Review: Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar

Onlangs heb ik weer een aantal telescopen kunnen testen. Gisteren kon je mijn review over de Vortex Razor HD 27-60×85 telescoop lezen, vandaag deel ik mijn bevindingen over een telescoop in het segment pal boven de Vortex: de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar. Ik verklap alvast dat dit een verrassende allround telescoop is die door vergelijkbare telescopen van andere aanbieders niet wordt overtroffen. Een serieuze optie dus wanneer je op zoek bent naar een telescoop in het hogere segment.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Review Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar

Kowa staat vanouds bekend om zijn degelijke telescopen. Sterker nog, ooit stond het hoger in de pikorde van Swarovski, maar dan heb ik het over tientallen jaren geleden toen ik in mijn jeugd begon met vogels kijken. We wisten niet beter of we keken door een Kowa. Toen begon Swarovski te innoveren, en topmerken als Zeiss en Leica eveneens en begon Kowa wat in de versukkeling te raken, zo leek het (waarbij het ook een subjectieve beleving kan zijn van mijn kant). Maar Kowa begon daarna ook te innoveren met telescopen die steeds beter werden. De high end modellen van Kowa hebben nu ook grote diameters, maar vandaag bespreek ik een model met een lens met een ‘doorsnee’ diameter: de TSN-66A Prominar met een oculair met een minimale vergroting van 25 en een maximale van 60 en een body met een lensdiameter van 66 millimeter. Dat is dus doorsnee. Er zijn ondertussen telescopen op de markt verschenen met een lensdiameter tot wel 115 millimeter. Voordeel van zo’n enorme lensdiameter is dat er ontzettend veel licht naar binnen valt en dat je er dus tot ver in de schemering mee kunt kijken. Nadeel is dat al dat extra glaswerk leidt tot een veel hoger gewicht. Niet fijn om mee door een natuurgebied te sjouwen.

review Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar

Wat valt meteen op aan de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar?

  • Het compacte model. De Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar is vergeleken met de grotere broertjes van Kowa zelf en van andere merken een slank en compact model. En dan denk ik dat daarmee de lichtsterkte wel minder zal zijn, maar dat blijkt alleszins mee te vallen, sterker nog …
  • De fluoriet kristal lenzen en coatings zorgen voor een heel hoge lichttransmissie die de vergelijking met vergelijkbare (en flink duurdere) modellen van Swarovski glansrijk doorstaan. Zelfs in de schemering kun je de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar nog lang gebruiken.
  • Het gewicht. Met zijn 1.500 gram is deze Kowa een stuk lichter dan de Vortex Razor HD 27-60×85 telescoop die ik gisteren besprak. Geen wonder overigens, want de Vortex heeft een lens met een diameter van 85 millimeter. Extra glas = extra gewicht. En toch, het scheelt toch bijna een halve kilo en dat is prettig wanneer je een lange vogelwandeling wil maken.
  • De dual focus. Dat is echt weldadig. Gisteren besprak ik de Vortex en schreef ik dat de brede focusring prima werk aflevert, maar de dual focus van de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar stelt je in staat om nóg nauwkeurig scherp te stellen. De dual focus doet echt weldadig aan.
  • Het beeld van de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar is haarscherp en ook natuurgetrouw. Het kleuren die je met je blote ogen ziet, zijn vrijwel gelijk aan de kleuren die je door de telescoop ziet. En van kleurranden is door het hoogwaardige glaswerk geen sprake.
  • Ik kijk altijd door een telescoop met een schuine inkijk. Dat vind ik het meest prettig. Voordeel is dat je de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar kunt kantelen zonder dat het object uit beeld verdwijnt waardoor je het opnieuw moet zoeken. Handig voor als je met mensen met (sterk) verschillende lengtes vogels kijkt. Even de telescoop kantelen en ook je iets langere of kortere vogelvriend(in) kan op een ontspannen manier door de telescoop kijken.

Ben je benieuwd naar een vergelijking tussen de Kowa TSN-66A Prominar en de Kowa TSN-773 Prominar, lees dan mijn artikel over de verschillen tussen de Kowa TSN-66A en de Kowa TSN-773.

Conclusie

De Kowa Spotting Scope TSN-66A is simpelweg een forse maat ‘beter’ dan de Vortex Razor HD 27-60×85 telescoop. De Vortex is gezien de aanschafprijs natuurlijk een aantrekkelijk alternatief voor mensen die een kleiner budget hebben. Je zou ook kunnen overwegen, en dat is mijn advies, om door te sparen voor de Kowa Spotting Scope TSN-66A. Ik heb ook wat filmpjes bekeken waarin de 66A wordt vergeleken met Swarovski-modellen, en de TSN-66A wist ook die vergelijking glansrijk te doorstaan. Kijk dus zeker verder dan alleen het imago van een merk, hoe hoog het ook aangeschreven staat. Het beeld en het gebruiksgemak staan bovenaan en op die gebieden scoort de Kowa Spotting Scope TSN-66A zéér hoog.