Review: Eden verrekijker HD 10×42

Ben je op zoek naar een niet al te dure verrekijker, een prettig instapmodel dat toch een prima prijs-kwaliteitverhouding biedt? Dan kan de Eden verrekijker HD 10×42 iets voor je zijn. Al jarenlang heb ik deze verrekijker in de lade liggen. Deelnemers aan vogelexcursies die ik geef lenen hem regelmatig. Vrijwel iedereen is vol lof over deze verrekijker. Wat zijn de eigenschappen en sterke punten?

Eden verrekijker HD 10×42

De Eden verrekijker HD 10×42 maakt deel uit van de inmiddels geliefde lijn van het merk Eden. Deze lijn kent in de basis drie typen verrekijkers: de HD, XP en ED. In deze volgorde is er sprake van een oplopende lijn. De HD is de basis, de XP is nog een stukje beter en de EP is in deze lijn de top. Voor alle drie de lijnen geldt: een prima kwaliteit voor een heel redelijke prijs. Ik heb het al op meer plekken geschreven: vogels kijken hoeft gelukkig niet duur te zijn. De HD en XP zijn ook verkrijgbaar als 8×32 en 10×42. De ED ook als 8×42.

Haarscherp beeld

De Eden verrekijker HD 10×42 is een prettig instapmodel, schreef ik hierboven al. Dat heeft enerzijds natuurlijk met de prettige prijs te maken. Maar zeker ook met de kwaliteit. De beeldkwaliteit is goed. Een gebruiker vat zijn ervaring als volgt samen: ‘De Eden 10×42 is een prachtige kijker met haarscherp beeld, stelt scherp vanaf 120cm. Erg tevreden!‘. Dat deze verrekijker op 120 centimeter scherp stelt is trouwens heel goed. Er zijn genoeg duurdere modellen die pas op 2 meter scherp stellen. Om insecten te kijken, is dit dus ook een prima kijker. Daarbij komt dat door de rubberen bekleding de verrekijker robuust aanvoelt.

eden verrekijker hd 10x42

Ook als 8×42 verkrijgbaar

Met zijn gewicht van 740 gram is deze verrekijker niet de lichtste. Dat moet gezegd worden. Heb je snel last van een trillend beeld, dan kun je beter kiezen voor de Eden verrekijker HD 8×42. Die heeft een veel rustiger beeld, maar heeft dus een kleinere vergroting. De body is gemaakt van aluminium, de draagriem van comfortabel neopreen. Hij is gevuld met stikstof en dat gaat condensvorming tegen. Verder is deze verrekijker spatwaterdicht en valt hij in ondiep water, ook dan blijft hij droog mits je hem snel weer uit het water haalt. Brildragers kunnen de oogschelpen uitdraaien. Die oogschelpen laten zich in drie standen uitdraaien. Daarmee zijn beide oogschelpen op exact dezelfde wijze in te stellen.

Overige aandachtspunten

Is er sprake van randonscherpte? Ja, die is er in enige mate. Maar dat is met elk instapmodel in deze prijsklasse het geval. Ik vind die randonscherpte niet heel storend. Je kijkt immers door het midden. De scherpstelknop draait soepel en hetzelfde geldt voor het in- en uitvouwen van de kijker. Ik heb deze verrekijker in koude én heel warme omstandigheden gebruikt. Ook tijdens deze vogeltochten voldeed hij meer dan genoeg. Met de dioptriering stel je jouw ogen snel en soepel op elkaar in. Tot slot ook nog iets over de garantie. Je krijgt 25 jaar garantie op materiaal- en fabricagefouten. Dat is voor een verrekijker in deze prijsklasse ongeëvenaard.

Conclusie

Kortom, ik kan niet anders concluderen dat voor beginnende vogelaars en mensen met een kleiner budget, de Eden verrekijker HD 10×42 een prima instapmodel is. Vind je het lastig om een verrekijker zonder trillingen vast te houden, kies dan voor de Eden verrekijker HD 8×42 is mijn advies. We hebben mijn schoonvader de 8×42 verrekijker gegeven, en die is er bijzonder mee in zijn nopjes.

PS.
Ga ik vogels kijken, dan doe ik dat met de Eden verrekijker XP 10×42. Deze verrekijker is iets compacter en iets lichter dan de HD. Wil je de review lezen over mijn verrekijker, lees dan het artikel over de Eden verrekijker XP 10×42. Ik heb trouwens ook een review geschreven over de Eden verrekijker HD 8×32 wat in mijn ogen vanwege zijn lage gewicht een heel prettige verrekijker voor wandelaars en fietsers is.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!