Reportage De Zesde Molen bij Haastrecht

De Hoge Boezem bij Haastrecht is eeuwen ouder dan die bij Kinderdijk. Dat werd me gisteren op mild-ironische ingeprent door de molenaar op de Zesde Molen. Helaas heeft alleen die Zesde Molen de geschiedenis overleefd: de rest van de zeven molens die dit deel van Nederland droog maalden is helaas verloren gegaan. Datzelfde geldt overigens voor de voorgangers van de Zesde Molen. Tot twee keer toe brandden die houten molens af en daarom is de Zesde in de negentiende eeuw in steen herbouwd.

Een bijzonder model

Ik vind het een bijzonder model: duidelijk getailleerd en dan die wieken! Langer bestaan ze niet in de wereld, bezwoer me de molenaar, ruim 30 meter lang! Omdat die wieken ook heel zwaar zijn, heeft de Zesde Molen een vang die maar weinig andere molens hebben. Ik ben bepaald een technisch onbenul, dus dat verhaal kon ik niet goed volgen. Maar reken maar dat er sprake is van wat extra katrollen en andere draaiende onderdelen. Ga het maar met eigen ogen bekijken. De vriendelijke en betrokken mensen van de Zesde Molen zullen je gastvrij ontvangen. Je kunt er in de omgeving bovendien heerlijk fietsen en wandelen.

Vogelwandeling door het Doove Gat

Natuurgebied het Doove Gat leent zich uitstekend voor een vogelwandeling van een paar uur. En heb je de tijd, dan strijk je neer op één van de bankjes die uitzicht bieden over de waterplas waar je dikwijls talloze eenden, steltlopers en andere vogels ziet zitten. Klik hier voor de vogelwandeling door het Doove Gat die ik er uitstippelde.

Ben je liefhebber van een iets langere wandeling, dan biedt de gloednieuwe wandelgids De mooiste netwerkwandelingen: Zuid-Hollands rivierenland uitkomst. Deze gids beschrijft allerlei dagtochten door de Krimpenerwaard, Alblasserwaard, Lopikerwaard en zelfs de Biesbosch. Je steekt dit gidsje heel makkelijk in je jaszak. En door het compacte formaat voel je hem haast niet zitten. En het aardige is: er is gestreefd naar zo veel mogelijk onverhard pad. Dat is het echte wandelen!

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?