Review: Kowa TSN-88A Prominar telescoop

Eerder deze week publiceerde ik mijn review over de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar, een allround telescoop die door het gebruik van fluoriet kristal haarscherpe natuurbeelden levert. De dual focus helpt je bovendien om ook nog eens zeer nauwkeurig scherp te stellen. In deze lijn heb je ook de Kowa TSN-88A Prominar, het grotere broertje van de TSN-66A. Ook deze telescoop is voorzien van het hoogwaardige glaswerk. Nou, dat belooft wat. Heb ik eenmaal de smaak te pakken, dan ga ik verder. En daarom vandaag mijn review over de Kowa TSN-88A Prominar telescoop.

De Kowa TSN-88A Prominar telescoop

Tel de volgende eigenschappen eens bij elkaar op:

  1. Gebruik van extreem helder fluoriet kristal.
  2. Dual focus waarmee je zeer nauwkeurig scherpstelt.
  3. Gezichtsveld op 1.000 meter 42 tot 23 meter.
  4. Lensdiameter van 88 millimeter waardoor er heel veel licht naar binnen valt.

Als je dit allemaal op je in laat werken, dan kan het niet anders dan dat je aanvoelt dat de Kowa TSN-88A Prominar telescoop een excellente telescoop is. Misschien sta je voor de aanschaf van een nieuwe telescoop en ben je vooral gericht op topmerken als Swarovski, Zeiss of Leica, maar ik kan je aanraden om ook de topmodellen van Kowa in je zoektocht te betrekken. Test deze zeker, want ook andere testers loven de Kowa-telescopen en concluderen hetzelfde als ik: de Kowa’s presteren vaak beter dan vergelijkbare modellen van andere aanbieders. Andere testers merken op dat de Kowa TSN-88A Prominar telescoop een helderder beeld levert dan de vergelijkbare Swaroviski ATX 85.

Het gewicht van de Kowa TSN-88A Prominar telescoop is met 1.900 niet te veronachtzamen. Het is een wat zwaarder model, dat natuurlijk wordt veroorzaakt door het extra glaswerk. De magnesium behuizing is juist licht (en stevig), het is het glaswerk dat zorgt voor het extra gewicht. Vergelijk het gewicht van de TSN-66A: ‘slechts’ 1.500 gram. Leg je tijdens je vogeltochten lange afstanden te voet af, dan zou ik zeker overwegen of het meezeulen van zo’n zware telescoop prettig is. Je kunt dan misschien beter kiezen voor de TSN-66A.

Maar kijk je tot in de schemering vogels, dan is de Kowa TSN-88A Prominar telescoop een uitkomst. Door de grote lens valt heel veel licht naar binnen waardoor je ook bij minder licht een heel helder en natuurlijk beeld hebt. Ik testte deze telescoop overdag, dus heb dit niet kunnen testen. Ook het kijken overdag was echter een feest. Het beeld is iets warmer dan het beeld dat je door bijvoorbeeld een Swarovski ziet. Chromatische aberratie, kleurafwijkingen, zijn simpelweg afwezig of in elk geval nauwelijks, echt nauwelijks, te zien. En ook van randonscherpte is geen sprake.

De zonnekap dempt eventueel overtollig en vooral: schitterend, zonlicht. Aan de zonnekamp kun je een richtbuisje bevestigen die het makkelijker zou moeten maken om de vogel te vinden die je bekijken wilt. Eerlijk gezegd heb ik geen ervaring met zo’n richtbuisje of een vizier op een telescoop, dus of het werkt, kan ik niet bevestigen. Ik weet wel dat dit soort hulpmiddelen niet noodzakelijk zijn.

Ook met mijn bril kon ik prima door het oculair kijken. Voor mij geen probleem, maar ik zag bij een enkele andere review dat het oculair soms wat te wensen over zou laten. Altijd even goed testen dus.

review Kowa TSN-88A Prominar telescoop

Conclusie

De Kowa TSN-88A Prominar telescoop is high end telescoop die zich in alles kan meten met vergelijkbare modellen van topmerken als Swarovski, Zeiss en Leica. Sterker nog: veel testers vinden dat dit model veel beter is. Ik heb hem niet direct kunnen vergelijken met de Swarovski ATX 85 dus deze informatie heb ik uit tweede hand.

Het is ondertussen duidelijk: de Kowa TSN-88A Prominar telescoop is een serieuze optie als je op zoek bent naar het beste van het beste. Een telescoop waarmee je geen al te lange afstanden te voet mee wil afleggen (wat al te lang is, verschilt van persoon tot persoon) en waarmee je wel op grote afstand vogels en andere dieren wilt bekijken.

In de Kowa-lijn wordt de TSN-88A alleen overtroffen door de Kowa TSN-99A Prominar, die een nóg grotere lensdiameter heeft, en in donkere omstandigheden dus nog helderder beeld levert. Hopelijk kan ik dit model binnenkort bespreken.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!