Review: Bushnell Forge 15×56 verrekijker

Alweer een hele tijd geleden testte ik de Bushnell Forge 8×42 verrekijker, een stoere verrekijker in het middensegment. Nu hield ik zijn broer voor mijn ogen, een nóg grotere verrekijker met een ontzettend sterke vergroting: de Bushnell Forge 15×56 verrekijker. Het is altijd leuk om een nieuwe verrekijker op zijn merites te beoordelen. Vandaag daarom een review over de Bushnell Forge 15×56 verrekijker.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Review over de Bushnell Forge 15×56 verrekijker

Goede mensen! Een verrekijker van ruim 1,4 kilo in je handen! Dat is even heel iets anders dan mijn eigen verrekijker van krap 800 gram. En combineer je dan zo’n gewicht met een vergroting van 15 keer, dan weet je dat je hem nauwelijks stil kunt houden. En dat is inderdaad ook het geval. Een vergroting van 15 keer versterkt immers ook de trillingen in het beeld, hoe miniem ze ook zijn.

Eerlijk is eerlijk: dat valt te verwachten bij zo’n model, dus daar moeten we ook niet te hard over klagen. Sterker nog, er is een uitstekende oplossing voor: je zet deze verrekijker op een statief of monopod. En dan heb je plots een heus alternatief voor een telescoop in handen!

Wat viel me op aan de Bushnell Forge 15×56 verrekijker?

  1. De Bushnell Forge 15×56 verrekijker is bijzonder lichtsterk. Geen wonder, want er valt enorm veel licht door de lenzen met een diameter van 56 millimeter. Het is al dit extra glaswerk dat zorgt voor het hogere gewicht. Je kunt met deze verrekijker echter tot ver in de schemering vogels en dieren kijken, hét grote voordeel van deze verrekijker.
  2. Het gezichtsveld op 1.000 is 78 meter. Vergeleken met mijn verrekijker die 10 keer vergroot is dat een stuk smaller. Het doet sterk denken aan het gezichtsveld van een telescoop.
  3. Een zeer helder en natuurgetrouw beeld zonder afwijkingen. Dat komt natuurlijk door het hoogwaardige ED-glas. Maar ik las ook dat de Bushnell Forge 15×56 verrekijker Abbe-Koenig prisma’s bevat. Het voordeel van deze prisma’s is dat ze een hoge lichttransmissie leveren.
  4. Met de Bushnell statiefadapter kun je de verrekijker snel op statief of monopod bevestigen en er ook snel van afhalen zou dat nodig zijn.
  5. De scherpstelring is groot en draait soepel. Het scherpstellen gaat dus met gemak.

[review gaat verder onder de afbeelding]

Review Bushnell Forge 15x56 verrekijker Terrain

Over het gebruik van de Bushnell Forge 15×56 verrekijker in de praktijk

Eerlijk is eerlijk: zonder monopod zou ik deze verrekijker niet meenemen de natuur in. Dan is hij in mijn ogen vrijwel uitsluitend te gebruiken door iemand die elke twee dagen in de sportschool met gewichten in de weer is. Het beeld trilt dan te sterk. Vanuit een vogelkijkhut of auto, waar je de verrekijker kunt neerleggen om er vervolgens door te kijken, is het een ander verhaal. Dan heb je opeens een alternatief voor een veel duurdere telescoop in handen.

Het grote voordeel van deze verrekijkers is echter dat je met een vergroting van 15 keer wel meteen details ziet die je met een verrekijker die 10 keer vergroot minder snel ziet. Dat scheelt echt ontzettend veel. Zou je als vogelgids de behoefte hebben om nog sneller vogels te kunnen determineren, bijvoorbeeld in vlucht, dan kan de Bushnell Forge 15×56 verrekijker een uitkomst zijn. Je hebt weliswaar een sterker trillend beeld, maar je herkent de vogels ook sneller. Tijdens een excursie is dat wel zo prettig. Hoe sneller je dan een vogel kunt herkennen, hoe beter.

Plaats je de verrekijker op een statief of monopod, dan kun je er echter wel heel prettig door kijken. Het beeld is dan een stuk rustiger. Vliegende vogels volgen vind ik dan weer wel wat lastiger. Door de verrekijker op de juiste wijze in je hand te laten balanceren, valt het draagcomfort dan juist weer reuze mee. Dezelfde ervaring heb ik met mijn systeemcamera met 400 millimeterlens. Eenmaal op statief gezet zeul ik die moeiteloos mee, zelfs tijdens bergwandelingen.

Waarom zou je de Bushnell Forge 15×56 verrekijker aanschaffen?

Om een paar redenen:

  1. Je bent het beu om naast je verrekijker ook nog eens een telescoop mee te zeulen. Met de Bushnell Forge 15×56 verrekijker heb je een verrekijker en telescoop in één. Voordeel van de verrekijker is bovendien dat je met twee ogen kijkt. Door een telescoop kijk je meestal met één oog en dat vinden veel mensen vermoeiend.
  2. Je kijkt ook vaak vogels in de schemer. Dan ontkom je niet aan een verrekijker met grote lenzen.
  3. Je zit vaak in een vogelkijkhut of auto of andere plek waar je de verrekijker kunt neerleggen om er dan door te kijken. Om je kijkgenot nog verder te vergroten zou je een rijstzak mee kunnen nemen. Vul je een rijstzak met bonen of rijst, dan is dat natuurlijk ook extra gewicht. Ik ken iemand die zijn rijstzak vult met een soort opvulkorrels die in textiel worden gebruikt. Die zijn vederlicht en zorgen ook voor een goede stabiliteit.
  4. Je vooral naar wild kijkt, bijvoorbeeld naar edelherten, reeën en andere viervoeters. In het bos is het vaak ook donkerder en dan is het prettig om zo’n lichtsterke verrekijker te kunnen gebruiken.
  5. Je bent een vogelgids die supersnel vogels wil herkennen. Sneller in elk geval dan je gasten.

Gelden bovengenoemde redenen voor jou niet, dan zou ik er niet over piekeren om zo’n zware verrekijker aan te schaffen. Dan volstaat een lichtere verrekijker die 10 keer vergroot. En wil je toch een verrekijker met een veel sterkere vergroting aanschaffen, overweeg dan ook de aanschaf van een verrekijker met beeldstabilisatie. Die vergroten vaak nog sterker, maar door de elektronische stabilisatie heb je van trillingen nauwelijks last. Wel is de lichtsterkte van deze innovatieve verrekijkers weer minder waardoor je er minder lang in de schemering door kunt kijken. Lees bijvoorbeeld mijn review over de Canon Binocular 18×50 IS AW verrekijker.

Conclusie

Ondertussen voel en zie je aan alles dat de Bushnell Forge 15×56 gewoon een heel goede verrekijker is. Lichtsterk tot in de late schemering. Het is in dit opzicht een genot om door te kijken. En de prijs? Die is redelijk te noemen voor een verrekijker in deze klasse. Omdat de prijzen nogal fluctueren, vermeld ik die niet hier. Raadpleeg de prijs op de pagina van CameraNu.