Regenwulp op de Brouwersdam (Fotograaf: Sjaak Huijer)

Regenwulp met commentaar

De regenwulp. In voor- en najaar een doortrekker die ons land aandoet voor een tussenstop op zijn lange reis naar noord of zuid. Hij broedt in arctische gebieden en overwintert in West-Afrika. Dat is een flink eindje vliegen. Het kan nog verder trouwens, want regenwulpen uit bijvoorbeeld Siberië overwinteren tot in Australië aan toe.

De regenwulp is de kleine neef van ‘onze’ wulp. Snavel en poten van de regenwulp zijn aanzienlijk korter. Opvallend zijn de wenkbrauwstrepen. En ook over de kruin loopt een witte streep, die mij eerlijk gezegd nooit eerder was opgevallen. In de opname die ik aan de Brouwersdam maakte, zag ik die streep voor het eerst.

In het voorjaar kun je de regenwulp ook (en met name) in het binnenland zien. Tijdens de najaarstrek doet hij vooral de kust aan. De regenwulp die je hieronder kunt zien, scharrelt al een paar weken rond op de Brouwersdam. Sjaak fotografeerde hem begin augustus al. Een bijzondere vogel die de meeste mensen slechts kennen vanwege Een vlucht regenwulpen, de bekende roman van Maarten ‘t Hart. Deze roman heeft mij niet kunnen bekoren, een beetje te droog naar mijn zin, maar dat vind ik in het algemeen met de boeken van ‘t Hart. Maar dat van die regenwulp was natuurlijk een meesterlijke keuze.

Regenwulp op de Brouwersdam

Mooie natuurboeken voor aan de kust: