Review: Hawke Endurance ED 8×42 verrekijker

Een verrekijker waarmee je met veel plezier vogels kijkt, hoeft niet perse het allerduurst te zijn. Dat bewijst de Hawke Endurance ED 8×42 verrekijker. Deze verrekijker die iets duurder is dan de goede instapmodellen, levert een heel aangename kijkervaring op. Ben je op zoek naar een verrekijker die alweer iets beter is dan de betere instapmodellen, dan is dit model een goede optie.

De kenmerken van de Hawke Endurance ED 8×42 verrekijker

De Hawke Endurance ED 8×42 verrekijker is verkrijgbaar in twee kleuren: groen en zwart. De verrekijker oogt evenals zijn nog wat betere broer de Hawke Frontier EDX 10×42 compact en stoer. Het is een zogenaamde dakkantkijker met twee losse buizen die me een scharnierpunt met elkaar verbonden zijn. Wat meteen opvalt is de grote scherpstelknop. Ook die oogt stoer en robuust. Wat zijn de kenmerken van deze verrekijker?

  • De verrekijker is voorzien van ED-glas (Extra-Low Dispersion-glas). Dit type glas levert een haarscherp, natuurgetrouw en vooral ook helder beeld.
  • De verrekijker is gemaakt met heel sterke materialen die zelfs een stoot of val kunnen pareren. Beter is het natuurlijk om je verrekijker nooit te laten vallen!
  • De Hawke Endurance ED 8×42 verrekijker is gevuld met stikstof en dat maakt hem stof- en waterdicht. Je kunt hem zelf in het water laten vallen!
  • De verrekijker is bekleed met rubber dat de grootste stoten opvangt, maar die je ook een prettige grip bieden. Deze kijker ontglipt je niet zomaar.
  • Dit model is met 652 gram opvallend licht. En dat merkte ik tijdens het testen. Je kunt hem heel stabiel houden waardoor je van trillingen nauwelijks last hebt.
  • Het gezichtsveld op 1.000 meter is bijna 130 meter. Dit is iets minder dan andere modellen, maar nog altijd heel breed. Ook dat draagt bij aan een rustige kijkervaring.
Review Hawke Endurance ED 8x42 verrekijker

Wat vond ik van deze verrekijker?

Eerlijk gezegd vond ik ook deze verrekijker heel verrassend goed. Wat ik hierboven al aangaf, de kijker biedt een heel stabiele en rustige kijkervaring. Dat komt natuurlijk ook door de vergroting van acht keer. Deze vergroting levert per definitie een rustiger beeld op dan een verrekijker die tien keer vergroot. En dat is te verklaren: hoe sterker de vergroting, hoe sterker ook de trillingen worden vergroot.

De handligging was prettig, de kleuren natuurgetrouw, het beeld haarscherp en ook langs de randen constateerde ik weinig randonscherpte. Het scharnierpunt in het midden draaide wat zwaar. De oogschelpdoppen daarentegen draaiden weer soepel uit. En wat ik heel handig vind is dat de voorste doppen vast zitten aan de verrekijker. Die raak je dus niet snel kwijt. Wel duurde het even voordat ik door had dat ik vergeten was één dop van voor de lens te verwijderen.

Ik geef het graag aan beginnende vogelaars aan: koop geen merkloos en goedkoop prul, want dat is in de meeste gevallen een miskoop. Zo keek ik laatst door zo’n prul die maar liefst twaalf keer zou vergroten. Maar vergeleken met mijn verrekijker die tien keer vergroot, was de vergroting zelfs nog kleiner! Bovendien was het glaswerk van abominabele kwaliteit waardoor de verrekijker een wazig beeld leverde.

Daar staat tegenover dat je ook niet perse voor de allerduurste opties hoeft te gaan. Dat mag natuurlijk wel als je budget dat toe laat. Je weet dan zeker dat je een verrekijker aanschaft die de allerbeste kijkervaring oplevert. Maar het hoeft dus niet. En dat bewijst ook de Hawke Endurance ED 8×42 verrekijker. Deze verrekijker valt wat mij betreft nog onder de instapmodellen, maar is daarbinnen wel een iets duurder model. Maar ik merkte tijdens het testen aan alles dat deze verrekijker dan weer net iets fijner is afgewerkt dan iets goedkopere modellen. Ook voor mensen met een kleiner budget is er dus volop keuze. En daar maakt de Hawke Endurance ED 8×42 verrekijker wat mij betreft deel van uit!