Review: Leofoto BV-10 videokop

Wie vogels wil filmen (of zoogdieren, insecten of iets anders in de natuur) die streeft naar zo stabiel en vloeiend mogelijke beelden. Dat geldt ook voor mij. Een tijdlang plaatste ik mijn Sony A7 III op een Sirui SH-15 statief. Dit statief koop je inclusief videokop. Maar dit statief had zo zijn nadelen, die ik hieronder zal toelichten en daarom schafte ik een ander statief aan, met op advies van CameraNu de Leofoto BV-10 videokop. En ook daarover natuurlijk meer in dit artikel, sterker nog, dit artikel is allereerst een bespreking van de Leofoto BV-10 videokop.

Allereerst kort over het Sirui SH-15 videostatief

Maar allereerst toch in het kort enige aandacht voor het Sirui SH-15 videostatief. Een paar jaar lang filmde ik met veel plezier met dit statief. De videokop draait soepel, de poten laten zich lekker lang uitklappen, kantelen gaat prima en mijn camera waterpas instellen ook. Tot ik de fout maakte dat ik niet de onderste poten uitschoof, maar de bovenste. Daardoor kwam de onderste schroefdraad (van metaal) in zout water en aangezien dit metaal niet roestvrij was, begrijp je wat er gebeurde: het hele zaakje roestte binnen de kortste keren vast. Met veel pijn en moeite wist ik de schroeven nog los te draaien. Daarbij kwam dat door het middenkruis de poten niet heel plat uitgevouwen kunnen worden om van heel laag perspectief te kunnen filmen. En dat de poten het hele zaakje bij een aardig briesje niet stabiel houden. Eigenlijk is het Sirui SH-15 videostatief meer een statief voor binnen gebruik dan voor filmen in de natuur.

En dus zocht ik naar een alternatief.

Leofoto versus 3 Legged Thing

Toen besloot ik een carbon statief met groot draagvermogen aan te schaffen. Het voordeel van carbon is dat het heel licht materiaal is en dat het veel minder koud aanvoelt dan metaal. Zeker in de winter een pluspunt dat je niet moet onderschatten.

Ook een voordeel: je kunt er elke videokop op plaatsen die je maar wilt. Ik kwam uit twee videokoppen: de 3 Legged Thing AirHead Cine en de Leofoto BV-10. Beide koppen voldeden aan mijn eis dat het gewicht van mijn camera met lens ruimschoots binnen het draagvermogen moest passen. De 3 Legged Thing AirHead Cine heeft een draagvermogen van 10 kilo en de Leofoto BV-10 iets minder: 8 kilo.

Ook een voordeel: je kunt er elke videokop op plaatsen die je maar wilt. Ik kwam uit twee videokoppen: de 3 Legged Thing AirHead Cine en de Leofoto BV-10. Beide koppen voldeden aan mijn eis dat het gewicht van mijn camera met lens ruimschoots binnen het draagvermogen moest passen. De 3 Legged Thing AirHead Cine heeft een draagvermogen van 10 kilo en de Leofoto BV-10 iets minder: 8 kilo. Ik neigde naar de 3 Legged Thing AirHead Cine, maar een gesprek met de klantenservice van CameraNu overtuigde me om toch te kiezen voor de Leofoto BV-10 videokop. Die was volgens de klantenservice kwalitatief in alle opzichten superieur aan de kop van 3 Legged Thing. Het verschil in draagvermogen zou ik niet merken en daarbij kwam ook nog eens dat de videkop van Leofoto iets goedkoper is.

Van deze keuze heb ik beslist geen spijt, hoewel ik natuurlijk niet in de gelegenheid ben geweest om de Leofoto in de praktijk te vergelijken met de 3 Legged Thing.

review leofoto bv-10 videokop

Review Leofoto BV-10 videokop

Laat ik om te beginnen insteken bij mijn grote wens: ook bij stevige wind een trillingvrij beeld. Wel, dat lukt met de Leofoto BV-10 ook niet. Windkracht 3 en hoger teisteren het beeld en je zult altijd trillingen blijven zien, hoe klein ook. De enige remedie is om je camera uit de wind te plaatsen. Bijvoorbeeld door er een paraplu voor te plaatsen.

Maar vloeiend is de Leofoto BV-10 wel! Ik draai de kop niet te hard aan en volg de vogels in hun vlucht of op hun wandeling over slik of zandplaat. Laat ik de hendel los, dan blijft de videokop ook werkelijk stil staan (mits je hem goed instelt uiteraard). En hetzelfde geldt voor het kantelen. Ook die luistert blindelings naar wat je handen willen, mits je hem niet te strak of juist te los instelt. Waterpas instellen geeft de kop ook duidelijk aan. Door het vliegtuigaluminium voelt de kop licht en stevig aan. In de productomschrijving staat aangegeven dat de kop Arca-Swiss compatibel is, maar eerlijk is eerlijk: het is niet het ‘echte Arca-Swiss systeem’ dat ik ken van het Sirui-statief. Zolang je de schroef niet te ver losdraait, voorkom je dat je camera plotseling van het statief valt, maar het systeem van de Leofoto voelt voor mij toch iets minder zeker aan dan het ‘echte’ Arca Swiss-systeem’.

Zit er dan geen enkele speling in de kop? Jawel, maar die zie ik alleen in de allersterkte vergroting. Wanneer ik de 600 millimeters door middel van crop uitrek tot 900 millimeters. En die 900 door middels van Clear Image Zoom nog meer versterk naar 1.350 millimeter. Als ik in die stand de schroeven stevig aandraai, zie ik nog een paar millimeter speling in het beeld. Maar ook alleen dan.

Ondertussen is de nieuwe combinatie van carbon statief en videokop een sterke verbetering. Ik film er met meer plezier mee dan met de Sirui die te veel trillingen in het beeld liet ontstaan. Nu nog een stevige paraplu om de invloed van de wind nog verder te minimaliseren.

Prijsvergelijking