Meopta MeoStar B1 10×42 HD Verrekijker

Review: Meopta MeoStar B1 10×42 HD Verrekijker

De Meopta MeoStar B1 10×42 HD Verrekijker wordt geprezen om zijn uitmuntende beeldkwaliteit. Het beeld is scherp, helder en gedetailleerd. Optisch gezien mankeert er helemaal niets aan de Meopta MeoStar B1 10×42 HD. De optische kwaliteiten van deze verrekijker steken uit boven andere verrekijkers in zijn prijsklasse van rond de € 1.000. Dat mag ook wel voor die prijs, vind ik.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Meopta MeoStar B1 10×42 HD Verrekijker?

Het eerste wat in het oog springt wanneer je de Meopta MeoStar B1 10×42 HD Verrekijker ziet of vasthoudt, is het plompe design. Als het een boek zou zijn geweest, dan had ik geschreven: een baksteentje. Dik, robuust en zwaar. Dat zijn eigenschappen van de Meopta. Niet iedereen vindt het prettig om met een verrekijker van negen ons rond te lopen. Dat het scherpstelwiel een tikkeltje zwaar gaat, hoort er bij. Het is simpelweg een heel degelijke kijker met een uitmuntende beeldkwaliteit. Stoer, zo je wilt. Hij stelt op 2,5 meter scherp. Dat is niet heel spectaculair, maar acceptabel. Ook het gezichtsveld op 1.000 meter is niet overdreven: 110 meter. Dat vind ik toch wel een beetje smalletjes voor zo’n dure verrekijker hoor. De Nikon Monarch 10×42 HG doet het met ruim twintiger meter breder. Als je zo’n som geld uit wilt geven aan een verrekijker, dan is mijn advies om de modellen eerst goed te testen. De behuizing is waterdicht en met stikstofgas gevuld. En wat een echt gunstige uitschieter is: de garantietermijn. Die is maar liefst 30 jaar. Dat krijg je zelfs op een Swarovski niet meer.

Persoonlijke voorkeur

Voor het geld dat je voor de Meopta MeoStar B1 10×42 HD op moet hoesten, vind ik het gezichtsveld te smal en het gewicht te hoog. Het model is weliswaar wat plomp, maar dat kan ook iets van robuustheid uitstralen en als dat je voorkeur heeft is dat juist een pré. De beeldkwaliteit daarentegen is uitmuntend. Tijdens de SOVON-dag bezocht ik de stand van Meopta. Ik kreeg een uitgebreide uitleg over de verrekijkers en met name over de lenzen die Meopta ontwikkelt. Het verhaal klonk overtuigend. Meopta is een allround aanbieder van hoogwaardige lenzen die in vele takken van sport worden toegepast. Dat betekent ook dat het een innovatieve aanbieder is, want er actief zijn op veel terreinen, dwingt je om te blijven vernieuwen. Inderdaad, ik blijf ook na het testen dit model wat plomp vinden. Wie het positief benadert, zegt: robuust. De beeldkwaliteit daarentegen is uitmuntend. Zoek je een topkijker voor een redelijke prijs, dan heb je met de Meopta MeoStar een goed model in handen. Niet voor niets won dit model in 2012 de Editors Choice Award, een test van OutdoorLife Magazine. Voor wat het nog waard is in 2020 uiteraard. Merken als Swarovski, Leica en Zeiss hebben ondertussen niet stil gezeten. Maar Meopta ook niet. Ook dat merk heeft zijn modellen in de loop van de jaren weer geactualiseerd.

Algemene conclusie

De Meopta MeoStar B1 10×42 HD Verrekijker is optisch gezien een topkijker. Er kleven enige nadelen aan. Het model moet je aanspreken en het gewicht is aan de hoge kant. Maar het belangrijkste aspect, dat weegt het zwaarst en dat is de optiek. Zoals gezegd, die is uitmuntend. Wat ik ook mooi vind is dat je de garantie kunt verlengen tot 30 jaar. Kom daar eens om bij andere merken! Je moet je aankoop dan wel binnen 30 dagen na aanschaf registreren bij Meopta, maar dat lijkt me geen probleem. Gewoon een topkijker dus.

Meopta MeoStar B1 10×42 HD / Meopta / Kwalificatie: topkijker met een paar kleine nadelen