Review: Meopta MeoPro 80 HD 

Pas gaf ik een vogelexcursie en één van mijn gasten had zijn telescoop meegenomen, een Meopta MeoPro 80 HD. En dat bood mij de kans om deze telescoop eens te testen. Dit keer aan de randen van de Oosterschelde waar we op de drooggevallen slikken naar rosse grutto’s, zilverplevieren en tureluurs speurden. In dit artikel lees je wat mijn bevindingen waren, en om alvast een schot voor de boeg te geven: deze telescoop beviel mij uitstekend.

De Meopta MeoPro 80 HD is een robuuste telescoop met een fraaie ronde afwerking. Het oculair met een vergroting van 20 tot 60 keer geeft een brede inkijk. Natuurlijk, hoe sterker je vergroot, hoe kleiner het gebied dat je in beeld hebt. De vergroting van twintig tot veertig keer vind ik het meest prettig. Daarboven wordt het beeld klein en komt elke trilling net iets harder ‘binnen’. Maar om de rosse grutto’s op het eilandje in de Wevers Inlaag te bekijken en om de steenloper te zoeken die in die groep rondliep was de sterkste vergroting van zestig keer toch heel prettig.

Ook de scherpstelknop is robuust. Hij draait prettig en stelt nauwkeurig scherp.

Over het materiaal kan ik kort zijn: dat is gewoon goed. Magnesium en aluminium bepalen de behuizing en dat maakt dat deze telescoop, hoewel robuust, niet heel zwaar is met zijn 1.900 gram. De telescoop is met stikstof gevuld en dat voorkomt nevelvorming in het inwendige. De HD lenzen zijn voorzien van allerlei coatings die het kijkplezier verhogen. En dat vond ik zeker. Hoewel het een beetje donker weer was, was ik verrast door het uitzonderlijk heldere beeld. Ik merkte op dat het beeld ook heel natuurgetrouw is. Ik bedoel: het beeld is beslist niet verzadigd, verre van zelfs. Heel mooi was dat te zien bij groep rosse grutto’s. De ene rosse grutto was al volop in zomerkleed, terwijl de andere nog in winterkleed was. Diep steenrood stond naast koel grijs. En de Meopta MeoPro 80 HD gaf dat allemaal heel natuurlijk weer. Geen verzadigde kleuren, nee juist opmerkelijk licht en helder. Zo licht dat ik er een beetje aan moest wennen. Ga ik filmen, dan ben ik juist geneigd om mijn camera onder te belichten, bang dat ik ben voor overbelichte beelden. Kijkend door de Meopta MeoPro 80 HD viel mij op hoe licht het beeld was zonder overbelicht te zijn. Bovendien waren de rosse grutto’s, hoewel op honderden meters afstand van ons vandaag, goed van elkaar te onderscheiden. Van kleurrandjes om de vogels was ook geen sprake. Randonscherpte was er niet is zo minimaal dat je er niets van merkt.

review Meopta MeoPro 80 HD telescoop

De Meopta MeoPro 80 HD is een telescoop in het middensegment wat prijs betreft. Hij is niet extreem duur zoals andere merken. Hij is ook niet zo goedkoop dat je op allerlei technische aspecten iets aan te merken hebt.

De Meopta MeoPro 80 HD vind ik al met al een betaalbare telescoop die een uitstekende kwaliteit biedt. Het belangrijkste is denk ik dat je bepaalt of de kleurstelling jou bevalt. Andere telescopen kunnen wel eens een iets meer verzadigd beeld hebben. Dat is een aspect dat je alleen kunt beoordelen door zelf te testen in een winkel. Ik vind deze telescoop het aanraden waard aan iedereen die niet de hoofdprijs wil betalen voor een telescoop. Daarnaast wil ik je niet onthouden dat de eigenaar van de Meopta MeoPro 80 HD uitvoerig had vergeleken met een Swarovski telescoop en dat juist de helderheid en het natuurgetrouwe, heldere beeld voor hem de doorslag hadden gegeven tot het kopen van de Meopta telescoop.

PS.
Is deze telescoop niet meer leverbaar bij CameraNu, probeer dan eens bij Cameraland.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!