Review: Leica Duovid, 10+15X50

Soms kom ik een vogelaar tegen met een bijzondere verrekijker en dat was vandaag het geval. Een oom van mijn vrouw nota bene stopte bij de inlaag bij Hoedekenskerke waar ik net aan het filmen was. We knoopten een leuk gesprek aan waarbij het ook over onze verrekijkers ging. Hij had juist een nieuwe verrekijker aangeschaft, een bijzonder model wat hem in staat stelt om zowel overdag als in de schemering vogels en wild te kijken: de Leica Duovid 10+15×50. Hij had de verrekijker tweedehands gekocht, omdat het als nieuw niet meer verkrijgbaar is. Maar een Leica, en dan nog wel zo’n bijzonder model, dat maakt mij natuurlijk ook nieuwsgierig!

Het eerste dat mij opviel was het gewicht. Dit is echt een zware verrekijker die je liever niet meeneemt tijdens lange wandelingen of fietstochten. Maar kijk je vooral vanuit de auto of maak je korte wandelingen of, zoals mijn oom, wanneer je op vaste plaatsen wild kijkt, dan is hij veel beter hanteerbaar. Mijn oom ondersteunt de kijker vaak met een monopod. Hij hangt hem aan een draagharnas. Of hij legt hem op een rijstzak. Allemaal goede manieren om deze verrekijker toch stil te kunnen houden.

Het bijzondere van de Leica Duovid, 10+15X50 is dat hij twee vergrotingen heeft. Je kunt kiezen tussen een vergroting van 10 keer en 15 keer. Daartussen niets. Het is of-of. Met de vergroting van 15 keer kun je overdag prima uit de voeten, zeker onder heldere omstandigheden. In de schemering kies je voor 10 keer. De lensdiameter van 50 millimeter staat garant voor extra veel lichtinval. En dan snap je meteen waarom deze verrekijker zo zwaar is. Een grotere lensdiameter betekent ook meer (zwaar) glaswerk.

De verrekijker is robuust, groot en tegelijk opvallend slank. Alles wat draaien moet, draait soepel. Ik vind de oogschelpen ook opvallend mooi vormgegeven met de taps toelopende ringen. Het is echt een mooie verrekijker om te zien en een bijzondere verrekijker om in je handen te hebben.

review Leica Duovid, 10+15X50

De dioptrie regel je met een ring voor de scherpstelknop. Het mooie is dat de dioptrie-instellingen behouden blijven als je van 10 keer naar 15 keer vergroting verandert en andersom. Je hoeft de dioptrie dus niet telkens opnieuw in te stellen.

Dan de beeldkwaliteit. Wel, ik was diep onder de indruk. Ik vind dat ik met mijn Eden XP 10×42 verrekijker al een uitstekend beeld leveren, maar het beeld van de Leica Duovid, 10+15X50 is werkelijk verbluffend! Van randonscherpte is werkelijk geen sprake. Het beeld is kraakhelder. Kleuren zijn natuurlijk en details springen eruit. Werkelijk, dit is echt een verrekijker in de topklasse!

Helaas, zoals ik hierboven al aangaf, de Leica Duovid, 10+15X50 is niet meer als nieuw verkrijgbaar. Hier en daar nog wel als tweedehands. Heeft de vorige eigenaar de verrekijker goed onderhouden, dan is het de aanschaf zeker waard. Zeker wanneer je op zoek bent naar een verrekijker waarmee je zowel overdag als in de schemering vogels of wild wil kijken. Wanneer je baat hebt bij een extra sterke vergroting. En wanneer je in staat bent de verrekijker stil te houden. Daar heb je hulpmiddelen voor, maar het is en blijft wel een zware verrekijker. Koop je deze verrekijker, test hem dan wel uitvoerig of hij nog goed werkt. Controleer hem ook op krassen, vervormingen en andere beschadigingen.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!