Review: Rode Wireless GO II

Filmen betekent beeld en geluid. Voor het beste beeld schaf je een goede systeemcamera aan. Maar dan heb je nog de factor geluid. Uitstekend beeld met belabberd geluid, dat pruimen maar weinig mensen. Ik heb lang geworsteld met het vinden van de juiste microfoon. Tot ik de Rode Wireless GO II ontdekte. Een draadloze microfoon die je tot op tientallen meters van je camera kunt gebruiken. In deze review lees je over mijn ervaringen met de Rode Wireless GO II.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Review: Rode Wireless GO II

Drie blokjes hield ik na het uitpakken van het pakketje in mijn handen. Twee zenders en één ontvanger. Ik ontving ik er ook drie pluisjes bij. Die schroef je vast op de zenders waardoor je de windruis reduceert. Het derde pluisje is een reservepluisje. Eén keer waaide het losse pluisje uit het elastische draagtasje dat ik eigenlijk een paar centimeter te klein vind. Het past allemaal prima, maar iets meer ruimte in het draagtasje had wat mij betreft gemogen. Aan de andere kant: ik steek het draagtasje met gemak weg in een jaszak en dan heb ik mijn hele installatie bij.

De ontvanger plug ik in de camera. Het rode kabeltje kun je in alle standen buigen die je maar wilt, het kabeltje blijft staan en bungelt niet los langs je camera. Ben jij de enige verteller, dan clip je één van de zenders aan je jas, het koord van je verrekijker, je bloes of gewoon aan je trui. Kijk je goed naar mijn filmpjes, dan zie je inderdaad regelmatig een zwart, vierkant kastje. Het oogt niet fraai, dat geef ik toe. Maar ik vind het wel zo praktisch. Wil je het zwarte kastje wegwerken, dan kun je een bijhorende Rode lavalier microfoon aanschaffen. Het zendertje hang je aan je broek, de lavaliermicrofoon speld je vast aan je trui of jas. Zelf maal ik niet zo om dat zwarte kastje, sterker nog: ik vind het wel praktisch. Om in de natuur ook nog eens met een lavalier microfoon te moeten gaan stuntelen, daar heb ik geen zin in.

Soms maak ik ook filmpjes voor mijn werk. Ik film dan auteurs. Nemen we binnen op, dan leg ik de zender naast te auteur op tafel of op de bank. Dan blijft het zwarte blokje buiten beeld en hebben we toch een goede geluidsopname.

review Rode Wireless GO II microfoon

Ben je met twee personen, dan kun je beide zenders tegelijkertijd gebruiken. Je kunt beide zenders aan zetten, dan neem je het geluid van beide personen op. Je kunt ook een zender uitzetten zodat je maar één persoon hoort praten. Overigens kan degene die de ontvanger bedient de zenders ook op afstand uitzetten. Aan twee kanten heb je dus regie.

Op de ontvanger zie je het geluidsniveau. Slaat de digitale wijzer te veel uit in het rood, dan kun je het geluidsniveau dempen.

Plug je de ontvanger in de camera in, dan slaat de camera het geluid op. Je kunt er ook voor kiezen om het geluid tevens op te slaan in het zendertje. Dan heb je een back-up van het geluid. De ontvanger kun je trouwens ook aansluiten op je mobiel, een computer of een dictafoon of ander apparaat waarmee je geluid kunt opnemen.

Sluit je de zenders en ontvanger met het oplaadsnoertje aan op de computer, dan kun je allerlei zaken instellen. Ik vind dat heel prettig werken en gelukkig voor mij, niet de meest handige figuur die op aarde rond loopt: de instellingen zijn heel eenvoudig.

De geluidskwaliteit

De hardware ziet er dus goed uit. Maar hoe is de geluidskwaliteit? Die vind ik vrijwel altijd goed. De pluisjes reduceren de windruis, hoewel ik altijd probeer om de spreker met de rug naar de wind gekeerd te laten spreken. De zenders uit de wind houden, levert het beste geluid op. Vrijwel altijd sta ik op een paar meter van de camera en dat gaat uitstekend. Maar soms loop ik tientallen meters van de camera vandaan, en ook dan blijft het geluid kraakhelder.

Raken de accuutjes leeg, dan krijg je een ritmisch getik te horen dat langzaam maar zeker aanzwelt. Tot de accu echt leeg is, dan valt het geluid uit. Soms heb ik niet in de gaten dat de accu bijna leeg is en kom ik thuis met zo’n irritante tik in het geluid. Je kunt dat op twee manieren voorkomen. De eerste is: tijdens de opnames luistert de cameraman /- vrouw mee met een headset. De tweede: voor alle zekerheid altijd zenders en ontvanger aan het oplaadsnoertje leggen.

Een héél enkele keer heb ik een storing in het geluid. Vooral wanneer ik Sjaak en ik allebei een zendertje aan hebben staan en we dicht bij elkaar staan. Wat de oorzaak daarvan is, weet ik eerlijk gezegd niet. Wellicht ook een lege accu van één van de apparaatjes?

Conclusie

De keuze om met de Rode Wireless GO II is een uitstekende gebleken. Ik heb minder last van windruis. Ik kan me véél verder van de camera begeven dan met een microfoon die op de camera is bevestigd. En ik vang een stuk minder geluid vanuit de omgeving op. De zender hangt immers zo ongeveer ergens onder mijn kin. Hoewel het een best prijzige oplossing is, was het de investering meer dan waard. Je kunt de prijs trouwens drukken door te kiezen voor een setje met één zender.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)