Review: Canon Binocular 18×50 IS AW verrekijker

Soms val je van je stoel van verbazing. In dit geval rolde ik bijna over de grond in de Nieuwe Driemanspolder. Ik hield namelijk de Canon Binocular 18×50 IS AW verrekijker in mijn handen. En ondanks de vergroting van 18 keer had ik nagenoeg geen trilling in mijn beeld en kwamen de vogels véél groter op mijn netvlies binnen dan met mijn eigen verrekijker. Je leest in dit artikel mijn ervaring met dit technologisch hoogstandje.

Canon Binocular 18×50 IS AW verrekijker

Ik kom ze steeds vaker tegen in het veld: vogelaars met een verrekijker om de hals die voorzien is van technologie die trillingen moet tegengaan. Verrekijkers voorzien van deze technologie kunnen vervolgens een stuk sterker vergroten. In dit geval zelfs achttien keer! Mijn eigen verrekijker vergroot tien keer. Ik kan hier heel prettig mee kijken. Nog niet zo heel lang geleden keek ik door een verrekijker zonder technologie die twaalf keer vergrootte. De twintig proces extra grote vergroting was prettig, maar trillingvrij was het beeld niet. Daarvoor was de vergroting te sterk.

Haast een telescoop

De Canon Binocular 18×50 IS AW verrekijker daarentegen presteert verbazingwekkend goed. Veel telescopen beginnen bij een vergroting van 20 of 25 keer. Je houdt met deze verrekijker dus haast een telescoop voor je ogen. En de elektronische technologie waarmee deze verrekijker is voorzien dempt de trillingen tot nagenoeg nul. Het levert een fantastisch beeld op. Het enige wat je daarvoor extra moet doen is de verrekijker ‘aan’ zetten. Pas dan gaat de demping werken. En je moet zorgen voor volle batterijen. Als die halverwege je vogeltocht op zijn, dan houdt het natuurlijk op. Zorg dus altijd voor een setje volle reservebatterijen.

Het is overigens niet vreemd dat uitgerekend Canon zo’n trillingsvrije verrekijker heeft ontwikkeld. Deze technologie wordt ook toegepast in Canon-camera’s en aanbieders van geavanceerde camera’s zijn buitengewoon innovatief. Vrijwel elk jaar worden de technieken om camera’s te stabiliseren verder verbeterd.

Nu gebruikte ik de verrekijker van een andere vogelaar, dus heel lang heb ik er niet mee gekeken. Het was een zonnige ochtend, eigenlijk te ideale omstandigheden om een verrekijker te testen. Hoe hij het houdt in omstandigheden met weinig licht, weet ik dus niet.

review Canon Binocular 18x50 IS AW verrekijker

De beeldkwaliteit was gegeven de omstandigheden overigens buitengewoon goed. Van vertekening was geen sprake. Niet merkbaar voor mij althans. Ik heb me echt verbaasd over dit technologisch hoogstandje.

Volgens de specificaties is de Canon Binocular 18×50 IS AW verrekijker waterbestendig. Wat dat precies betekent, weet ik niet. Hij kan tegen een spat water, dat is duidelijk. Maar ik zou hem toch liever niet in de stromende regen gebruiken.

Nadelen?

Zijn er buiten de batterijen dan geen nadelen te noemen? Jazeker. Het gezichtsveld op 1.000 meter is slechts 65 meter breed. Dat is echt heel smal. Conventionele verrekijkers die tien keer vergroten hebben meestal een gezichtsveld van 110 meter en verrekijkers met een acht keer vergroting nog véél meer. Maar in vergelijking met een telescoop is dat gezichtsveld van 65 meter juist weer heel netjes.

Een ander nadeel is het gewicht. Dat bedraagt maar liefst 1.200 gram. Dat is echt veel zwaarder dan conventionele verrekijkers. Deze verrekijker te dragen met een koord om je nek lijkt me niet prettig, zeker niet wanneer je een lange wandeling wil maken. Ook daar is trouwens een goede oplossing voor: een verrekijker-harnas. Dan hangt de verrekijker niet aan je nek, maar wordt het gewicht netjes verdeeld over je romp. Je krijgt dan geen last van je nek (niet door je verrekijker in elk geval).

Voor het geval je op zoek bent naar een mooi model, dan zou je misschien kunnen vinden dat dit niet het meest fraaie model is. Ik vind het althans een nogal plomp model met een uitgezakte buik. Maar koop je een verrekijker vanwege de vorm? Het belangrijkste is toch dat je er goed door kunt kijken, met liefst een zo groot mogelijke vergroting en een helder beeld. Nou, dat krijg je met de Canon Binocular 18×50 IS AW verrekijker.

De prijs kun je ook als een nadeel ervaren. Die ligt boven de € 1.200 en is dus aan de hoge kant. Ook hier een nuancering: verrekijkers van andere topmerken kosten vaak meer dan het dubbele.

Conclusie

Canon is erin geslaagd een innovatieve cameratechniek te integreren in een verrekijker. Dat levert echt een spectaculair resultaat op. Je hebt feitelijk een kleine telescoop in handen, maar dan zonder het ongemak van een statief. Ben je op zoek naar een wat duurdere verrekijker, dan zou ik je aanraden om dit model zeker uit te proberen. Canon biedt ook nog soortgelijke modellen met een kleinere vergroting aan, maar als je dit type verrekijker zoekt, zou ik gaan voor de sterkste vergroting. Daar heb je dan immers het meeste aan. Bovendien zijn niet alle modellen waterbestendig. Let daar zeker op!

N.a.v. de Canon Binocular 18×50 IS AW verrekijker

Vergelijk de prijzen op: