Review: Nikon Monarch 5 8×42 verrekijker

De Nikon Monarch 5 8 x 42 verrekijker is een veelgeroemd model onder ‘gewone’ vogelaars en natuurliefhebbers. Dit model ligt fijn in de hand, heeft een aangenaam gewicht en is prettig voor brildragers. Wat zijn de sterke en minder sterke kanten van deze verrekijker?

Om met een van de sterke kanten te beginnen: de prijs. Die is relatief laag is daarmee een prima instapmodel voor de beginnende en ‘gewone’ vogelaar. Kijk je nu en dan vogels en ben je op zoek naar een goede verrekijker, dan is de Nikon Monarch 5 een heel goed model. Naast dat ik de verrekijker zelf in handen heb gehad, lees ik ook elders op internet dat de Nikon Monarch 5 een van de beste verrekijkers in zijn prijsklasse is. De Nikon Monarch 5 is trouwens een dakkant-verrekijker.

review nikon monarch 5

Natuurlijk koop je een verrekijker niet alleen vanwege de lage prijs. Ik bedoel, goedkoop is al snel duurkoop en dat geldt zeker voor verrekijkers. Sta je in het veld en je kunt de kleuren niet goed onderscheiden, dan sta je met een verdrietig gevoel in het rond te kijken. Mocht de prijs een probleem zijn, spaar dan even door, is mijn advies. Of koop een tweedehands model dat nog goed is. Kies nooit een merkloos ding en lees altijd eerst de nodige reviews. Echt waar, ik spreek uit ervaring. Ik heb ook een serie aan goedkope verrekijkers versleten voordat ik op aanraden van een vriend een goed model kocht.

Uitstekende beeldkwaliteit

De Nikon Monarch 5 combineert een aanvaardbare prijs met een uitstekende beeldkwaliteit. En die beeldkwaliteit komt vanwege de hoge kwaliteit lenzen. ‘Extra lage dispersie glaselementen (ED) en een aantal coatings,’ heet het heel technisch. Die combinatie zorgt ervoor dat de kleuren levensecht op je netvlies vallen. Vergelijk maar eens met een verrekijker met ‘gewoon glas’ en je zult zien dat de Nikon Monarch 5 opmerkelijk scherper is en een veel helderder beeld oplevert. Details en contrast komen veel beter tot hun recht. Dit is een van de belangrijkste dingen die een verrekijker moet doen en terecht dat de Nikon Monarch 5 hierom wordt geroemd. Dat de fabrikant overtuigd is van de kwaliteit van de verrekijker blijkt ook wel uit het feit dat je levenslange garantie krijgt. De close-focus ligt op 2,5 meter. Dat kan beter, maar ook stukken slechter. Je kunt met de Nikon Monarch 5 dus ook redelijk insecten kijken. Op 1.000 meter heb je een gezichtsveld van 110 meter. Dat is goed, maar er zijn verrekijkers die op dit punt veel beter scoren.

Conclusie

De Nikon Monarch 5 is een prettig geprijsd instapmodel voor beginnende vogelaars en ‘gewone’ natuurliefhebbers. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend en dat komt met name door de goede beeldkwaliteit. Wil je de stap maken naar een Nikon-verrekijker die de vergelijking met de echte topmerken kan aangaan, overweeg dan de Nikon Monarch 7 8 x 42. Met dit model maak je een sprong voorwaarts. Iets duurder, maar ook weer niet wereldschokkend duurder. Maar weer een beter beeld dan zijn goedkopere broertje. Beide modellen zijn ook verkrijgbaar in 10 x 42. Hier en daar zullen de details iets afwijken van wat ik hierboven schreef, maar dat zijn details.

N.a.v. Nikon Monarch Monarch 5 8 x 42 verrekijker

Vergelijk de prijzen op:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)