beste verrekijkers voor vogelaars

Review: Nikon Monarch HG 10×42 Verrekijker

De verrekijkers in de lijn ‘High Grade’ vormen de top van het aanbod van het Japanse merk Nikon. Wat deze kijkers vooral onderscheidt van vergelijkbare verrekijkers zijn het relatief lage gewicht en de gunstiger prijs. Ook de Nikon Monarch HG 10×42 behoort tot het duurdere segment. Als je een klasse-kijker wilt aanschaffen dat zou ik deze zeker overwegen.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Nikon Monarch HG 10×42?

Het gewicht is relatief laag, ‘slechts’ 680 gram. Vergelijk dit met de absolute top van Swarovski en Leica en je zult zien dat dit maar liefst 300 gram minder is. Dat merk je hoor als je hem voor je ogen houdt. Het gezichtsveld op 1.000 meter is redelijk: 121 meter. Dit is de terreinbreedte in meters die je ziet op een kilometer afstand. Bij topkijkers die meer dan € 2.000 kosten is het gezichtsveld meer dan 130 meter met een uitschieten naar maar liefst 148 meter (de Zeiss SF 8×42). Het ED-glas corrigeert de zogenaamde chromatische abberatie. Dit type glas corrigeert kleurafwijkingen en zorgt voor een contrastrijk beeld. Ik vind het model er heel gestroomlijnd uitzien. Het ligt dan ook heel prettig in de hand. De body is met stikstofgas gevuld en dat betekent dat hij behoorlijk waterdicht is. Mocht je zo ongelukkig zijn dat je de Nikon Monarch HG 10×42 in het water laat vallen, dan heb je 10 minuten de tijd om hem eruit te vissen. Deze verrekijker is namelijk waterdicht tot een diepte van 5 meter gedurende 10 minuten. Over condensvorming hoeft de gemiddelde Nederlander zich geen zorgen te maken. Die treedt pas op een hoogte van 5.000 meter op.

Persoonlijke voorkeur

Zelf heb ik een sterke voorkeur voor verrekijkers die 10 keer vergroten. Dat vind ik prettiger dan die andere gangbare vergroting van 8 keer. Nadeel is dat de verrekijker is gevoeliger is voor handtrillingen. Voordeel is natuurlijk dat het beeld een stukje groter is. Omdat de Nikon Monarch HG 10×42 zo’n prettig laag gewicht heeft, zal het bij de meeste mensen met die handtrillingen wel meevallen.

Algemene conclusie

De Nikon Monarch HG 10×42 Verrekijker is de absolute topkijker in de Monarch-serie. Ik lees ook in Amerikaanse reviews niets dan lof over deze verrekijker. Met name de toepassing van het ED-glas en de prettige handligging worden geroemd. Een ideale verrekijker om vogels te kijken.

Monarch HG 10×42 / Nikon / Kwalificatie: topsegment

Vergelijk de prijzen op:

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)