Review: Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief

Toen ik mijn Sony A7 III aanschafte, kocht ik er de Sigma 100-400mm lens bij. De Sigma kostte immers bijna de helft minder dan het Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief en is bovendien ook een stuk lichter. Maar toch. Al snel liep ik tegen de grenzen aan. Ik mistte simpelweg de extra millimeters. En dus kocht ik er al snel ook de Sony lens bij. Deze lens is voor vogels kijken mijn standaardlens. In dit artikel lees je mijn review over het Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief.

Review: Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief

De aanschaf van de Sony lens gaf me een behoorlijk aantal extra millimeters. De cropfactor is 1,5 en dan kom ik uit op 900 millimeter. Maak ik dan ook nog eens gebruik van Clear Image Zoom (een geprogrammeerde knop op mijn Sony A7 III) dan kom ik zelfs uit op 1.350 millimeters! Hou er rekening mee dat met Clear Image Zoom allerlei functies niet gebruikt kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld niet meer scherp stellen in een zone of op een flexibel punt. Het was even wennen om het onderwerp scherp in beeld te krijgen. Bij een stil zittende vogel kies ik nu meestal voor handmatig scherp stellen.

Wat ik heel prettig vind aan de Sony lens is dat het scherpstel mechanisme inwendig zit. Er schuift niets uit of in tijdens het in- en uitzoomen. Ik heb ergens opgevangen dat dat ook voorkomt dat er stof in de lens aangezogen wordt. Bij de Sigma-lens schuift bij zoomen het voorste deel van de lens wel in en uit. Alles wat draaien kan aan deze lens, draait soepel.

Wat betreft de beeldkwaliteit, daar kan ik kort over zijn: die is verbluffend mooi. ‘Scherpte, contrast en resolutie liggen op een hoog niveau. Scherpstellen gaat scherp en stil.’, zo omschreef een andere reviewer het en daar sluit ik me helemaal bij aan. Waar ik ook buitengewoon over te spreken ben is de scherpte-diepte. Is het onderwerp niet al te ver van me verwijderd, dan kan ik met de Sony lens een prachtige, vage achtergrond creëren. De minimale scherpstelafstand is 2,4 meter. Soms probeer ik een insect of een plant te filmen, dan is dit soms wat te ruim, maar een paar passen achteruit lopen biedt meestal soelaas.

review Sony FE 200 600mm f56 63 G OSS objectief

Stevige lens

Verder kun je de Sony lens instellen op het volledige bereik, op een bereik van 2.4 tot 10 meter en van 10 meter tot oneindig. Dat werkt heel prettig. De lens voelt ontzettend stevig aan en dat is hij ook, volgens mij. De zonnekap draai je er soepel op, maar bij dat ding moet je toch opletten. Toen ik met de zonnekap de leuning van het bruggetje in de Crezéepolder lichtjes schampte, lag de kap meteen in het water. Dat ging me iets te makkelijker, eerlijk gezegd. Gelukkig blijft de zonnekap drijven (ik kan niet beoordelen of dat komt door de kap of door de lenscoat) en kon ik hem met een tak uit het water vissen.

De Sony lens is een stuk zwaarder dan de Sigma lens. Ik film, en dan heb je echt een statief nodig, liefst een lekker zwaar statief. Dat is flink sjouwen, maar kantel je de camera- en laat je hem tijdens het draaien naar beneden draaien, dan heb je de ideale gewichtsverdeling te pakken en lijkt het gewicht een stuk lager.

In deze review op CameraNu wordt gewezen op de lichtsterkte van de lens. Die zou beter kunnen. Dat geloof ik zeker, maar ik heb daar werkelijk geen enkele last van.

Nu heb ik dus twee lenzen, de Sony 200-600 voor het vogels kijken en de Sigma 100-400 voor het filmen en fotograferen van dagvlinders tijdens de zomervakantie. Dat laatste is met de Sigma een stuk prettiger, al was het maar omdat het gewicht van de Sigma lens een stuk lager is dan die van de Sony.

Mijn conclusie

Concluderend kan ik zeggen dat de aanschaf van het Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief de investering meer dan waard is. Het grote zoombereik is werkelijk genieten, evenals de beeldkwaliteit. Het gewicht is behoorlijk, maar ik kan het wel aan, zelfs met een zwaar statief erbij. En de prijs, die is in vergelijking met die Sigma lens behoorlijk, maar vergelijk ik de prijs met soortgelijke lenzen, dan is de prijs alleszins redelijk. Komt bij dat de economische waarde van dit soort lenzen lang hoog blijft.

Nee, zou ik nog beter filmprestaties willen leveren, dan zal ik eerder van camera wisselen dan van lens!

N.a.v. het Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief.

Prijsvergelijker

Vergelijk de prijzen bij de volgende webshops:

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor

beginnende vogelaars en voor mensen

die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

Ligt heerlijk in de hand.

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan

in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

Ligt zeer prettig in de hand.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer prettig gebruikscomfort.

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!