Review: Kowa BD56 XD 12×56 verrekijker

Voor liefhebbers van een verrekijker met een supersterke vergroting is de Kowa BD56 XD 12×56 verrekijker een interessant model. Met een vergroting van twaalf keer heb je toch mooi een verrekijker in handen die 20% sterker vergroot dan een 10×42 verrekijker. Maar zo’n sterke vergroting heeft natuurlijk ook nadelen. In deze review beschrijf ik mijn ervaringen met de Kowa BD56 XD 12×56 verrekijker.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Allereerst goed om te weten: ik heb de Kowa BD56 XD 12×56 verrekijker niet zelf in mijn bezit. Ik geef namelijk de voorkeur voor een 10×42 verrekijker vanwege de beeldstabiliteit. Hoe sterker de vergroting, hoe sterker immers de trillingen van het beeld tijdens het kijken. En hoewel ik de twaalf keer vergroting zeker kan waarderen (details vallen véél beter op en je ziet ze dus ook sneller) vind ik het beeld te onrustig om zo’n verrekijker als mijn standaard te gebruiken. De Kowa BD56 XD 12×56 verrekijker mocht ik gelukkig gebruiken van een andere vogelaar.

Wat het eerste opvalt wanneer je deze verrekijker in hand hebt is het model. Dat is namelijk robuust te noemen. De afwerking is wat je zou kunnen noemen: glad. Het donkergroene rubber is netjes afgewerkt. De scherpstelknop is ook robuust en valt op door het zilveren metaalwerk. Die kop draait overigens heel soepel en heeft een uitstekende grip. Voor (of achter) de scherpstelknop zit de ring om de dioptrie aan te passen. Robuust als eerste kenmerk, dat doet vermoeden dat dit wel eens een zware verrekijker kan zijn, en dat is ook het geval: het gewicht bedraagt 1.050 gram oftewel meer dan een kilo. Zie zo’n verrekijker maar eens te stabiliseren! Dat is haast onmogelijk. Mij lukte het in elk geval niet. Je kunt hem stabiliseren door hem op een monopod te plaatsen.

review Kowa BD56 XD 12x56 verrekijker

Het beeld is scherp en natuurgetrouw met ietwat chromatische abberatie, maar minimaal. Ik had er geen last van. Ga je voor de snelle detectie van details, dan is dit dus een prima model, zeker gezien de prijsstelling. Met een prijs tussen € 650 en € 700 (op het moment van schrijven van deze review) is het niet de duurste verrekijker (ook niet de goedkoopste, maar Kowa heeft wel bewezen kijkers en telescopen van een prima kwaliteit te leveren). Het kijken met een verrekijker met lenzen met een diameter van 56 millimeter heeft als grote voordeel dat je ook in minder goede lichtomstandigheden een helder beeld behoudt. Heel eerlijk: dat is echt iets voor jagers en voor wildspotters die er juist in de schemering op uittrekken. Ben je een vogelaar, dan raad ik je een 10×42 model aan. Dat is veel stabieler en presteert ook op donkerder dagen prima.

Hoe sterker de vergroting, hoe smaller het gezichtsveld. En dat klopt: het gezichtsveld op 1.000 meter is bij de Kowa BD56 XD 12×56 verrekijker 96 meter. Dat vind ik overigens niet slecht hoor. Menig 10×42 verrekijker gaat ook niet verder van 110 meter. Volgens de productinformatie is de verrekijker waterbestendig en met gas gevuld.

De voors en tegens heb ik hierboven al vermeld. Wat ik prettig vind aan deze verrekijker is de supersterke vergroting waardoor details meteen opvallen. De afwerking en de beeldkwaliteit is ook prima. Maar om met een verrekijker van ruim een kilo zwaar door de natuur te struinen, dat gaat mij te ver. Dat is heel vermoeiend. Bovendien lukt het mij niet om de verrekijker stil te houden. Voor vogelaars dus minder geschikt tenzij je hem op een monopod zou plaatsen. Voor wildspotters wellicht wel geschikt, maar ook dan lijkt mij deze verrekijker behoorlijk zwaar. Vaak kun je met een 10×42 in de schemering ook nog aardig uit de voeten.

Naar aanleiding van: Kowa BD56 XD 12×56 verrekijker

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)