Review: Nikon Monarch 7 8×42 verrekijker

De Nikon Monarch 7 – serie behoort tot de populairste modellen van dit moment. Ik richt me in deze review op de Nikon Monarch 7 8×42 verrekijker. Veel van de technische aspecten kun je één op één ook toepassen op de 10×42. De belangrijkste verschillen tussen deze twee modellen breng ik ook in beeld. Een review dus van de Nikon Monarch 7 8×42 verrekijker met aandacht voor de 10×42 verrekijker in de serie.

Opvallende zaken aan de Nikon Monarch 7 8×42

Wat mij het meest opviel (en opvalt) aan de Nikon Monarch 7 8×42 is het enorme gezichtsveld. Het gezichtsveld van deze verrekijker is maar liefst 140 meter. Dat is ontzettend breed en daarmee kan dit model zich meten met de beste verrekijkers uit de hogere prijsklasse. De 10×42 doet het met 117 meter iets minder, maar dat is gebruikelijk. Voor een verrekijker met een vergroting van 10 x is een gezichtsveld van 117 meter heel netjes. De 8×42 verrekijker is daarmee ook zeer geschikt voor het bekijken van landschappen waarbij je een lekker breed beeld wilt zien.

Kijk eens naar de technische specificaties van de lenzen. Die zijn ronduit indrukwekkend. ED glas dat chromatische aberratie tot een minimum terug brengt. En dat betekent dat het beeld zeer natuurgetrouw is, helder bovendien en tot aan de randen scherp. Hoogwaardig ED glas vind je over het algemeen vooral in duurdere modellen. De Nikon Monarch 7 8×42 is een relatief betaalbaar model dat deze hoogwaardige lenzen toepast. Een groot pluspunt dus.

Bovendien zijn de lenzen ook nog eens voorzien van tal van geavanceerde coatings die het beeld optimaliseren. Technisch gezien is het glaswerk in dit model van een heel hoog niveau. En datzelfde geldt dus voor de Nikon Monarch 7 10×42 verrekijker. En niet alleen de lenzen zijn voorzien van hoogwaardige coatings, hetzelfde geldt voor de prisma’s. De coatings op de prisma’s dragen ook nog eens bij aan het kleurechte en heel heldere beeld. Nikon heeft er dus alles aan gedaan om een betaalbaar model in het middensegment te ontwikkelen dat ook nog eens een geweldig beeld levert.

Wat mij verder opvalt is het relatief lage gewicht. Met een gewicht van 650 gram is de Nikon Monarch 7 8×42 verrekijker een heel comfortabele verrekijker om mee vogels te kijken. Er zijn heel veel modellen, zelfs (veel) duurdere die zwaarder zijn. Hoe lichter een verrekijker, hoe minder trillingen. En daarnaast: hoe minder gewicht je aan je nek hebt hangen en dat is weer prettig tijdens een lange wandeling. Overigens is de grip ook stevig en zodanig dat de gewichtsverdeling heerlijk aanvoelt.

Conclusie:

Neem de proef op de som en neem ook eens een Nikon Monarch 7 8×42 (of 10×42) in de hand. Je zult zien dat het beeld geweldig is en dat de verrekijker heerlijk in de hand ligt. Geen wonder dus dat de verrekijkers in deze serie behoren tot de meest populaire modellen. En dat komt natuurlijk ook nog eens door de prijs. Die ligt in het middensegment tot € 500,00. Een prettig geprijsde kijker die ontzettend veel te bieden heeft. Technisch uitstekend, gaat een leven lang mee. O ja, Nikon geeft 10 jaar garantie op dit model en dat is ook prettig lang.