Review: Barr & Stroud Sierra verrekijker

Regelmatig krijg ik vragen over goedkope verrekijkers. Van mensen die willen beginnen met vogels kijken en niet meteen het duurste model willen aanschaffen. Eerst maar eens zien of vogels kijken ook echt iets voor hen is. Of van mensen die voor hun kind(eren) op zoek zijn naar een goede en goedkopere verrekijker. Nou, ik verzeker je: goed en goedkoop kan best samen gaan. Waarbij je je wel moet realiseren dat je dan natuurlijk nooit moet vergelijken met de allerduurste modellen.  Neem nu bijvoorbeeld deze Barr & Stroud Sierra verrekijker.

Barr Stroud Sierra verrekijker review

Pas had ik een verrekijker in mijn handen van een voor mij onbekend merk: Barr & Stroud Sierra. Dat is altijd leuk, een onbekend merk. Je hebt de Barr & Stroud Sierra verrekijker in verschillende uitvoeringen: 8×42, 10×42 en 10×32. Dat laatste model raad ik eerlijk gezegd niet aan. Kleine lenzen, dat betekent dat hij bij weinig licht minder presteert. En het is al een goedkoper model… Dan zou ik kiezen voor een model dat lenzen met een grotere diameter heeft. Het gewicht van de 8×42 en 10×42 ligt rond de 650 gram. Daarmee heeft de Barr & Stroud Sierra verrekijker een gemiddeld gewicht. Niet heel licht, niet heel zwaar.

Ook voor brildragers

Brildragers kunnen de Barr & Stroud Sierra verrekijker met een gerust hart gebruiken. En dan zijn we waar we zijn moeten bij een verrekijker: bij de beeldkwaliteit. Die is voor een goedkope verrekijker als deze verrassend goed. Het beeld is helder en scherp. Contrasten komen goed uit de verf. Bij de randen zie je dat het een goedkoper model is, daar is iets van onscherpte. Maar ja, het is dan ook een goedkoper model waarin het topglas van Swarovski en Leica ontbreekt. Geeft niet, de beginnende vogelaar zal er weinig last van hebben. De kwalificatie ‘Phasegecoat’ die je op sommige websites bij dit model ziet staan, geeft trouwens aan dat er wel degelijk een iets betere kwaliteit glaswerk in de Barr & Stroud Sierra verrekijker is verwerkt. Die Phasecouting verbetert de optische kwaliteit. De close-focus ligt op 2 meter, en dat is gewoon goed. Je kunt dus ook heel goed insecten kijken met deze verrekijker. Het gezichtsveld is met 100 tot 129 meter gemiddeld. Niet bijzonder, ook niet slecht.

Ik testte het model van Barr & Stroud Sierra op klaarlichte dag en bij enig zonlicht. De slobeenden die ik voor me had, kwamen prachtig in beeld. Ben je op zoek naar een goedkope verrekijker, dan kun je met een gericht hart de Barr & Stroud Sierra aanschaffen. Ben je benieuwd naar de prestaties van andere verrekijkers, bekijk dan mijn overzicht van beste verrekijkers van dit moment.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)