Reetjes (Fotograaf: Jona Huijer)

Reetjes spotten rond Ooltgensplaat

Met de populatie reeën gaat het in Nederland volgens mij crescendo. In welke regio ik ook kom, overal zie ik ze. Rij ik door de Alblasserwaard, dan staan ze plots midden in een weiland. Rijden we door Zeeland, dan staan ze in de berm. En rond Ooltgensplaat, ooit mijn woonplaats, dan zien we ze in een boomgaard. Vandaag dus even reetjes spotten rond Oolgensplaat.

Het kost eigenlijk weinig moeite om de reetjes bij Ooltgensplaat in het vizier te krijgen. Je rijdt naar de Altekleinsedijk (of zo je wilt: de Galathesedijk, die begrenst de andere kant van de boomgaard) en speurt tussen de fruitbomen door naar reetjes. Ze liggen in het gras op het pad, of lopen wat te knabbelen. Volgens mij kunnen reetjes best schade aanrichten aan fruitboompjes. Ooit verrichtte is vakantiewerk in een boomgaard en de fruitkweker was volgens mij niet heel blij met een ree in de gaard. Juist vanwege het geknabbel aan schors en knoppen. Onze complimenten aan de fruitteler in Ooltgensplaat die de reetjes toch maar mooi laat zitten!

Het leuke is dat Sjaak soms met zijn zoon Jona de polder intrekt en dat zoonlief ook al zo’n begenadigd natuurfotograaf lijkt te worden. De foto boven deze blog is dit keer niet van Sjaak, maar van Jona.