Review: GPO Passion ED 10×42 verrekijker

Vorige week bezocht ik één van de winkels van CameraNu en nam ik mijn kans waar om de GPO Passion ED 10×42 verrekijker uitgebreid te testen. Ik heb al veel lovende reacties gehoord over GPO, maar had nog nooit een model van deze relatief nieuwe aanbieder in handen gehad. Ik moet toegeven: ik heb een tijdje staan turen door dit model en ik was onder de indruk.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De makers van GPO hebben een verleden bij Zeiss, een gerenommeerde aanbieder van kwaliteitskijkers. Ze timmeren met hun verrekijkers aan de weg. Veel vogelaars gebruiken deze verrekijker tot grote tevredenheid. De uitdaging van de makers was om kwalitatief hoogwaardige verrekijkers te ontwikkelen voor een redelijke prijs. Ik meen dat hen dat met de GPO Passion ED 10×42 verrekijker zeker is gelukt.

De makers hebben ook oog voor marketing. Meer nog dan andere aanbieders, bieden zij de hele range van de GPO Passion ED aan in verschillende kleuruitvoeringen. Heb je voorkeur voor een bepaalde kleur of kleurencombinatie, dan heb je dus wat te kiezen. Eerlijk gezegd vind ik dat niet zo heel spannend. Ik richt me liever op de aspecten die puur met het vogels kijken te maken hebben. Technische aspecten en gebruiksgemak. Als die goed zijn, dan is het een goede verrekijker. De rest is uiterlijk. Maar om toch iets over het uiterlijk van deze kijker te zeggen: het oogt klassiek. Ik vind het heel stijlvol.

De GPO Passion ED 10×42 verrekijker voelt en oogt als een robuuste verrekijker die lekker in de hand ligt. Alles wat draaien kan en moet, draait soepel. De oogschelpen vallen in drie treden waardoor je ze precies hetzelfde instelt. Het gezichtsveld van 114 meter op 1.000 meter is goed voor een 10×42 verrekijker. De kijker stelt scherp op 2 meter en dat is ook prettig als je insecten wilt kijken. De behuizing is van aluminium en de oogschelpen ook. Dat betekent dat deze verrekijker tegen een stootje kan en dat hij tegelijkertijd betrekkelijk licht is met zijn 725 gram. Laat hem echter toch maar liever niet uit je handen vallen. Daar wordt geen enkele verrekijker beter van. De neopreen draagriem is echter comfortabel genoeg om hem aan je nek te hangen. Dat is ook een verschil met lager geprijsde verrekijkers. Die bieden meestal niet zo’n comfortabel draagkoord aan.

gpo verrekijker uitsnede

Het beeld was heel natuurgetrouw. Ik heb speciaal gelet op randonscherpte en die is werkelijk minimaal. Dat is voor een verrekijker in deze klasse echt ontzettend goed. Van chromatische aberratie heb ik niets gemerkt, maar dat kan ook aan de lichtomstandigheden gelegen hebben. Het was namelijk zeer bewolkt op de dag dat ik de GPO Passion ED 10×42 verrekijker testte en dan is er sowieso minder sprake van chromatische aberratie. Maar de combinatie van ED glas en geavanceerde coatings geven mij veel vertrouwen. De coatings zorgen ervoor dat de lichttransmissie maximaal is. Dat levert ook onder donkerder omstandigheden nog altijd een helder beeld op. Scherpstellen op boomtakjes, spaken in de wielen van de geparkeerde fietsen, op de gevels aan te overzijde, op overvliegende meeuwen, alles ging even soepel en leverde kleurechte beelden op.

De scherpstelknop is robuust en draait soepel. Ik moest wel iets langer draaien om scherp te stellen dan bij de Steiner Skyhawk die ik die dag ook testte. Maar die Steiner is dan ook weer een paar honderd euro duurder. De GPO Passion ED is ook verkrijgbaar is andere vergrotingen.

Conclusie

jako van gorsel met verrekijker

De GPO Passion ED 10×42 verrekijker is een sublieme verrekijker voor wie begint met vogels kijken en er iets meer budget voor over heeft dan voor een echt instapmodel. Je krijgt er namelijk merkbaar extra kwaliteit voor. Als je dit model goed schoonhoud en in het stevige foedraal bewaart, gaat hij je leven lang mee. Deze test smaakt naar meer. GPO biedt namelijk nóg een model aan, de GPO Passion HD en dat moet een model zijn dat zich kan meten met topmerken als Swarovski en Leica. Dat wordt waarschijnlijk één van de volgende modellen die ik ga testen.

N.a.v. de GPO Passion ED 10×42 verrekijker

Prijsvergelijker

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)