Review: Bushnell Engage 8×42 verrekijker

Bushnell is een fabrikant van populaire verrekijkers. Regelmatig actualiseren ze hun modellen en nog niet zo heel lang geleden was de serie Bushnell Engage aan de beurt. Vier dakkant-verrekijkers werden gerestyled en verbeterd: de 8×42, 10×42, 10×50 en 12×50. Ik richt me in deze review op de 8×42, omdat veel vogelaars voorkeur geven aan een vergroting van acht keer. Zelfs kijk ik overigens liever door een verrekijker met een vergroting van tien keer. Dat levert me vaak toch net wat extra details op. Maar het beeld van een 10×42 verrekijker is wel wat gevoeliger voor trillingen en het gezichtsveld is een stuk minder breed.

Algemene kenmerken

Om met de belangrijkste elementen te beginnen: de lenzen en de prisma’s. Die zijn bepalend voor de beeldkwaliteit van een verrekijker. Welnu, de Bushnell Engage 8×42 verrekijker bevat Schmidt-Pechan-dakprisma’s die voorzien van 3-fase coatings. Verder zijn de reflecterende oppervlakken voorzien van diëlektrische prisma coatings. Die coatings bevorderen de lichtdoorlaat en dat levert een helder en kleurgetrouw beeld op. Voeg daaraan toe dat de Bushnell Engage 8×42 verrekijker voorzien is van ED Prima Glass met een lage dispersie (die de kleuren natuurgetrouw weergeven). Ook de lenzen zijn voorzien van geavanceerde coatings die het beeld helder en natuurgetrouw maken. En beschermen bovendien, want op de buitenzijde zijn de lenzen voorzien van coatings die water, olie en stof afstoten. Dat zijn uitstekende kwalificaties. Niettemin vertonen de randen wel enige chromatische aberratie. Ik heb dit voor alle zekerheid ook gecontroleerd in andere testen en die geven hetzelfde aan.

Ik hoop niet dat het je overkomt, maar als je verrekijker te water gaat, dan houdt hij het dertig minuten uit op een diepte van 1 meter. Wat natuurlijk een uitstekende eigenschap is.

De verrekijker ligt comfortabel in de hand. De rubberen oogschelpen kun je uitdraaien en heeft vier vaste punten. Het gezichtsveld op 1.000 meter is trouwens uitstekend, dat is echt een heel sterk punt aan dit model: 142 meter is echt een heel breed beeld. De 10×42 doet het met 113 een stuk minder, maar let op: voor een 10×42 model is een gezichtsveld van 113 gangbaar. Het gewicht is met 666 gram heel aangenaam licht. De close focus is 1,9 meter en dat maakt deze verrekijker ook gezicht om insecten te kijken (of andere objecten dichtbij).

Conclusie

De Bushnell Engage 8×42 verrekijker is een instapmodel dat iets geavanceerder is dan wat goedkopere modellen. Het is ook een heel geschikte verrekijker voor wie op zoek is naar een wat lichter model of een model met een ontzettend breed gezichtsveld. Het ligt ontzettend prettig in de hand. Echter, er is sprake van enige chromatische aberratie en randonscherpte. Ben je op zoek naar een verrekijker in de prijsklasse tot € 400,00 dan is in mijn ogen de Vanguard Endeavor ED II 8×42 een betere optie.

Handige prijsvergelijker:

Cameraland bol.com
Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!