revie leica geovid 8x42 HD-B

Review: Leica Geovid 8×42 HD-B

Een tijdje geleden gaf ik een vogelexcursie en één van de deelnemers droeg de imposante Leica Geovid 8×42 HD-B met zich mee. Nu test ik graag zo veel mogelijk verrekijkers, dus ook nu vroeg ik of ik dit model mocht testen. En dat mondde uit in deze review van de Leica Geovid 8×42 HD-B.

De Leica Geovid 8×42 HD-B is een verrekijker in de allerhoogste prijsklasse. En dan mag je wel wat verwachten op het gebied van beeldprestatie. Die moeten uitzonderlijk goed zijn. In elk geval vele, vele malen beter dan verrekijkers in een lagere prijsklasse. Maar of dat het geval is?

De Leica Geovid vind ik een prachtig model. De open constructie oogt licht (hoewel de verrekijker best zwaar is) en modern. Ga je voor ‘het mooie’ dan heb je met dit model een fraai ontworpen model in handen.

De prijs van de Leica Geovid 8×42 HD-B is mede zo hoog, omdat er elektronica is verwerkt in de kijker. Je kunt er de luchtdruk, afstand tot het object en de hoek waaronder je kijkt mee meten. Je snapt het al: dit is een verrekijker voor jagers. Die moeten weten op welke afstand hun beoogde slachtoffer zich bevindt. En dat het dier iets hoger of lager staat is handig om te weten voor het corrigeren van de baan die de kogel gaat afleggen. Waar de luchtdruk dan weer nuttig voor is, weet ik niet, maar ik ben dan ook absoluut niet iemand die met een spuitstok rond loopt. Dat meten doe je trouwens met de twee knopjes bovenop de Geovid. Het is even wennen, maar heb je het eenmaal door, dan werkt het prima. En dan blijken deze gegevens ook voor een vogelaar best leuk om te weten. Nu wist ik eindelijk op welke afstand de grote zilverreiger op het eiland voor de vogelkijkhut zich bevond.

Twee andere topmerken bieden trouwens ook een model aan met dit soort elektronica. De Swarovski EL Range 8×42 en de Zeiss Victory RF 8X45. De twee laatste modellen vallen nóg duurder uit dan het model van Leica.

Optische prestaties

Over de optische prestaties van de Leica Geovid 8×42 HD-B kan ik kort zijn: die vielen me eerlijk gezegd tegen. Gisteren besprak ik de Bushnell Excursion die ruim driehonderd euro kost, maar de beeldkwaliteit van die Bushnell is stukken beter dan deze dure Leica. Ik las in een andere test dat er sprake zou zijn van een ‘lichtlek’ in de Leica, maar daar heb ik geen verstand van. Wel kon ik ter plekke mijn eigen verrekijker met de Leica vergelijken en eerlijk gezegd schrok ik wel een beetje. Hoewel het een zonovergoten dag was en we met het licht mee keken, parelde het beeld bepaald niet. En dat zou ik wel verwachten van een kijker in het allerhoogste prijssegment. De Leica Geovid heeft bovendien een zekere randonscherpte, zij het beperkt. Een euvel waar ook de hierboven genoemde modellen aan lijden, las ik in een test (waarin de Leica het aflegde tegen de Swarovski en Zeiss).

Eindconclusie: eerlijk gezegd beveel ik de Leica Geovid 8×42 HD-B niet aan aan vogelaars. Heb je een topbudget beschikbaar voor een verrekijker, dan is de beeldkwaliteit van dit model onvoldoende. Voor de jacht zal dit model best goed zijn en dan speelt mee dat de Leica goedkoper is dan de modellen van Swarovski en Zeiss die ik hierboven noemde. Maar jagen met een geweer doe ik niet, en dat zal ik ook nooit gaan doen ook. Een afstandmeter heb ik dan ook niet nodig en als vogelaar zou ik daar ook niets extra’s voor neerleggen. Zo’n extra gadget lijkt ten koste te gaan van de beeldkwaliteit.

N.a.v. de Leica Geovid 8×42 HD-B

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)