Review: Kowa TSN-553 Prominar telescoop

In de Prominar-lijn introduceerde het Japanse merk Kowa vier telescopen met ongekende kwaliteiten. Testers zijn unaniem lovend over de telescopen in deze lijn. Eerder publiceerde ik al een review over de Kowa TSN-66A Prominar telescoop en de Kowa TSN-88A Prominar telescoop. De kleinste van de vier bespreek ik in dit artikel: de Kowa TSN-553 Prominar telescoop.

Review: Kowa TSN-553 Prominar telescoop

Het gemeenschappelijke kenmerk van de telescopen in de Prominar lijn is het gebruik van kraakhelder fluoriet kristal. De hoogwaardige lenzen vertonen geen chromatische aberratie en geen of nauwelijks waarneembare kleurrandjes. Dit is de echt de hoogste standaard in lenzenland. Ik heb door dit model gekeken, hij heeft een schuine inkijk met een vast en niet verwisselbaar oculair dat 15 tot 45 keer vergroot, en het was werkelijk een genot om door te kijken. Het beeld is werkelijk zo kraakhelder als dat de makers beweren. Op YouTube kwam ik een filmpje tegen van twee testers die de Kowa TSN-553 Prominar telescoop vergelijken met een vergelijkbaar en recent model in de ATS-lijn van Swarovski en zij geven aan dat onder goede lichtomstandigheden de beeldkwaliteit (helderheid, natuurgetrouwheid, geen afwijkingen) van de Kowa beter is dan de Swarovski ATS 65 telescoop. Alleen wanneer de lichtomstandigheden minder licht zijn, leek de Swarovski iets beter te presteren, maar dat mag geen wonder heten, want de ATS van Swarovski heeft een lensdiameter die 10 millimeter groter is. Onder normale lichtcondities lijkt de Kowa op zijn minst gelijkwaardig aan de Swarovski.

Wat vooral opvalt is het gewicht: met 810 gram is de Kowa TSN-553 Prominar telescoop een model dat je met plezier meeneemt tijdens je vogelwandelingen. De ATS van Swarovski is met 1.100 gram 300 gram zwaarder. De Kowa kan met recht ook een reistelescoop genoemd worden. De minimale scherpstelafstand is 3 meter en dat is prettig wanneer je ook insecten of bloemen wilt bekijken.

Review Kowa TSN-553 Prominar telescoop

Ook de Kowa TSN-553 Prominar telescoop is voorzien van dual focus en dat stelt je in staat op extreem nauwkeurig scherp te stellen. Eerst stel je ‘grof’ scherp (dat is al scherp trouwens) en stel je nog fijner scherp met de tweede knop. Ook dat heeft de Kowa voor op andere modellen, waaronder de ATS van Swarovski.

De zonnekap tenslotte is prettig bij extreem zonnig weer. En natuurlijk ook wanner het regent. De kap voorkomt dan dat je voorste lens compleet volregent.

Dit type Kowa telescoop is ook verkrijgbaar met een rechte inkijk: de Kowa TSN-554 Prominar telescoop. Welk type inkijk het beste is, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Ik vind de schuine inkijk het meest comfortabel.

Conclusie

De Kowa TSN-553 Prominar telescoop is een ideale telescoop om mee te nemen tijdens je wandelingen en op reis. Hij is met zijn 810 gram extreem licht. De beeldkwaliteit is meer dan uitstekend. En neem ook nog mee dat deze telescoop is uitgerust met een vast oculair. Je hoeft dus niet nog eens een duur los oculair aan te schaffen. De prijs-kwaliteitverhouding is dan ook heel gunstig.