review Panasonic HC V770

Review: Panasonic HC-V770

Mijn eerste camcorder raakte versleten. De sensor van het klepje bleek kapot waardoor de schermfuncties niet meer optimaal bleken. Repareren was geen optie, want de garantie was na bijna vijf jaar verstreken. En dus de opvolger van het model gekocht: de Panasonic HC-V770. Waar ik vandaag een review over schrijf.

De Panasonic HC-V770 is een camcorder die in alle opzichten op zijn voorganger de V750 lijkt. Alleen de software is iets verbeterd. En daar was ik precies naar op zoek. Ik heb daarom dus de V770 aangeschaft. En wel om de volgende redenen:

  1. Het wieltje om scherp te stellen werkt zo prettig dat ik er zelfs supersnelle dagvlinders mee kan filmen. Of ik heb me helemaal aangepast aan het model, dat kan natuurlijk ook. Maar betekent dus dat ik met deze camera kan lezen en schrijven.
  2. Dagvlinders filmen doe ik in de volle zon en dat betekent dat ik de belichting flink moet bijstellen. Dat doe ik in de AI-modus. Handmatig scherpstellen en dan supersnel overstappen op AI levert dan diepe kleuren op en geen overbelichting. Ik heb dat met dit model feilloos in de vingers.
  3. Natuurlijk heb ik de aanschaf van een camcorder met 4k-opname overwogen. Maar toen realiseerde ik me dat dat wel eens een kettingeffect kan opleveren: 4k dus andere montagesoftware nodig en wellicht zelfs een zwaardere laptop. Daar zat ik niet op te wachten. Ik heb er ook niet uitgebreid onderzoek naar gedaan.
  4. De beeldkwaliteit van deze camera is echt goed. Ik maak er zelfs filmpjes voor mijn werk mee. De sensor is dan ook net wat groter dan bij goedkope modellen en dat merk je.
  5. De twintig keer optische zoom is werkelijk perfect om mee vlinders te filmen. Inzoomen, handmatig scherpstellen, dan in de AI-modus voor de lichtinstelling. Dat moet altijd snel gebeuren en dat gaat moeiteloos met deze camera.
  6. En tot slot: de prijs. Die is werkelijk heel scherp. Ik vermoed daarom dat dit model in zijn nadagen zit.
review Panasonic HC V770

Ik ben dus zeer tevreden over de Panasonic HC-V770. Zelfs zo tevreden dat ik er mijn vlogs mee opneem. Ik heb er een RODE VideoMicrofoon opgezet om de geluidskwaliteit te verbeteren en dat werkt ook uitstekend. Het enige nadeel van de microfoon is dat de zoomknop wat lastiger te bedienen is. De microfoon zit in de weg. Dagvlinders filmen met richtmicrofoon gaat daarom niet lukken. Dat doe ik dus gewoon zonder externe microfoon.

Het menu is heel overzichtelijk opgesteld. Als zelfs ik het paneel kan bedienen, dan is het met het functioneel ontwerp wel in orde. Zoals gezegd, voor mij is de AI-modus in combinatie met handmatig scherpstellen de belangrijkste tool. Of het een specifiek aandachtspunt is weet ik, maar mijn V750 functioneert niet meer vanwege de sensor achter het klepje. Nu had ik altijd de neiging om het klepje snel dicht te klappen, en daarmee ook iets te hard. Daar let ik nu wat beter op. Ik behandel mijn camera als een baby.

Volgens online reviews zijn de kleuren zelf in donkere omstandigheden heel behoorlijk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me daar niet aan waag. Ik bedoel, ik plaats mijn natuurfilmpjes op Youtube. Opnames in de schemering zijn over het algemeen niet om aan te gluren. Maar dat euvel hebben alle camcorders in de prijsklasse waar de Panasonic HC-V770 in valt.

Verder bevat de Panasonic HC-V770 nog immens veel technische foefjes en eigenschappen die ik niet benut. Van wifi tot tweede scherm als je je smartphone koppelt, het zit er allemaal op. Een heel complete camera dus.

Kortom: ben je op zoek naar een HD-camcorder, dan beveel ik je de Panasonic HC-V770 van harte aan.

4K Camcorders van Panasonic

Panasonic ontwikkelt zijn camcorders voortdurend door. Zo is er inmiddels ook een serie 4K Camcorders geïntroduceerd. Ik zag zelfs dat ook de prijzen van deze modellen naar beneden worden bijgesteld. Wat ik hierboven al aangaf: ik vind het in sommige gevallen heel prettig om met een camcorder te filmen. En die van Panasonic zijn zo gebruikersvriendelijk dat ik er niet over pieker om een model van een andere aanbieder aan te schaffen.

Vergelijk de prijzen op: