Review: Kowa BD42 XD 10×42 verrekijker

Het merk Kowa geniet in Nederland vooral bekendheid vanwege de uitstekende telescopen. De reputatie van de verrekijkers van Kowa bleef hierbij echter jarenlang achter. Maar nu kwam ik een artikel tegen waarin de vernieuwde Kowa BD42 XD 10×42 verrekijker werd aangeprezen vanwege de uitmuntende prijs-kwaliteitsverhouding. Ik las tot mijn stomme verbazing zelfs: ‘Optically, we found the Swarovski 8.5×42 to be closest match to the BD XD 8×42.’ Een verrekijker van Kowa waarvan de optische kwaliteit die van de beste Swarovski benadert? Dat noopt tot een onderzoek.

De Kowa BD42 XD 10×42 verrekijker is een verrekijker die wat prijs betreft in het middensegment valt: hij kost bij schrijven van dit artikel rond de € 450,00. Wil je van vogels kijken een serieuze hobby maken, dan is dit denk ik een acceptabele prijs. Die je natuurlijk moet relateren aan de kwaliteit van de verrekijker. Over de kwaliteiten hieronder meer.

Laten we beginnen met de basis. De close-focus is 1,5 meter. Dat is uitstekend. Daarmee is de Kowa BD42 XD 10×42 verrekijker ook geschikt om insecten te kijken. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 131 en dat is ook goed. De Swarovski EL heeft een gezichtsveld van 133 en dus nagenoeg gelijk. Het gewicht van 660 gram is echt goed te noemen. Daarmee is het heel comfortabele verrekijker om rond de nek te hebben hangen. Veel verrekijkers, ook in het dure segment, zijn een stuk zwaarder.

review Kowa BD42-8 XD verrekijker

Het XD in de code staat voor eXtra low-Dispersion glas. De toepassing van dit type glas reduceert de zogenaamde chromatische aberratie, een moeilijk woord voor optische fouten in van lenzen. Het komt erop neer dat het licht niet op de juiste manier door de lenzen valt waardoor kleurafwijkingen ontstaan. Welnu, het gebruik van geavanceerd XD glas reduceert die afwijkingen enorm. Komt bij dat de lenzen van de Kowa BD42 XD 10×42 verrekijker aan beide kanten ook nog eens zijn geoptimaliseerd door toepassing van coatings. Hierdoor wordt een scherp en helder beeld gerealiseerd. Water- en stofdicht is de Kowa BD42 XD 10×42 verrekijker ook. Met het beeld en de kwaliteit van de lenzen zit het dus wel snor.

Tja, wat moet ik nog meer vertellen over de Kowa BD42 XD 10×42 verrekijker? Dat de handligging heel prettig is? Dat de oogdoppen de kijker ook voor brildragers een prettige kijkervaring oplevert?

Het valt me op dat de testrapporten die ik heb gelezen unaniem heel positief oordelen over dit model. De vergelijking met de Swarovski EL vind ik wel heel ferm, een beetje over de top, maar toch. Als je op zoek bent naar een kwaliteitskijker die niet te zwaar is én een uitstekend beeld levert, dan is dit model van Kowa een serieus te nemen optie. De prijs-kwaliteitverhouding is heel goed te noemen. En eerlijk gezegd vind ik hem er best aardig uitzien. Compact en stevig. En een scherpstelknop van glimmend aluminium als opvallend gadget.

Conclusie

Een stoere verrekijker waarmee het prima vogels kijken is. Ik plaats hem als goede outsider tussen de bekende merken in mijn overzicht van beste verrekijkers tot € 500,00.

Vergelijk de prijzen op: