Review: Meopta MeoPro HD 8×32

Voor een 8×32 verrekijker is de Meopta MeoPro HD misschien niet de lichtste in zijn categorie, maar dit model wordt allerwegen geprezen om zijn fijne prijs-kwaliteitverhouding. Ik kreeg de kans om hem te testen en dus een kort verslag van mijn ervaringen. De omstandigheden om hem te testen waren als volgt: een zonovergoten dag, weinig wind, vroeg in de ochtend begonnen. Optimale omstandigheden dus, en dat is voor een test eigenlijk juist niet optimaal. De ware kwaliteit onderscheidt zich immers juist onder moeilijke omstandigheden. Maar ja, een vogelaar heeft ook wel eens behoefte aan een zonnige lentedag.

De Meopta MeoPro HD 8×32 is een robuuste verrekijker die 600 gram weegt. Een stoer model dus. Ik las op internet dat alle HD-modellen van Meopta handmatig worden gemaakt. Of dat een pro of een contra is weet ik eerlijk gezegd niet. Het doet in elk geval ambachtelijk aan. Maar of dat per definitie een beter resultaat oplevert dan een kijker die volledig machinaal is gemaakt? Daar heb ik dan weer te weinig verstand van.

Review Meopta MeoPro 8x32 HD

Van belang is dat het beeld kraakhelder is. Het beeld is natuurgetrouw, er is geen sprake van vervorming. Ook met tegenlicht deed de MeoPro HD 8×32 wat hij moest doen: een mooi beeld opleveren. De kijker is gevuld met stikstof en daarmee wordt condensvorming voorkomen. Het model is bovendien waterdicht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is een dikke 148 meter. Dat is uitzonderlijk goed hoor. Lekker breed is het beeld en daar komt bij dat de close focus een scherpe 2 meter is. En daarmee is de Meopro HD 8×32 ook prima geschikt om insecten mee te kijken. Over de garantie bestaat wat onduidelijkheid. Ik las ergens dat je maar liefst 30 jaar garantie zou krijgen, maar in de verschillende webshops lees ik dat de garantie 10 jaar is. Nou ja, 10 of 30 jaar. Het is beide aardig lang en dat biedt vertrouwen in het merk. Een fabrikant die slechts een magere paar jaar garantie biedt, wantrouw ik per definitie. Dat hoef je met Meopta dus niet te doen. Dat is simpelweg één van de gerespecteerde aanbieders in verrekijkerland.

Eindconclusie: ik heb met veel plezier met dit model rond gewandeld. Hij is weliswaar een tikkeltje aan de zware kant, maar mijn eigen verrekijker weegt even zwaar. Ben je echter op zoek naar een lichte verrekijker dan kun je denk ik beter even verder zoeken. Alle andere prestaties zijn uitstekend. Echt een model voor vogelaars die een stapje verder willen na aanschaf van hun instapmodel.

Helaas is dit model niet meer leverbaar.