Review: Bushnell Prime 8×42 verrekijker

De Bynolyt Stork verrekijkers en de Vortex Diamondback zijn razend populaire modellen onder vogelaars die op zoek zijn naar een goede verrekijker tegen een redelijke prijs. Het zijn typisch instapmodellen die je echt een goede kijkervaring opleveren. Ik ontdekte van Bushnell ook een model dat vanwege zijn prijs-kwaliteitsverhouding als een heel goed instapmodel moet worden beschouwd: de Bushnell Prime.

review bushnell prime

Wat opvalt is dat de Bushnell Prime relatief licht van gewicht is: slechts 660 gram. Dat is voor een 8×42 en 10×42 verrekijker echt heel goed. Daarmee is dit model beslist niet te zwaar. En dat is prettig, want elke gram extra hangt tenslotte aan je nek en voel je in je handen.

Natuurlijk is de beeldkwaliteit het allerbelangrijkst. Hoe komt de Bushnell Prime dan uit de bus? Ook hier valt me iets op: de modellen zijn voorzien van meerdere coatings die het beeld optimaal maken. Dat zie je niet zo vaak in deze prijsklasse. Kijk, het is natuurlijk geen verrekijker die je kunt vergelijken met een verrekijker van duizend euro of duurder. Maar dat is ook niet reëel. De Bushnell Prime is een verrekijker voor beginnende vogelaars of voor ‘gewone’ natuurliefhebbers’ die op zoek zijn naar een verrekijker waarmee ze met een gerust hart op stap kunnen. Nou, dit is zo’n model. De coatings die op de lenzen van deze verrekijker zijn aangebracht zorgen voor heldere en contrastrijke beelden. Daarnaast is er een coating aangebracht die water, olie en stof afstoot en de lenzen zelfs krasbestendig maakt. Maar dat laatste zou ik niet testen. Maak je verrekijker altijd schoon met een speciale schoonmaakset. Echt waar, een zandkorreltje in een zakdoek is funest voor je lenzen en je bent altijd te laat op het moment dat je de kras ontdekt…

Op andere punten scoort de Bushnell Prime gemiddeld. Het gezichtsveld op 1.000 meter varieert van 117 meter (bij de 8×42) en 102 meter (bij de 10×42). Dat is niet slecht, maar zeker ook niet heel goed. Gemiddeld dus.

De close-focus oftewel de minimale scherpstelafstand is ook niet bijzonder. Bij de 8×42 is die 3 meter en bij de 10×42 zelfs het dubbele. Daarmee is dit niet de ideale verrekijker om insecten te kijken. Het is een verrekijker voor de wat grotere afstanden. Voor de meeste mensen trouwens voldoende.

Wat is dan weer wel uitmuntend vind, is de fabrieksgarantie van 30 jaar. Kijk, hier onderscheiden de betere merken zich met de aanbieders van de slechtere prullen. De fabrieksgarantie moet minimaal 10 jaar zijn, vind ik. En als je dan 30 jaar krijgt, is dat alleen maar beter. Realiseer je dat het garantie betreft op technische defecten. Laat je je verrekijker vallen, dan heb je pech. Daarvoor kun je je maar beter goed verzekeren.

Eindconclusie

Mijn conclusie is dat beginnende vogelaars en ‘gewone’ natuurliefhebbers er een optie bij hebben. De Bushnell Prime is een prima instapmodel voor een heel redelijke prijs. De beeldkwaliteit is voor deze prijsklasse goed, het gewicht is comfortabel te noemen en de overige prestaties zijn redelijk.

Prijsvergelijker:

Cameraland bol.com

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)