Review: Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary lens

De afgelopen twee weken heb ik in Noord-Italië uitgebreid gefilmd met mijn Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary Sony E-mount lens. Ik was vooral gericht op dagvlinders, maar dook er een vogel voor me op, dan liet ik die niet onopgemerkt verdwijnen. Wat zijn de voor- en nadelen van deze lens? En hoe verhoudt die zich tot mijn andere lens, het imposante Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief? In dit artikel lees je meer over mijn persoonlijke ervaringen.

Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary lens

Om mee te beginnen: ik heb een Sony A7 III, een full frame camera met E-mount. Je hebt ook uitvoeringen van deze lens voor Leica L, Nikon F, Canon EF en Sony SA. De prijzen variëren op het moment van schrijven van ca. € 850 tot € 1.000 en zijn afhankelijk van het type lensvatting.

Speciaal voor full frame maar ook geschikt voor APS-C

De Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary lens is speciaal voor full frame camera’s ontworpen. Je kunt hem natuurlijk ook op een APS-C camera plaatsen. Dat levert een crop van 1,5 op. Die crop pas ik trouwens ook vrijwel altijd toe bij het filmen van vogels en dagvlinders. Film ik dus met 400 millimeter en pas ik de crop toe, dan film ik plots met 600 millimeter. Mijn Sony A7 III heeft bovendien de Clear Image Zoom functie waarmee ik als het ware nog een extra crop toepas van 1,5 waarmee ik zelfs tot 900 millimeter kom met deze Sigma lens. Bij filmen leidt de beeldkwaliteit in mijn ogen nauwelijks onder al dat gecrop, maar bij fotograferen pas ik het zelden toe, hooguit als ik een bewijsplaatje nodig hebben. Bij fotograferen gaat de eerste crop en zeker de Clear Image Zoom wel ten koste van de beeldkwaliteit. Dat heeft overigens niets met de lens te maken, maar alles met de camera.

Waarom ik de Sigma lens aanschafte

Waarom schafte ik de Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary lens destijds aan? Allereerst vanwege het prijsverschil met de Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary lens. De Sigma lens kost ruwweg de helft minder dan de Sony lens. Ik kocht hem ook vanwege het gewicht. De Sigma lens is met 1.135 gram beduidend lichter dan de Sony lens. Een vlinderwandeling over de bergweiden kan prima met de Sigma lens, maar met de Sony lens is het vrijwel onmogelijk. Een zware lens behoeft immers ook nog eens een zwaarder statief en dan begin je de extra kilo’s wel te voelen, kan ik je verzekeren. Ga ik in de Alpen op vakantie, dan laat ik mijn Sony lens dan ook steevast thuis. Ik neem alleen mijn Sigma lens mee.

Sigma 100-400mm

Overige kenmerken van de Sigma lens

De Sigma lens is verder volledig compatible met de Sony A7 III. De autofocus functie werkt snel, je kunt de afstanden waarbinnen je fotografeert of filmt instellen om de autofocus te versnellen en je kunt uiteraard handmatig scherpstellen. De keuze voor autofocus of handmatig scherpstellen wordt vergemakkelijkt doordat dit knopje flink uitspringt. Je kunt het haast blindelings vinden. Ergonomisch dus heel prettig.

Anders dan bij de Sony lens bevindt zich het scherpstel mechanisme van de Sigma lens exterieur, dat wil zeggen: bij inzoomen naar 400 millimeter wordt de lens langer en bij uitzoomen naar 100 millimeter wordt hij een stuk korter. Het nadeel daarvan is dat bij het in- en uitzetten er lucht wordt verplaatst en dat zuigt stof aan. Je moet de lens wel heel erg lang gebruiken en slecht onderhouden wil je daar veel last van krijgen, is mijn inschatting.

Helaas wordt bij de Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary lens geen lensring (statiefgondel) meegeleverd. Die moet je er apart bijbestellen. Ik heb dat gedaan om camera + lens stevig op een statief te kunnen bevestigen. Hecht je eraan, dus kun je ook een lenscoat in camouflagekleuren erbij aan schaffen. Dat heb ik niet gedaan.

Wel wordt een zonnekap meegeleverd. Ik merkte bij het filmen van de raven in onderstaand filmpje, dat de zonnekap zorgt voor vignettering. Hou daar dus rekening mee als je foto’s of filmpjes maakt met lichte achtergronden. Haal de zonnekap er dan liefst af. Verder zijn de beelden haarscherp en natuurgetrouw. Het niveau van het optiek is dus hoogwaardig.

Zéér geschikt om insecten te fotograferen en te filmen

Voor het filmen van dagvlinders vind ik de Sigma lens ideaal. De minimale scherpstelafstand begint is 112 centimeter en dat betekent dat je vlinders en andere insecten vrijwel ongestoord kunt fotograferen en filmen. En pas je dan croppen toe, dan heb je de vlinder vrijwel levensgroot in beeld. Dat is de reden waarom ik nog steeds geen macrolens heb aangeschaft om vlinders te filmen.

Zou ik me puur op vogels filmen reageren, dan schiet deze lens voor mij te kort. Ik wil zoveel mogelijk millimeters. Het bereik van de Sony 200-600 is een stuk groter en dat is dan ook de reden waarom ik na de Sigma lens ook de Sony lens aan heb geschaft.

De voordelen van de Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary lens:

  • Aantrekkelijker geprijsd dan de Sony 200-600 lens.
  • Betrekkelijk licht van gewicht.
  • Compact.
  • Volledig compatible met de camera, in mijn geval de Sony A7 III.
  • Scherp stellen op 112 centimeter. Niet te ver en zeker ook niet te dichtbij.
  • Wat draaien moet, draait soepel.
  • Door de zoom-lock voorkom je dat tijdens het wandelen de lens uitschuift.

De nadelen van de Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary lens:

  • Zonnekap zorgt voor vignettering.

Conclusie

jako van gorsel met verrekijker

De Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary lens is voor mij de ideale vakantielens. Hij is compact, licht qua gewicht en ik kan er zowel vogels als insecten mee fotograferen en filmen. Richt ik me puur op vogels, dan schiet de Sigma lens voor mij te kort. Ik merkte al snel nadat ik de Sigma lens had aangeschaft dat ik tegen de grenzen aan liep. Toen ben ik ook voor de Sony lens gaan sparen en die gebruik ik nu als mijn primaire lens om vogels te filmen. Mijn Sigma lens is echter mijn primaire lens als ik vlinders ga filmen! Ik maak er dan dankbaar en intensief gebruik van.

En wil je ondertussen weten hoe deze Sigma lens zich in mijn ogen verhoudt tot de Sony lens, lees dan mijn artikel waarin ik beide lenzen met elkaar vergelijk.

Meer informatie

Voor meer informatie én het vergelijken van prijzen ga je naar:

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!