Review: Meopta MeoStar B1 10×42 HD Verrekijker

De Meopta MeoStar B1 10×42 HD Verrekijker wordt geprezen om zijn uitmuntende beeldkwaliteit. Het beeld is scherp, helder en gedetailleerd. Optisch gezien mankeert er helemaal niets aan de Meopta MeoStar B1 10×42 HD. De optische kwaliteiten van deze verrekijker steken uit boven andere verrekijkers in zijn prijsklasse van rond de € 1.000. Dat mag ook wel voor die prijs, vind ik.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Meopta MeoStar B1 10×42 HD Verrekijker?

Het eerste wat in het oog springt wanneer je de Meopta MeoStar B1 10×42 HD Verrekijker ziet of vasthoudt, is het plompe design. Als het een boek zou zijn geweest, dan had ik geschreven: een baksteentje. Dik, robuust en zwaar. Dat zijn eigenschappen van de Meopta. Niet iedereen vindt het prettig om met een verrekijker van negen ons rond te lopen. Dat het scherpstelwiel een tikkeltje zwaar gaat, hoor er bij. Het is simpelweg een heel degelijke kijker met een uitmuntende beeldkwaliteit. Stoer, zo je wilt. Hij stelt op 2,5 meter scherp. Dat is niet heel spectaculair, maar acceptabel. Ook het gezichtsveld op 1.000 meter is niet overdreven: 100 meter. Dat vind ik toch wel een beetje smalletjes voor zo’n dure verrekijker hoor. De Nikon Monarch 10×42 HG doet het met ruim twintiger meter breder. Als je zo’n som geld uit wilt geven aan een verrekijker, dan is mijn advies om de modellen eerst goed te testen. De behuizing is waterdicht en met stikstofgas gevuld. En wat een echt gunstige uitschieter is: de garantietermijn. Die is maar liefst 30 jaar. Dat krijg je zelfs op een Swarovski niet meer.

Persoonlijke voorkeur

Voor het geld dat je voor de Meopta MeoStar B1 10×42 HD op moet hoesten, vind ik het gezichtsveld te smal en het gewicht te hoog. Het model is weliswaar wat plomp, maar dat kan ook iets van robuustheid uitstralen en als dat je voorkeur heeft is dat juist een pré. De beeldkwaliteit daarentegen is uitmuntend.

Algemene conclusie

De Meopta MeoStar B1 10×42 HD Verrekijker is optisch gezien een topkijker. Er kleven enige andere nadelen aan. Ik adviseer je om even goed te vergelijken met verrekijkers in dezelfde prijsklasse. Vergeet nooit om een duurdere verrekijker te testen. Wie weet is de kwaliteitssprong voor jou zo groot, dat je besluit om nog even door te sparen. Mijn ervaring bij de aanschaf van een verrekijker of camera is dat je beter iets later een duurdere en betere verrekijker kunt kopen, dan te snel een iets minder goede. Vroeg of laat krijg je misschien spijt.

Meopta MeoStar B1 10×42 HD / Meopta / Kwalificatie: topkijker met een paar kleine nadelen

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij: