Review: Bushnell Forge 8×42 verrekijker

Soms kom je een verrekijker tegen met een opvallend ontwerp. De Bushnell Forge 8×42 verrekijker is er zo één. Bekleed met bruin rubber bedekt met kleine rubberen pukkeltjes, heeft deze verrekijker een robuuste en stoere uitstraling. Weer eens wat anders dan de strakke designs van veel andere verrekijkers. Het 8×42 model maakt trouwens deel uit van een complete serie verrekijkers plus een telescoop. Ben je op zoek naar een andere vergroting, bekijk dan de hele serie Bushnell Forge. Wat zijn de sterke punten van deze verrekijker?

Sterke punten van de Bushnell Forge 8×42 verrekijker

Laat ik beginnen met de belangrijkste aspecten die de beeldkwaliteit bepalen. De Bushnell Forge 8×42 verrekijker is voorzien van ED-glas met lage dispersie. Dit type hoogwaardig glas zorgt voor heldere, contrastrijke en natuurgetrouwe beelden zonder kleurrandjes. Wil je de beste kwaliteit lenzen, kies dan altijd voor een verrekijker met ED-glas. Daarbij komt dat alle lenzen zijn voorzien van geavanceerde coatings die niet alleen het vuil afstoten, maar ook de beeldkwaliteit gunstig beïnvloeden. Tot slot is gekozen voor Schmidt-Pechan-prisma’s die PC-3 gecoat zijn. Ik wilde bijna schrijven dat Abbe-Koenig prisma beter zijn, maar dat hangt helemaal af van de preparatie van de prisma’s. Voorzien van geavanceerde coatings behoren die van Schmidt-Pechan tot de top.

Kortom: de beeldkwaliteit van de Bushnell Forge 8×42 verrekijker is uitstekend gelet op de prijs die behoort bij het middensegment.

Ik kijk ook altijd naar de fabrieksgarantie. Die blijkt 30 jaar te zijn. Dat biedt vertrouwen. Geen enkele fabrikant biedt zo’n lange garantie als hij niet vertrouwt in eigen kunnen.

Bijkomende kenmerken:

  1. De Bushnell Forge 8×42 verrekijker is gedurende 30 minuten waterdicht tot een diepte van één meter. Snel weer opvissen dus als hij te water gaat.
  2. Stevige en stoere behuizing, precies zoals de uitstraling ook suggereert.
  3. 873 gram zwaar. Dat vind ik best aan de zware kant, of beter gezegd: er zijn lichtere verrekijkers, ook in dit prijssegment.
  4. De close-focus ligt op 3 meter. Ook dat is niet heel bijzonder. Nu kijk ik niet vaak naar objecten binnen 3 meter van me vandaan, maar toch. Wie ook insecten wil kijken met een verrekijker, die doet er goed aan nog even verder te zoeken.
  5. Het gezichtsveld op 1.000 meter is maar liefst 143 meter. Dat is dan weer echt geweldig goed. Het 10×42 model in de Forge-serie heeft een gezichtsveld van 113 meter en dat ik voor een verrekijker van 10×42 normaal.

Een kwalitatief helder en natuurgetrouw beeld door toepassing van hoogwaardige lenzen, prisma’s en coatings. En het ontzettend brede gezichtsveld. Dat zijn de twee sterke punten van de Bushnell Forge 8×42 verrekijker. Maar heel eerlijk, zou ik deze som geld willen besteden aan een verrekijker, dan zou ik zelf eerder de Vanguard Endeavor ED II 8×42 overwegen. Die is iets goedkoper presteert in mijn ogen net wat beter. Tenzij je op zoek bent naar een verrekijker met een stoere uitstraling. Dan is de Bushnell Forge 8×42 verrekijker een uitstekende keuze.

Cameraland bol.com