review BYNOLYT VOYAGER WP-34 8 X 34 VERREKIJKER

Review: Bynolyt Voyager WP-34 8×34

Laatst kreeg ik de Bynolyt Voyager WP 34 in handen. Dat noopte natuurlijk tot een uitgebreide test. Aangezien ik de verrekijker de hele dag tot mijn beschikking had, lukte dat heel aardig. Dit model is wat je noemt een compacte verrekijker. Het gewicht is laag en het formaat lekker handzaam. Ideaal om mee te nemen tijdens een reis, wandeling of fietstocht. Maar niet alleen het gewicht is belangrijk. Er is nog meer dat belangrijk is aan een verrekijker…

De Bynolyt Voyager WP-34 ligt lekker in de hand. Laten we daar maar mee beginnen. Nu heb ik normaal gesproken een 10×42 in mijn handen en dat kan mijn gebruikerservaring beïnvloeden. Mijn eigen verrekijker is best zwaar en dan ligt zo’n lichtgewicht verrekijker lekker in de hand. 

Het gezichtsveld op 1.000 meter is goed voor een verrekijker als deze: 124 meter. Er zijn verrekijkers die dit niet halen. Dit is echt uitstekend. De close-focus daarentegen vind ik erg slecht: 4 meter. Dat betekent dat de kortste afstand waarop de Bynolyt Voyager WP-34 scherp stelt vier meter is. Voor de meeste vogelaars (en ‘gewone’ natuurliefhebbers) wellicht voldoende, maar wil je ook insecten met de verrekijker bekijken, dan schiet dit model in mijn ogen te kort. 

Het beeld van de Bynolyt Voyager WP-34 is helder en natuurgetrouw. Ik heb uitgebreid vergeleken met mijn eigen verrekijker en het viel me op dat mijn eigen verrekijker de kleuren een beetje helderder weergeeft. Helderder dan de werkelijke kleuren welteverstaan. Dat geeft voor mij niet, sterker, ik stel dat wel op prijs, maar wie liever de natuurlijke kleuren ziet in zijn verrekijker die heeft aan dit model van Bynolyt een goede. De randonscherpte neem ik voor lief in deze prijsklasse, ik heb daar persoonlijk nauwelijks last van.

Maar een hele dag vogels kijken door de Bynolyt Voyager WP-34 leverde me geen wow-gevoel op. Hij is voor mij te veel ‘basic’. Ik heb niet het gevoel dat ik hiermee één van de betere compacte verrekijkers in mijn handen te hebben. Ik zou een verrekijker willen met een kleurrijker beeld. Ik geef toe, dat is ook een stukje gevoel, dus test hem vooral ook zelf.

Vaag eindoordeel over de Bynolyt Voyager WP-34 8×34

Eerlijk is eerlijk: ik vind de Bynolyt Voyager WP-34 vooral een gewone verrekijker. Een rechttoe-rechtaan model. Het doet wat het moet doen: een natuurgetrouw beeld weergeven. Maar als ik nu een compacte verrekijker zou moeten aanschaffen, dan zou dit model het niet worden. Daarvoor vind ik hem ook te duur (op het moment van schrijven iets meer dan tweehonderd euro). Liever nog zou ik door sparen voor een compacte verrekijker die uitstijgt boven het ‘gewone’. Hou er rekening mee dat een compacte verrekijker bij minder licht het snel laat afweten. Wil je er serieus mee vogels kijken, dan moeten de prestaties uitstekend zijn (vind ik althans). Ik zou zeggen: eerst uitgebreid zelf testen en vergelijken met vergelijkbare modellen. Bekijk bijvoorbeeld mijn overzicht van andere geschikte compacte verrekijkers.

jako van gorsel met verrekijker

Een beetje een vaag eindoordeel wellicht. Het levert mezelf ook een wat onbevredigend gevoel op. Maar meer kan ik er niet van maken helaas.

Naar aanleiding van de Bynolyt Voyager WP 34 8×34

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)