijken, wordt de Swarovski ATC 17-40×56 telescoop met een schaal. Die stelt je in staat om de scherpstelring ook te draaien wanneer je de telescoop op een rijstzak legt. De Swarovski ATC heeft een broertje met rechte inkijk: de Swarovski STC 17-40×56 telescoop. Ik kan me voorstellen dat je dit model wel iets makkelijker in de hand kunt houden. Ik zag een filmpje waarin iemand de STC tegen een boom aan hield. Maar heel stabiel kan het niet zijn, schat ik in.

Review Swarovski ATC 17-40x56 telescoop

Hoogwaardige techniek

Toen ik de Swarovski ATC 17-40×56 telescoop in mijn handen hield, los of op statief, viel natuurlijk ook de degelijkheid op. Het is en blijft een Swarovski, een hoogwaardige telescoop dus. Qua materialen en qua afwerking. Het scherpstellen gaat snel en soepel en hetzelfde geldt voor het inzoomen op je object. Ik vond vooral de helderheid heel weldadig. Leuk is dat de telescoop in twee kleuren verkrijgbaar is: in een groene en in een natuurlijke kleur oranje.

Wat zijn de sterke punten?

  1. Compact model, eenvoudig mee te nemen.
  2. Hoogwaardige materialen.
  3. Helder en scherp beeld.
  4. Zoomen gaat heel makkelijk en soepel.
  5. Een ideale reistelescoop: laag gewicht, zeer compact.

Zijn er ook minpunten?

Natuurlijk, er zijn ook minpunten op te noemen, maar heel eerlijk: ik vind dat de meeste minpunten geen echte minpunten zijn. Wie voorkeur heeft voor een minitelescoop die zal ook bereid zijn om wat concessies te doen ten opzichte van een grote telescoop. Als ik dan toch wat minpunten moet noemen:

  • In donkerder omstandigheden wordt het beeld als snel donker. Er is immers minder lichtopbrengst. Dit is inherent aan het model en vind ik dus eigenlijk geen minpunt als je op zoek bent naar een kleine, compacte telescoop. Van een Toyota Aygo kun je toch ook niet verwachten dat hij even snel optrekt als een Ferrari? Dat weet je van te voren.
  • Nou goed, vanaf uit de hand door de Swarovski ATC 17-40×56 telescoop kijken vind ik lastig. Er wordt hier en daar gesuggereerd dat dat mogelijk zou zijn, maar ik vind het eerlijk gezegd niet mogelijk.
  • Je kunt de telescoop niet kantelen zoals bij grote modellen. Je moet het statief dus in de hoogte bijstellen wanneer hij wordt gebruikt door grote en kleine mensen. Dit vind ik echter niet zo’n heel groot probleem.

Conclusie

Mijn conclusie is dat Swarovski met de Swarovski ATC 17-40×56 telescoop een schitterend telescoopje op de markt heeft gebracht. Mensen die vanwege het gewicht niet meer willen zeulen met een grote telescoop zullen deze telescoop nog wel weten te waarderen. Ondanks het compacte formaat geniet je nog wel van de voordelen die een telescoop te bieden heeft ten opzichte van een verrekijker: een sterkere vergroting. Voor wie deze telescoop ideaal is? Voor oudere mensen, voor reizigers, voor wandelaars en fietsers.