Reeën kijken in de Alblasserwaard

Volgens recente tellingen lopen er in de Alblasserwaard enige honderden reeën rond. Dat verbaasde me, want rij ik langs de weilanden, dan is het niet zo dat ik altijd reeën zie. Sterker nog, ik zie ze zelden. Maar wil je reeën kijken in de Alblasserwaard, dan zijn er wel plekjes waar je de meeste kans maakt. Welke gebieden dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Reeën kijken in de Alblasserwaard

Je zou zeggen dat je reeën door hun formaat niet snel over het hoofd kunt zien in een weiland. Dat valt vaak tegen. Als ze in een weiland liggen, dan steken hun koppen nauwelijks boven het gras uit. Bovendien zijn ze door hun kleur natuurlijk ook uitstekend gecamoufleerd. Lopen ze over een weiland, dan kun je ze natuurlijk wel goed zien. Op veel plekken groeien bomen en struiken. Als de reeën daar schuilen, dan zijn ze wel lastiger om te zien. Dan liggen ze bijvoorbeeld midden in het Alblasserbos en zijn ze werkelijk perfect gecamoufleerd en moeten je ogen maar net op een oplichtende kop vallen.

De beste plekken om reeën te kijken in de Alblasserwaard

De beste beste plekken om reeën te kijken in de Alblasserwaard zijn:

  • De omgeving van de Geerweg. Rij je over de Geerweg bij Bleskensgraaf, speur dan in najaar en winter zeker over de weilanden tussen de Geerweg en de Donkse Laagten. Hier loopt al jaren een groepje van 10 tot 15 reeën rond. Het is eigenlijk vaste prik dat je ze hier ziet, maar de afstanden zijn verraderlijk. Met een verrekijker of telescoop lijkt de overkant dichtbij, maar dat valt tegen. Je kunt er daarom ook voor kiezen om vanaf de Zijdebrug een wandeling door de Donkse Laagten te maken en vanaf de andere kant het gebied af te speuren naar het groepje reeën.
  • Natuurgebied Avelingen bij Gorinchem. Dit natuurgebied ligt aan de oever van de rivier de Merwede. Grienden, weilanden en boompartijen wisselen elkaar af, ideaal terrein voor reeën die zich dan ook ophouden in dit gebied. Door de ruigten in het gebied kunnen ze zich hier wel heel goed verstoppen.
  • De Grote Nes bij Oud-Alblas. Hoewel er in dit perceel van het Alblasserbos vaak honden worden uitgelaten, scharrelt hier toch een aantal reeën rond. Ze houden zich vaak diep in het bos schuil, maar grazen soms op de wandelpaden. De beste tijd om ze te zien is vroeg in de morgen. Heb je geluk, dan grazen ze in de omliggende weilanden.
  • Polder Papendrecht. Ook hier ligt een perceel van het Alblaserbos en in de weilanden ten zuiden van het bos worden regelmatig reeën gezien. Je kunt ze vanaf de weg met een verrekijker bekijken. Let op dat de weg hier erg druk is met verkeer van en naar Sliedrecht, Papendrecht en Wijngaarden.
  • En tot slot noem ik de Zouweboezem, het vermaarde natuurgebied bij Meerkerk. Het hart van dit natuurgebied heet Polder Achthoven en hier heb ik al meerdere malen reeën voor me uit zien wegvluchten. Niet vaak, want ook hier is het terrein ruig en kunnen de reeën zich prima verstoppen.

Het beste moment om reeën te bekijken

Reeën laten zich het beste zien vlak na zonsopkomst of er vlak voor. Dan staan ze vaak te grazen in een weiland.

De beste periode in het jaar om reeën in de Alblasserwaard te zien zijn het late najaar en de winter. Dan vormen de reeën groepen en scharrelen ze met elkaar in de weilanden rond. In voorjaar en zomer leven ze solitair en laten ze zich nauwelijks zien. Laat ze dan ook zeker met rust en hou je hond in een natuurgebied of weiland aan de lijn. Zodra je hond een reekalf vindt, is het leed niet te overzien. Dat wil je niet zien.

De keerzijde van het grote aantal reeën in de Alblasserwaard is dat het aantal aanrijdingen met reeën ook toeneemt. Rij je over een polderweg, beperk je snelheid dan. Staat er plots een ree voor je auto, probeer je reflex om je stuur om te gooien te onderdrukken. Voor je het weet slipt je auto of kom je tot stilstand tegen een boom of in een sloot. Jammer voor de ree misschien, maar denk aan jezelf en je passagiers.