Review: GPO Passion ED 8×32 verrekijker

Dochterlief wilde bij CameraNu een camera kopen en ik ging met haar mee. Niet alleen om haar te helpen om een goede keuze te maken, maar ook om een aantal verrekijkers uit te testen. Als eerste koos ik de Hawke Frontier EDX 10×42 verrekijker, een robuust uitziend model van een voor mij relatief onbekend merk. En als tweede, op aanrader van de verkoper, de GPO Passion ED 8×32 verrekijker. Omdat, zij hij, GPO op dit moment het meest verkochte merk is. Zulke opmerkingen maken nieuwsgierig en dus ging ik met dit model aan de slag.

GPO is een relatief nieuw merk, maar de makers hebben hun sporen verdiend. Ze deden ervaring op bij Zeiss, het Duitse topmerk op het gebied van optiek, waaronder verrekijkers. Hun missie, zo las ik ergens is om ‘goede verrekijkers te maken voor een goede prijs.’ Zijn de makers van de GPO Passion ED 8×32 verrekijker geslaagd in hun missie?

Dan beginnen we met het simpelste: de prijs. Die is op het moment van schrijven van deze review iets meer dan € 500,00. Daarmee bevindt dit model prijstechnisch zich in het middensegment.

Wat viel mij op tijdens het testen van deze verrekijker? Allereerst het kraakheldere beeld dat van rand tot rand scherp is. De minimale scherpstelafstand is twee meter. En het gezichtsveld op duizend meter is met 139 meter heel breed. Wat betekent dit? Allereerst dat je bloemen, insecten of reptielen die op een paar meter van je vandaag zitten, in alle rust goed kunt bekijken. En ten tweede dat het brede gezichtsveld een heel rustig beeld oplevert. De vergroting van acht keer draagt natuurlijk ook bij aan het rustige beeld.

GPO Passion ED 8x32 Verrekijker Oranje

De materialen waarmee de GPO Passion ED 8×32 verrekijker is samengesteld zeggen ook iets over de kwaliteit. Het ED glas zorgt voor een briljant beeld. De lenzen zijn voorzien van allerlei coatings die de lichtinval en kleurechtheid garanderen.

Het haast minimalistische model ligt heel prettig in de hand. Met de forse scherpstelknop stel je snel en nauwkeurig scherp. En het instellen van beide delen op je ogen doe je op een heel handige manier ook met de scherpstelknop in het midden. Deze details maken de GPO verrekijker tot een heel aangename kijker die zijn geld zeker waard is.

Daar komt bij dat de magnesium behuizing zeer solide is en dat geldt ook voor de aluminium oogschelpen die je uiteraard kunt uitdraaien. De verrekijker is stof- en waterdicht.

De GPO Passion ED 8×32 verrekijker is een verrekijker voor mensen die geen al te zware verrekijker mee willen sjouwen. Met een gewicht van 520 gram is het een aangenaam licht model. Dit is een heel aantrekkelijke verrekijker voor alle vogelaars die een betere verrekijker zoeken dan de zogenaamde instapmodellen. Ook ideaal voor wandelaars en fietsers en voor iedereen die om andere redenen een lichtere verrekijker zoeken zonder concessies te doen op de beeldkwaliteit. En dan ook nog eens verkrijgbaar in diverse ontwerpen. In oranje, groen en zwart. Deze GPO smaakt overduidelijk naar meer!

Vergelijk de prijzen van de verschillende aanbieders. Let er ook op dat de prijzen van de verschillende uitvoeringen verschillen. Kennelijk is het produceren van een afwijkende kleur iets duurder. Het leuke is natuurlijk dat je wat te kiezen hebt qua kleur. Dat is bij zo ongeveer alle andere aanbieders nooit het geval.