Review: Bynolyt Raven 10×42 verrekijker

Voor de aanschaf van een nieuwe cameralens toog ik op naar de nieuwe winkel van CameraNu in Rotterdam en daar zag ik een voor mij onbekend model verrekijker in de kast staan: de Bynolyt Raven 10×42 verrekijker. Bynolyt staat bij mij bekend als aanbieder van verrekijkers voor de beginnende vogelaar, verrekijker met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. En dus nam ik de gelegenheid te baat om dit model uitgebreid te testen.

Eerlijk is eerlijk: ik hield ook een exemplaar van de Swarovski NL Pure 8×42 verrekijker in mijn handen. Puur om eens een model uit de absolute top te vergelijken met een instapmodel. Wie mij een beetje kent, weet ik dat de noodzaak van een al te dure verrekijker niet als noodzakelijk acht om met plezier vogels te kunnen kijken. Ik kijk zelf al jarenlang met een verrekijker in de klasse tot € 300,00. De instapmodellen van Bynolyt en Vortex bieden echt voldoende kwaliteit om jarenlang met heel veel plezier te kunnen vogels kijken. En dat geldt ook voor de Bynolyt 10×42 verrekijker om daar maar meteen mee af te trappen.

Een vergelijking van de Bynolyt Raven en de Swarovski NL Pure is misschien niet helemaal reëel, maar toch kan het geen kwaad om mijn bevindingen hier neer te pennen. Probeer vooral zelf ook het verschil ‘te proeven’ luidt mijn advies. Waar komt het voor mij op neer? Allereerst de handligging. De Swarovski NL Pure is een slank model. Over het design is grondig nagedacht. En het materiaal waaruit deze verrekijker is opgebouwd voelt aan als zeer hoogwaardig. Het is ongeveer het verschil tussen mijn Sony Cybershot 400 camera en mijn Sony A7iii systeemcamera. De Cybershot is gemaakt van plastic en zo voelt hij ook aan; de Sony A7iii is een zeer solide camera en voelt hij ook aan. Dit verschil in ‘handgevoel’ geldt dus ook voor de Bynolyt Raven en de Swarovski NL Pure. Neem het laatstgenoemde model in handen en je hebt het gevoel dat je een ‘echte verrekijker’ in handen hebt. Solide, licht metaal, zéér verfijnde afwerking. De Bynolyt Raven biedt dan toch meer het ‘plastic gevoel’.

Wat het beeld betreft biedt de NL Pure een ‘overweldigende ervaring’. Van rand tot rand is het beeld haarscherp. Ik had niet het idee dat het beeld naar de zijkanten toe ‘eindig’ was. Het is net alsof je geen verrekijker voor je ogen houdt, maar alsof dit simpelweg je ogen zijn. De kleuren zijn natuurlijk en helder. Voor de Bynolyt Raven geldt dat het beeld ook helder is. De kleuren kwamen ook natuurlijk over. Je kunt er echt héél goed mee vogels kijken. In vergelijking met de NL Pure komt het beeld minder overweldigend over. Bij dit model is wel degelijk sprake van begrenzing. Waardoor dat precies wordt veroorzaakt, weet ik eerlijk gezegd niet goed onder woorden te brengen. Het heeft met de kijkervaring te maken. Met de handligging. De randonscherpte bij de Bynolyt en het ontbreken ervan bij de NL Pure. De begrenzing of ook hier weer het ontbreken ervan.

review bynolyt raven 10 x 42 verrekijker

Dan weer terug naar de basis: is de aanschaf van een absoluut topmodel een noodzakelijke voorwaarden om goed vogels te kunnen kijken? Die vraag beantwoord ik met ‘nee’. En toegespitst op de Bynolyt Raven: het verschil in beeldkwaliteit (en de hele kijkervaring) is voor mij de extra € 2.000 (nog) niet waard. Ik kijk recht door het midden, de randen zwenken bij mij meestal weg op zoek naar een nieuw midden…

Nog even specifieker inzoomen op de Bynolyt Raven 10×42 verrekijker. De scherpstelknop is robuust en draait soepel mee. De oogschelpen kun je in drie standen uitdraaien. Dat vind ik een pluspunt, zo staan de oogschelpen altijd in dezelfde stand. De Bynolyt Raven is een dakkant kijker en het lenzen bestaan uit fluoriet HD glas. Het model ervaar ik als enigszins plomp en zo oogt deze kijker ook.

Ik vind de Bynolyt Raven een heel prettige verrekijker, zeker voor beginnende vogelaars die de aanschaf van een topmodel nog even willen uitstellen. Ik vind de handligging echter wel iets minder dan die van de Bynolyt Stork, een verrekijker in vrijwel dezelfde prijsklasse. De Bynolyt Stork ligt naar mijn mening wat prettiger in de hand. De beeldkwaliteit is overigens vergelijkbaar met de Raven.

Kortom, ben je een beginnende vogelaar en heb je het budget niet voor een peperdure verrekijker, geen nood! Bynolyt heeft met de Raven een heel geschikt en niet al te duur instapmodel. Dit model is ook verkrijgbaar als 8×42 verrekijker, hoewel dit model bij schrijven van deze review niet leverbaar is. Zoek je een vergelijkbaar model in dezelfde prijsklasse van dezelfde aanbieder, overweeg dan ook de Bynolyt Stork die ik qua handligging wat beter vind. Let op dat de draagriemen van Bynolyt vaak wat eenvoudig zijn. Ik zou er eerlijk gezegd een comfortabel elastisch harnas erbij aanschaffen. Dat draagt een stuk comfortabeler dan een draagriem die je om je nek hangt.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)