Review: Bynolyt Stork WPR 8×42 DCF

Tijdens de SOVON-dag bezocht ik de stand van Bynolyt/Meopta. Vooral de vraag waarom verschillende modellen van deze importeur zo goed presteren, fascineerde me. Bynolyt, zo vertelde mijn gesprekspartner, richt zich met kwalitatief goede technologie op de grote groep van ‘gewone’ natuurliefhebber. En dat ze dat goed doen, blijkt uit verschillende testen. Zo komt de Bynolyt Stork WPR 8×42 DCF in verschillende testen als heel goed uit de bus. Hoe komt dat zo? In dit artikel een review van de Bynolyt Stork WPR 8×42 DCF.

De Bynolyt Stork 8×42 is één van de populairste modellen onder vogelaars. Toen ik het model testte viel bij mij het kwartje: de verrekijker laag ontzettend prettig in de hand. Het slanke, elegante ontwerp is ook nog eens heel ‘open’. En daardoor blijft het gewicht beperkt, namelijk niet meer dan 650 gram. En daarmee is deze verrekijker bijzonder gebruikersvriendelijk. En dat is prettig voor zowel de beginnende als de gevorderde vogelaar. En ondanks dat open en lichte karakter voelt de verrekijker lekker stevig aan.

beste goedkope verrekijker

Dan het belangrijkste wat je van een verrekijker verwachten mag: het beeld. Daar koop je hem tenslotte ook voor. De lichtomstandigheden tijdens het testen waren niet ideaal. Ik bekeek een spreeuw en takken in de bomen. Het beeld was echter haarscherp en natuurgetrouw. En dat voor deze prijs! Echt waar, de Bynolyt Stork 8×42 WPR is voor mij één van de meest ideale instapmodellen. Maar ik ben nuchter genoeg om te durven beweren dat ook wie al wat langer vogels kijken, dit model zeker zal waarderen. Dat hij ook nog eens waterdicht is en gevuld met stikstofgas (tegen het beslaan van de lenzen aan de binnenzijde) draagt bij aan een bestendig goed beeld.

Ik beschouw dit model echter vooral als een instapmodel. Stelt je toch wat extra eisen aan je verrekijker (omdat je er intensief gebruik van gaat maken of omdat je onder alle omstandigheden, ook in de beginnende schemering prettig vogels wilt kunnen kijken), overweeg dan de Bynolyt Yellowhammer. Dit is net een wat completere verrekijker dan de Bynolyt Stork. De afwerking is ook luxer. Neem alleen al het draagkoord. Dat stelt bij de Stork niet zo heel veel voor en zou gemaakt mogen worden van comfortabeler materiaal.

Er valt natuurlijk meer te melden over de Bynolyt Stork 8×42 WPR. Het scherp stellen van beide ogen, ook altijd een dingetje. Dat heeft de fabrikant goed opgelost bij dit model. Je trekt de scherpstelknop uit, stelt de lenzen voor beide ogen in en duwt de knop weer in. De lenzen staan voor altijd goed ingesteld. Je kunt de instellingen op deze manier niet ongemerkt aanpassen, zoals bij andere modellen wel het geval is. Voor extra gebruiksgemak is de verrekijker voorzien van een statiefaansluiting. Eerlijk is eerlijk: ik ben nog nooit iemand tegengekomen die zijn verrekijker op een statief had. Maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen.

Conclusie

Eindconclusie: zoals ik hierboven al aangaf, ik vind de Bynolyt Stork 8×42 WPR een uitstekend instapmodel voor de beginnende vogelaar. Een prima verrekijker voor een aantrekkelijke prijs. Dit model is trouwens ook verkrijgbaar als 10×42 (sterkere vergroting) en 8×32 (een stuk lichter qua gewicht).

Handige prijsvergelijker: