Review Leica Noctivid 8×42 Verrekijker

Review: Leica Noctivid 8×42 Verrekijker

Het nieuwste serie van Leica is de Novtivid. In die serie biedt Leica twee modellen aan: de Leica Noctivid 8×42 en de Leica Noctivid 10×42. De naam Noctivid heeft iets te maken met de naam steenuil, een metafoor voor een uitstekend zicht bij helder daglicht én in de schemering. De kijkers in de Noctivid-serie behoren tot de absolute top. De verschillen in de absolute top zijn klein, maar ik durf voorzichtig te opperen dat de Noctivid-serie misschien wel dé top zijn van dit moment. En daar betaal je uiteraard voor.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Nocitivid-modellen?

Review Leica Noctivid 8×42 Verrekijker

Zowel voor de Leica Noctivid 8×42 als de Leica Noctivid 10×42 geldt dat het onderscheidend vermogen zit in de extreme dieptescherpte. Die is perfect of bijna perfect, zo je wilt. En dat is prettig voor als je bijvoorbeeld zangvogels bekijkt, of een vlinder die snel van de ene bloem naar de andere fladdert. Door de extreme dieptescherpte hou je het dier ook extreem helder en scherp in beeld. Dit is echt een indrukwekkend aspect aan de beide modellen. Wat ik ook mooi vind is dat de verrekijkers volledig waterdicht zijn. Prettig voor als het gaat regenen. De draaibare delen werken heel soepel en ondervinden nauwelijks last van stof. Qua gewicht zijn beide modellen iets lichter dan het vergelijkbare model van Swarovski. Het gezichtsveld op 1.000 meter is bij de Leica Noctivid 8×42 135 meter en bij het andere model ‘slechts’ 112 meter. Dat laatste is echter niet heel bijzonder, zelfs niet voor een verrekijker die 10 keer vergroot. De Nikon Monarch 10×42 HG bijvoorbeeld heeft een gezichtsveld van maar liefst 121 meter. De handligging is zoals je mag verwachten in deze prijsklasse zeer prettig.

Ervaringen van andere gebruikers

Klik hier om ervaringen van andere gebruikers te lezen (bij de Noctivid 10×42).

Algemene conclusie

Ben je op zoek naar de absolute absolute top, dan is het vanaf heden niet alleen maar Swarovski die het peloton aanvoert. Leica heeft zich met deze twee nieuwe modellen op koppositie gemeld. Hieronder kun je de prijzen vergelijken tussen drie online aanbieders waarmee ikzelf goede ervaringen heb.

Handige prijsvergelijker:

Cameraland bol.com