Hoe duur moet een telescoop zijn om er prettig mee te kunnen vogels kijken? Sjaak schafte de Bresser Spotting Scope – Pirsch 25-75×100 GEN II aan, een relatief goedkope telescoop en we hebben hem al vaak gebruikt tijdens onze vogeltochten. Tijd voor een uitgebreide review waarin we natuurlijk nagaan of het een goed hulpmiddel is voor de ‘gewone’ vogelaar.
Duurzame producten voor de vogels in je tuin Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin. |
Review: Bresser Spotting Scope – Pirsch 25-75×100 GEN II
De Bresser Spotting Scope – Pirsch 25-75×100 GEN II is een robuuste telescoop die geleverd wordt met een beschermend foedraal dat je ook tijdens het vogels kijken om de telescoop kunt laten. Op de plaats van de dubbele scherpstelknop is een opening gemaakt die je met klittenband afsluit. Het foedraal beschermt je telescoop tegen water en stof. Ik moet soms wel een beetje zoeken naar de scherpstelknoppen, omdat daar dan ook net een flap overheen hangt, maar dat is een kwestie van wennen.
Scherpstellen
Laat ik met de scherpstelling beginnen. Ik vind de scherpstelling bij deze telescoop heel prettig. Ik had zelfs vergelijkingsmateriaal, want tijdens een excursie had iemand een Zeiss telescoop mee die je met één brede ring scherp stelt. Qua prijsstelling verschillen deze telescopen enorm, maar ik geef toch echt voorkeur aan het duale systeem van de Bresser Spotting Scope – Pirsch 25-75×100 GEN II. Eerst grof scherpstellen met een niet al te grote knop en daarna fijn scherpstellen met de tweede knop… Het werkt allemaal snel en soepel. Een voordeel van de duale scherpstelling is dat de telescoop niet zo staat te schudden tijdens het focussen. De scherpstelknop van de Zeiss telescoop ging namelijk best zwaar. En wil je met die ene brede ring scherp stellen dan is het toch iets lastig om zo scherp te stellen dat alle details zichtbaar worden. Ik blijf dan proberen, dat kost én tijd én de telescoop staat er flink van te schudden wat het focussen extra bemoeilijkt.
Beeldkwaliteit
Dan naar de beeldkwaliteit van de Bresser Spotting Scope – Pirsch 25-75×100 GEN II. In de productomschrijving wordt aangegeven dat de lenzen zijn voorzien van hoogwaardige coatings. Deze coating zouden de lichttransmissie verbeteren en een natuurgetrouw beeld opleveren. Overdag is het beeld van deze telescoop inderdaad gewoon goed. Natuurlijk, er is randonscherpte die een Swarovski of een ander topmerk niet heeft. Maar ben je een gewone vogelaar met een kleine portemonnee, dan kun je prima uit de voeten met deze Bresser. Wel met een voorwaarde: zolang je niet tot het uiterste gaat. Zou je de maximale versterking gebruiken en de Bresser dan vergelijken met de Zeiss (of Swarovski of Kowa), dan ga je zien dat er wel grote verschillen optreden. De Bresser laat het dan afweten op het gebied van helderheid, contrast en scherpte. Maar heel eerlijk: hoe vaak maak je gebruik van de maximale vergroting van 70 keer? Zelfs bij een toptelescoop is het kijken me zo’n enorme vergroting lastig en moet je maar afwachten of je de vogel super gedetailleerd in beeld krijgt. Ik vind het eerlijk gezegd niet reëel om van een telescoop in de laagste prijsklasse te verwachten dat die bij een ultravergroting kraakhelder beeld oplevert.
Ik vind aan de andere kant dat de product-omschrijving van de Bresser scope wel degelijk suggereert dat je zo ongeveer het beste van het beste in handen hebt. Dat is natuurlijk niet reëel. Als je een Renault Twingo koopt, dan weet je dat je net niet de rijervaring koopt die een Mercedes A-klasse wel te bieden heeft. Dat valt mij overigens in brede zin op: of je nu een goedkope camera, verrekijker, telescoop of ander instrument koopt, of de allerduurste, in elke product-omschrijving wordt in superlatieven gesproken over de kwaliteit(en). Dat is in geval van topmerken vrijwel altijd terecht, maar in de lagere categorieën zouden veel omschrijvingen iets reëler geformuleerd moeten worden, vind ik. Daar is in mijn ogen ook een taak voor weggelegd voor de webwinkels.
Blijf je echter ergens in het midden met de vergroting, en dan bedoel ik een vergroting van ongeveer 30 tot 40 keer, dan levert de Bresser overdag bij heldere omstandigheden een goed beeld op. Even snel de rietkraag 100 meter verderop afspeuren op waterral, porseleinhoen of baardman is goed te doen. In de schemering wordt het iets lastiger, hoewel het resultaat me ook dan niet tegenvalt. Door de grote voorste lens valt er veel licht naar binnen.
Ergonomisch voelt de Bresser goed aan. Alles wat draaien moet (scherpstelknoppen en het oculair) draaien soepel genoeg. Ik vind het een heel prettige telescoop om mee te kijken.
Wat je moet weten bij deze beoordeling
Realiseer je dat ik een vogelaar ben die geen behoefte heb aan het beste van het beste. Goed is goed genoeg. Natuurlijk is een topkijker beter dan een gemiddelde verrekijker. Maar ik heb er simpelweg niet die paar duizend euro extra voor over. En dat geldt ook voor een telescoop. Voor de allerbeste kwaliteit koop je een verrekijker of telescoop van een topmerk. Deze telescopen zijn samengesteld uit de allerbeste materialen, gebruiken de meest geavanceerde coatings en leveren zeker in de wat meer extreme omstandigheden en het uiterste kunnen van de telescoop de allerbeste beeldkwaliteit. Is gemiddeld goed genoeg, en ik vind dat je met een gemiddelde verrekijker of telescoop al prima kunt vogels kijken, dan is er gelukkig ook een ruim aanbod. Een voorbeeld is deze Bresser telescoop.
Conclusie
De Bresser Spotting Scope – Pirsch 25-75×100 GEN II is geen toptelescoop, maar dat kun je voor dit geld ook niet verwachten. Je kunt er op heldere dagen prima mee vogels kijken zolang je maar niet het uiterste vergt van de telescoop. Hanteer je een vergroting van ongeveer 30 tot 40 keer, dan heb je een helder beeld. Kies je voor een veel sterkere vergroting, dan daalt de beeldkwaliteit zienderogen. Voor mensen met een kleine portemonnee is dit model een uitkomst. Wel het gemak van een telescoop waarmee je vogels op grote afstanden dichtbij brengt en tegen een ontzettend lage prijs. Stel je echter heel hoge eisen aan je telescoop, dan schiet de Bresser te kort. Dat het glaswerk is voorzien van hoogwaardige coatings zoals in de product-omschrijving juichend wordt vermeld, is feitelijk een loze kreet, want dat geldt voor alle optiek. En je zou kunnen zeggen dat elke coating hoogwaardig is. Reken maar dat de coatings van de topmerken vele malen beter zijn. Overigens bieden ook andere merken, waaronder gerenommeerde merken als Kowa, Vortex en Bynolyt ook telescopen aan in de lagere prijsklassen. Bekijk het aanbod van goedkope telescopen op CameraNu.
Ondertussen kijken wij met veel plezier met de Bresser naar vogels. Wij hebben er al menig vogel(tje) op grote afstand mee ontdekt en hebben vooralsnog nog geen behoefte aan een duur model.