Review: Hawke Frontier EDX 10×42 verrekijker

Bezoek ik één van de winkels van CameraNu (in dit geval omdat dochterlief een camera wilde aanschaffen), dan test ik steevast een paar verrekijkers. Dit keer nam ik de onder andere de Hawke Frontier EDX 10×42 verrekijker onder de loep. Dit voor mij onbekende merk kwam ik de laatste tijd regelmatig tegen in reviews, dus ik was nieuwsgierig naar dit model.

De Hawke Frontier EDX 10×42 verrekijker is de opvolger van de ‘oude’ Hawke Frontier ED verrekijker. De oude modellen in deze serie ken ik niet, dus een vergelijking maken is niet mogelijk. Ik ging ‘gewoon’ aan de slag met de nieuwe Hawke Frontier EDX 10×42 verrekijker en eerlijk gezegd smaakte dit naar meer! Ik deel de conclusie nu alvast: deze verrekijker kan zich meten met de topmodellen van Swarovski, Zeiss en Leica. Er zal vast verschil zijn in toegepaste materialen, maar het heldere, natuurgetrouwe beeld dat ook nog eens van rand tot rand scherp is, levert heel veel kijkgenot op.

De formulering in de omschrijving is enigszins cryptisch: ‘De Hawke Frontier EDX 10×42 verrekijker is voorzien van fasecorrigerende en diëlektrisch gecoate BAK4-dakkantprisma’s met anti-reflectie, volledige multicoated, extra-lowdispersion (ED) objectieflenzen. De lenzen werken samen om een helder en contrastrijke beeld met nauwkeurige kleurweergave te vormen.’ Terugbracht in eenvoudige taal: deze verrekijker is voorzien van hoogwaardige prisma’s en lenzen die een heel helder en natuurgetrouw beeld opleveren. Dat de verrekijker ook nog eens voorzien is van ED-lenzen onderstreept nog eens extra dat er hoogwaardige materialen zijn toegepast.

Review Hawke Frontier EDX 10x42 verrekijker

Je merkt dat ook aan de oogschelpen. Je kunt die in drie standen uitdraaien. Ze werken hetzelfde als de oogschelpen bij topmodellen van Swarovski en Zeiss. Niet alleen kun je de voorste lenzen en alles erom heen hiermee makkelijker schoon maken, de oogschelpen laten zich ook makkelijker vervangen, als dat nodig zou zijn. Deze verrekijker is stikstofgevuld en volledig waterdicht.

Tijdens het testen viel me op dat de Hawke Frontier EDX 10×42 verrekijker lekker compact aanvoelt. Het is een stoer model. De robuuste scherpstelknop draait soepel en stelt fijn scherp, wat je kunt uitleggen als ‘prettig’ als ‘heel nauwkeurig’. Ook het afstellen op elkaar van beide ogen, de zgn. dioptrie, gaat heel prettig. De hierboven genoemde oogschelpen bieden voor mij als brildrager voldoende comfort. Ik heb de verrekijker echter ook zonder bril getest. Eerlijk gezegd vind ik dat nog altijd de meest aangename wijze om door een verrekijker te kijken en dat geldt ook voor dit model. Aangenaam helder, van rand tot rand scherp. Het rubber waarmee de verrekijker is bekleed, biedt een ‘lekkere’ grip. Dit model is verkrijgbaar in twee kleuren: in groen en grijs en natuurlijk als 8×42 model.

Conclusie

Ben je op zoek naar een verrekijker dat met de kwaliteiten van een topmodel, maar de prijs in het middensegment, dan is de Hawke Frontier EDX 10×42 verrekijker een heel goede optie. Met deze verrekijker kijk je je hele lang met ontzettend veel plezier naar vogels. Mits je de verrekijker goed onderhoudt natuurlijk. Het moge duidelijk zijn: ik ben onder de indruk van deze verrekijker. Ik ga hem toevoegen aan mijn overzicht van de beste verrekijkers voor vogelaars.