Review: Eden HD 8×42 verrekijker

Tijdens mijn vogeltochten hangt de Eden XP 10×42 verrekijker aan mijn nek. Mijn schoonvader gaven we echter de Eden HD 8×42 verrekijker voor zijn verjaardag. Een compacte verrekijker die een heel rustig en helder beeld levert. Dit weekend ging ik in Zeeland vogels kijken en testte ik de Eden HD 8×42 verrekijker. In dit artikel lees je over mijn ervaringen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De Eden HD 8×42 verrekijker

Vergeleken met mijn eigen verrekijker is de Eden HD 8×42 verrekijker iets zwaarder met zijn 740 gram. Je zou verwachten dat deze verrekijker daardoor minder makkelijk stil te houden valt, maar het tegendeel is waar. De vergroting van acht keer levert immers een veel rustiger beeld op.

Altijd even testen

Dat rustiger beeld was natuurlijk heel prettig, maar ik mistte dan wel weer mijn sterkere vergroting. Goed, dat kan niet anders wanneer je gewend bent aan een verrekijker die tien keer vergroot. Het is overigens niet helemaal appels met peren vergelijken. Want bij de één past immers een acht keer vergroting beter dan een tien keer, en andersom. Wil je dus een verrekijker aanschaffen, test dan eerst welke vergroting jij prettig vindt.

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Naast een rustig beeld, viel me vooral het heldere en natuurgetrouwe beeld op. Deze verrekijker biedt eenvoudigweg veel waar voor zijn geld. De kwaliteit is goed, de prijs is heel redelijk. Op het moment van schrijven van deze review kostte deze verrekijker € 179,00.

Andere aspecten

Het gezichtsveld van 114 meter is niet heel indrukwekkend breed voor een verrekijker die acht keer vergroot. De Eden Verrekijker XP 10×42 die iets duurder is (maar samengesteld is met betere materialen) heeft een gezichtsveld van 129 meter. De fabrieksgarantie van 25 jaar is indrukwekkend lang. Mijn allereerste Eden verrekijker had een stugge draagriem. Dit model heeft een draagriem van neopreen. Dit elastische materiaal voelt veel prettiger aan. Wil je liever geen verrekijker aan je nek hangen, schaf dan een draagharnas voor verrekijkers aan waarmee je je nek volledig ontlast.

[tekst gaat onder de afbeelding verder]

Eden Verrekijker HD 8 x 42 compacte verrekijker

Waterdicht

Ook prettig: de Eden verrekijker HD 8×42 is waterdicht. Je moet hem wel snel boven water zien te krijgen en ook niet te diep laten zinken. Maar ach, ik kijk inmiddels bijna veertig jaar lang vogels en nog nooit is mijn verrekijker te water gegaan. En dat hij mij stikstof is gevuld, voorkomt condensvorming.

Soepel draaiende knoppen

Alle knoppen draaien soepel. De oogschelpen kunnen worden uitgedraaid waarbij de schelpen in drie standen vast klikken. Daarmee staan ze aan beide kanten altijd gelijk.

Conclusie

De Eden HD 8×42 verrekijker is een ontzettend prettige verrekijker om mee vogels te kijken. En dat voor een heel redelijke prijs. Je krijgt kortom ontzettend veel waar voor je geld. Vogels kijken hoeft beslist niet duur te zijn. Dat blijkt maar weer. En dat hou ik mensen die aanhikken tegen de aanschafwaarde van andere verrekijkers altijd voor: er zijn ook goede verrekijkers te koop die veel goedkoper zijn. En de Eden HD 8×42 verrekijker is er één van. Ook voor kinderen natuurlijk een prettig instapmodel, hoewel ik die vanwege het compacte formaat en het lage gewicht eerder met de Eden HD 8×32 verrekijker zou laten beginnen.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)