Review: Steiner SkyHawk 4.0 10×42 verrekijker

Tijdens mijn bezoek aan de winkel van CameraNu trok een verrekijker mijn aandacht: de Steiner SkyHawk 4.0 10×42. De vormgeving speelde een rol, het feit dat dit merk voor mij relatief onbekend is en de prijsstelling die een bovengemiddelde kwaliteit suggereert. Deze verrekijker biedt namelijk net iets meer kwaliteit dan goedkopere instapmodellen. En dus vroeg ik of ik eens mocht kennis maken met dit model.

Randonscherpte

review Steiner SkyHawk 4.0 10x42 verrekijker uitsnede

En zo tuurde ik vanuit de Rotterdamse vestiging naar kale boomtakken, groen boomschors, de winkelmuur aan de overzijde van het plein en de spaken in de wielen van het rijtje fietsen een tiental meters verderop. Wat ik tegenwoordig als eerste doe is het sluiten van één oog. Dan zie je de eventuele randonscherpte duidelijker. Die randonscherpte is bij de Steiner SkyHawk 4.0 10×42 nauwelijks merkbaar. Je ziet dat het beeld aan de randen iets vervaagd, maar dat effect is veel minder aanwezig dan bij mijn eigen verrekijker. Een pluspunt dus.

Snel scherpstellen

Wat mij ook opviel was dat ik de scherpstelknop (robuust en voorzien van antislip) nauwelijks hoefde te draaien om scherp te stellen. Ik lees in de productomschrijving dat deze verrekijker is voorzien van Steiner Fast Close Focus scherpstelling. Je kunt er heel snel mee scherpstellen en dat beaam ik volkomen. Ik vergeleek dit model met een (ook een fraai model trouwens) van GPO, maar bij de GPO verrekijker duurde het langer voordat het beeld scherp was. De close-focus is slechts twee meter en dat betekent dat je er niet alleen vogels mee kunt kijken, maar ook heel prima naar insecten mee kunt bestuderen.

Hoogwaardige materialen

review Steiner SkyHawk 4.0 10x42 verrekijker 2 uitsnede

De verrekijker ligt ook nog eens heerlijk in de hand. De afwerking zou ik stoer willen noemen. Je merkt aan alles dat de verrekijker is opgebouwd uit degelijke materialen die tegen een stootje kunnen. De verrekijker oogt robuust en is het ook. Of ik de flappen op de oogschelpen zou gebruiken weet ik niet, maar ze zitten er in elk geval aan. Ook het glaswerk en de coatings zijn hoogwaardig, wat je ook mag verwachten van een verrekijker in het middensegment van € 500 – € 750,00. De kleuren waren dan ook helder, natuurlijk en diep. Nu moet ik zeggen dat de testomstandigheden niet heel bijzonder waren. Het was ietwat donker winterweer. In een stedelijke omgeving kan er dan haast niets misgaan als je door een verrekijker kijkt. Aardig detail voor het geval de verrekijker ondanks de antislip aan de buitenkant toch uit je handen glipt: tot een diepte van drie meter is de verrekijker waterdicht. De garantie kun je verlengen tot tien en zelfs dertig jaar. Dat betekent dat Steiner overtuigd is van de kwaliteiten van dit model. En dat lijkt me alleszins terecht.

Bij nader inzien blijkt het overigens onterecht dat Steiner een voor mij relatief onbekend merk is. Steiner heeft een lange geschiedenis die zich laat samenvatten als: innovatief. Zo blijkt Steiner de eerste fabrikant te zijn geweest die zijn modellen uitvoerde met een rubber coating. Niet alleen om hem waterdicht te maken, maar ook om de grip te verbeteren. De antislip zorgt ervoor dat je hem minder snel laat vallen.

Conclusie

Ben je op zoek naar een verrekijker die net iets beter is dan een goedkoper instapmodel, dan vind ik de Steiner SkyHawk 4.0 10×42 verrekijker een prima optie. Hij is wat duurder, maar je krijgt daar dan ook een kwaliteitskijker voor terug. Heel prettig voor het geval vogels kijken je grote hobby is, of misschien zelfs je werk. Langdurig kijken door deze verrekijker lijkt me een feest! Dit is een topkijker voor een redelijke prijs. Dit model is ook verkrijgbaar als 8×42, 8×32 en 10×32. Deze modellen zijn zelfs nog iets aantrekkelijker geprijsd en zijn dan opeens ook héél interessante instapmodellen voor beginnende vogelaars.

Prijsvergelijker