Nikon Prostaff 3S 8x42 verrekijker

Review: Nikon Prostaff 3S 8×42 verrekijker

Een collega kocht voor zijn vakantie een verrekijker: de Nikon Prostaff 3S 8×42. Collega ging op vakantie en verscheen deze week weer op kantoor. Mét verrekijker. Tja, dat noopt tot een nadere inspectie en o geluk: ik kreeg hem even mee om te testen. En dus ligt hier voor me een Nikon Prostaff 3S 8×42. Ik moet zeggen: hij ligt echt heerlijk in de hand. De rubberen coating en het lage gewicht voelen heel prettig aan. De rubberen coating zorgt voor een goede grip. Deze verrekijker zal niet snel uit de handen glippen.

Nog even een paar van dat soort basiskenmerken: een gewicht van 565 gram, lekker licht. Een gezichtsveld van 126 meter, dat is echt goed. Tien jaar fabrieksgarantie, dat duidt op degelijkheid. De behuizing is waterdicht tot op één meter. Een boottochtje is dus ook mogelijk met deze verrekijker om je nek. De scherpstelknop loopt soepel. De lensdoppen zijn makkelijk aan te brengen en af te doen. De stelknop om de rechterlens loopt stroef, maar dat vind ik ook goed, die moet goed in positie blijven. En de soepele en zachte draagriem voelt lekker aan in de nek.

De Nikon Prostaff 3S 8×42 oogt slank en strak en zo voelt hij ook. En dan ook een heel belangrijk aspect: de helderheid. Ik heb de verrekijker bij daglicht getest. En dat leverde een rustig, helder beeld op. Ook in de schemering staat hij nog aardig zijn mannetje. De lenzen zijn voorzien van een aantal coatings en dat levert het heldere beeld op. Natuurlijk, er is een zekere randonscherpte, maar dat kun je ook niet anders verwachten van een kijker in deze prijsklasse. Ik denk dat de meeste beginnende vogelaars hier geen last van zullen hebben. Brildragers kunnen de oogschelpen uitdraaien om de oogafstand in te stellen. Zelf ben ik sinds twee weken brildragend, maar ik kan vooralsnog niet wennen aan door mijn verrekijker kijken met bril op. Ik zet mijn bril dan ook gewoon af. Dat is overigens niet specifiek iets voor deze verrekijker. Dat geldt voor iedere verrekijker en telescoop. 

Ik moet zeggen dat ik het heel prettig kijken vind door de Nikon Prostaff 3S 8×42. De vergroting van acht keer draagt daar denk ik ook aan bij. Mijn collega vond mijn verrekijker met een vergroting van tien keer niet prettig (te heftige trillingen) en ik kan hem geen ongelijk geven. Acht keer is echt een stuk rustiger dan tien keer. Nu hecht ik zelf aan een iets sterkere vergroting, maar ben je een beginnende vogelaar of ‘gewone’ natuurliefhebber, dan is een acht keer vergroting aan te bevelen. Overigens is dit model ook verkrijgbaar met een vergroting van tien keer.

De prijs van de Nikon Prostaff 3S 8×42 is ook heel aangenaam. Echt een verrekijker voor een beginnende vogelaar. Waarbij ik overigens niet wil zeggen dat een meer gevorderde vogelaar er niets mee zou kunnen. Het hangt er maar gewoon van af wat je voor budget beschikbaar hebt.

Ervaringen van andere gebruikers
Een koper reageert op de website van Cameranu.nl:  ‘Redelijk licht gewicht en een waterdichte / stofvrije kijker. Kijker ligt prettig in de hand. Voor mij een schot in de roos. Een topkijker. Klasse.’ Lees hier alle reviews.

Conclusie
In mijn ogen is de Nikon Prostaff 3S 8×42 een ‘lekkere’ verrekijker voor een beginnende vogelaar. Een heerlijk instapmodel dus. Niet te duur, maar wel een helder beeld. Helder genoeg om van vogels en van de natuur te kunnen genieten. Dat het een verrekijker is van een gerenommeerd merk geeft ook vertrouwen. Deze verrekijker staat niet voor niets in mijn overzicht van beste verrekijkers voor beginnende vogelaar.

Met dank aan mijn collega Arjen van Trigt, Hoofd Uitgever bij KokBoekencentrum.

N.a.v. Nikon Prostaff 3S 8×42 verrekijker