Review: Bynolyt Yellowbird II ED 8×42 verrekijker

Bynolyt heeft zijn model Yellowbird een facelift gegeven en dat is te merken. Voortaan is dit model verkrijgbaar met extra-lage dispersieglas dat kleurfouten en andere afwijkingen voorkomt. En dat betekent dat je er een haarscherp beeld door hebt. Ik heb tijdens een demonstratie even de proef op de som genomen en ik moet zeggen: ik was erg onder de indruk van deze verrekijker. Ik neem in deze review de 8×42 verrekijker als uitgangspunt. De Bynolyt Yellowbird II ED is ook verkrijgbaar als 10×42. Daar waar relevant zal ik de verschillen noemen.

Review Bynolyt Yellowbird II ED 8x42 verrekijker

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik de Bynolyt Yellowbird II ED 8×42 verrekijker een lekker robuust uiterlijk vind hebben. De afwerking vind ik fraai. Het open ontwerp doet licht aan, de scherpstelknop is stevig, opvallend en heel belangrijk: hij loopt lekker soepel. Het gewicht van de 8×42 is met 695 gram heel prettig. De 10×42 uitvoering is iets zwaarder met 726 gram, ook niet superzwaar. Het verschil in gewicht heeft te maken met afwijkende oculairs die in de verschillende vergrotingen worden toegepast. Deze gewichten zijn zeker niet te zwaar. Kijk ook naar het formaat: 145x129x53 millimeter. De Bynolyt Yellowbird II ED is een compacte verrekijker.

Het belangrijkste is natuurlijk de beeldkwaliteit. Die is uitmuntend: helder, contrastrijk en natuurgetrouw. En dat voor een verrekijker in het middensegment qua prijs. Ik vind de prijs-kwaliteitverhouding echt heel goed, maar dat ben ik ook wel gewend van Bynolyt. Ik noem bewust geen prijzen in mijn review, want die kunnen ongemerkt wijzigen. Via de prijsvergelijker hieronder kun je de prijzen van verschillende aanbieders vergelijken.

Scherpstellen doet de Bynolyt Yellowbird II ED 8×42 al op twee meter, prima om ook mee insecten te kijken dus. En dan het gezichtsveld. Dat is bij de 8×42 maar liefst 142 meter en dat is gewoon ontzettend goed. Bij de 10×42 is het gezichtsveld op 1.000 meter ook indrukwekkend, namelijk 126 meter. Vergelijk dat maar eens met andere kijkers, ook duurdere. Je zult zien dat de Bynolyt Yellowbird II ED 10×42 bovengemiddeld presteert wat gezichtsveld betreft.

Ik vind de Bynolyt Yellowbird II ED 8×42 verrekijker echt een heel geschikt model voor wie niet beschikt over het budget om een absolute topkijker aan te schaffen. Alles klopt, het is een heerlijke verrekijker om door te kijken.

PS. Hier en daar wordt de oude editie van de Yellowbird nog aangeboden. Verzeker je ervan dat je het type II ED bestelt.

Cameraland bol.com