Review: Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief

Toen ik mijn Sony A7 III aanschafte, kocht ik er de Sigma 100-400mm lens bij. De Sigma kostte immers bijna de helft minder dan het Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief en is bovendien ook een stuk lichter. Maar toch. Al snel liep ik tegen de grenzen aan. Ik mistte simpelweg de extra millimeters. En dus kocht ik er al snel ook de Sony lens bij. Deze lens is voor vogels kijken mijn standaardlens. In dit artikel lees je mijn review over het Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Review: Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief

De aanschaf van de Sony lens gaf me een behoorlijk aantal extra millimeters. De cropfactor is 1,5 en dan kom ik uit op 900 millimeter. Maak ik dan ook nog eens gebruik van Clear Image Zoom (een geprogrammeerde knop op mijn Sony A7 III) dan kom ik zelfs uit op 1.350 millimeters! Hou er rekening mee dat met Clear Image Zoom allerlei functies niet gebruikt kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld niet meer scherp stellen in een zone of op een flexibel punt. Het was even wennen om het onderwerp scherp in beeld te krijgen. Bij een stil zittende vogel kies ik nu meestal voor handmatig scherp stellen.

Wat ik heel prettig vind aan de Sony lens is dat het scherpstel mechanisme inwendig zit. Er schuift niets uit of in tijdens het in- en uitzoomen. Ik heb ergens opgevangen dat dat ook voorkomt dat er stof in de lens aangezogen wordt. Bij de Sigma-lens schuift bij zoomen het voorste deel van de lens wel in en uit. Alles wat draaien kan aan deze lens, draait soepel.

Wat betreft de beeldkwaliteit, daar kan ik kort over zijn: die is verbluffend mooi. ‘Scherpte, contrast en resolutie liggen op een hoog niveau. Scherpstellen gaat scherp en stil.’, zo omschreef een andere reviewer het en daar sluit ik me helemaal bij aan. Waar ik ook buitengewoon over te spreken ben is de scherpte-diepte. Is het onderwerp niet al te ver van me verwijderd, dan kan ik met de Sony lens een prachtige, vage achtergrond creëren. De minimale scherpstelafstand is 2,4 meter. Soms probeer ik een insect of een plant te filmen, dan is dit soms wat te ruim, maar een paar passen achteruit lopen biedt meestal soelaas.

review Sony FE 200 600mm f56 63 G OSS objectief

Stevige lens

Verder kun je de Sony lens instellen op het volledige bereik, op een bereik van 2.4 tot 10 meter en van 10 meter tot oneindig. Dat werkt heel prettig. De lens voelt ontzettend stevig aan en dat is hij ook, volgens mij. De zonnekap draai je er soepel op, maar bij dat ding moet je toch opletten. Toen ik met de zonnekap de leuning van het bruggetje in de Crezéepolder lichtjes schampte, lag de kap meteen in het water. Dat ging me iets te makkelijker, eerlijk gezegd. Gelukkig blijft de zonnekap drijven (ik kan niet beoordelen of dat komt door de kap of door de lenscoat) en kon ik hem met een tak uit het water vissen.

De Sony lens is een stuk zwaarder dan de Sigma lens. Ik film, en dan heb je echt een statief nodig, liefst een lekker zwaar statief. Dat is flink sjouwen, maar kantel je de camera- en laat je hem tijdens het draaien naar beneden draaien, dan heb je de ideale gewichtsverdeling te pakken en lijkt het gewicht een stuk lager.

In deze review wordt gewezen op de lichtsterkte van de lens. Die zou beter kunnen. Dat geloof ik zeker, maar ik heb daar werkelijk geen enkele last van.

Nu heb ik dus twee lenzen, de Sony 200-600 voor het vogels kijken en de Sigma 100-400 voor het filmen en fotograferen van dagvlinders tijdens de zomervakantie. Dat laatste is met de Sigma een stuk prettiger, al was het maar omdat het gewicht van de Sigma lens een stuk lager is dan die van de Sony.

Mijn conclusie

Concluderend kan ik zeggen dat de aanschaf van het Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief de investering meer dan waard is. Het grote zoombereik is werkelijk genieten, evenals de beeldkwaliteit. Het gewicht is behoorlijk, maar ik kan het wel aan, zelfs met een zwaar statief erbij. En de prijs, die is in vergelijking met die Sigma lens behoorlijk, maar vergelijk ik de prijs met soortgelijke lenzen, dan is de prijs alleszins redelijk. Komt bij dat de economische waarde van dit soort lenzen lang hoog blijft.

Nee, zou ik nog beter filmprestaties willen leveren, dan zal ik eerder van camera wisselen dan van lens!

N.a.v. het Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief.

Prijsvergelijker

Vergelijk de prijzen bij de volgende webshops: